Η πιο μαζική, ενθουσιώδης, πλήρης ουσίας και νοημάτων εκδήλωση στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης ήταν τελικά αυτή που... δεν πραγματοποιήθηκε. Ή μάλλον πραγματοποιήθηκε, αλλά σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση από αυτήν των διοργανωτών. Η φαεινή ιδέα να οργανώσει εκδήλωση η ισραηλινή πρεσβεία μέσα στη Διεθνή Εκθεση ματαιώθηκε από ένα πλήθος αλληλέγγυων στον παλαιστινιακό λαό, οι οποίοι μετέτρεψαν την ώρα που αναλογούσε στη ματαιωθείσα εκδήλωση σε ώρα προβολής των παθών και ανάδειξης των δικαίων των Παλαιστινίων.
Το κυρίαρχο σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» δόνησε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου ολόκληρη τη Διεθνή Εκθεση και μαζί με τις παρεμβάσεις που έγιναν –κυρίως όταν επετράπη να χρησιμοποιηθούν τα μικρόφωνα, αφού προηγουμένως δεν ακούστηκε καθόλου η παρέμβαση του Νίκου Σταθάτου, προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ)– έστειλαν μήνυμα και στο Ισραήλ και στην ελληνική κυβέρνηση για όσα εγκλήματα πράττουν οι πρώτοι και αποσιωπούν οι δεύτεροι. Κανένα απολύτως επεισόδιο δεν σημειώθηκε. Οι απειροελάχιστοι που είχαν σπεύσει νομίζοντας ότι η εκδήλωση που οργάνωνε η ισραηλινή πρεσβεία θα πραγματοποιηθεί αποχώρησαν. Η παρουσία των ένστολων αστυνομικών εντός του περιπτέρου 14 της Εκθεσης περιορίστηκε σε λιγότερους από πέντε άνδρες… της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας(!) γνωστών και ως ΟΠΠΙ, αν και έξω από το περίπτερο είχαν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις των κλασικών αστυνομικών δυνάμεων κρούσης.
Οι συλλογικότητες και οι μεμονωμένοι πολίτες που οργάνωσαν και συμμετείχαν στη διαμαρτυρία έμειναν στον χώρο 45 με 50 λεπτά, όσο θα διαρκούσε και η εκδήλωση, και ύστερα αποχώρησαν χωρίς κανένα άλλο πρόβλημα μοιράζοντας προκηρύξεις, ζητώντας «να σταματήσει το σφαγείο των Παλαιστινίων τώρα» και με συνθήματα για την Ιντιφάντα, «του κόσμου η καρδιά χτυπά στην Παλαιστίνη» και «Εξω οι δολοφόνοι».
Ολοι παράλληλα είχαν την ίδια απορία όπως τη διατύπωναν στα «πηγαδάκια» που είχαν δημιουργηθεί: «Μα καλά, πίστευαν στ’ αλήθεια στην ισραηλινή πρεσβεία ότι θα οργάνωναν εκδήλωση στη Διεθνή Εκθεση και δεν θα τους καταλάβαινε κανένας;». Το ερώτημα είχε ήδη απαντηθεί βέβαια από τις προηγούμενες δύο μέρες, όταν με αφορμή την αναγγελθείσα εκδήλωση με τίτλο «Μεταβαλλόμενα τοπία της εβραϊκής λογοτεχνίας / Changing landscapes of Hebrew literature» είχαν εκδοθεί ανακοινώσεις που κατήγγελλαν το γεγονός. Οπως το Σωματείο Εργαζομένων Βιβλίου - Χάρτου Θεσσαλονίκης που ανέφερε πως «το έγκλημα που εκτυλίσσεται στην Παλαιστίνη είναι αδύνατο να μας αφήσει ασυγκίνητους και ασυγκίνητες. Μετά από τους ισοπεδωτικούς βομβαρδισμούς που ακόμη συνεχίζονται, την εκτέλεση δεκάδων χιλιάδων αμάχων, χιλιάδων παιδιών, την καταστροφή νοσοκομείων, σχολείων ακόμη και προσφυγικών καταυλισμών, εδώ και 65 μέρες έχει έρθει η πείνα και ο λιμός. Εδώ και 65 μέρες η δολοφονική μηχανή του στρατού του Ισραήλ απαγορεύει κάθε είδους πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια». Οταν λοιπόν συμβαίνουν αυτά, «αναρωτιόμαστε πώς μπορεί η λογοτεχνία να γίνει το φύλλο συκής για να κρυφτεί αυτή η φρικαλεότητα, πόσα βιβλία μπορούν να εξωραΐσουν τη γενοκτονία, πόσες σελίδες μπορούν να εξαφανίσουν τις βόμβες που χτυπούν ακόμη και πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια;».
Αλλά και η ΠΟΕΒ έστελνε μήνυμα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό σημειώνοντας πως «η αντίδρασή μας αυτή δεν στρέφεται κατά του λαού του Ισραήλ, των συγγραφέων και του βιβλίου, τη συνεισφορά των οποίων στα γράμματα και στον πολιτισμό αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε, αλλά κατά της ισραηλινής κυβέρνησης –μέλη της οποίας διώκονται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο– και της εδώ εκπροσώπου της, της πρεσβείας». Παράλληλα κείμενο διαμαρτυρίας υπέγραφαν και εκδοτικά εγχειρήματα: Ars, nocturna, Oposito, Yusra, Ακυβέρνητες Πολιτείες, Αλφειός, Ατέχνως, Ειρήνη, Εκδόσεις του 21ου, Εκτός Γραμμής, Επόμενος Σταθμός, Ερμα, Εντύποις, Κυβέρτη, Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο, Μετρονόμος, Οκτάνα, Πανοπτικόν, Πουά, Ραδάμανθυς, Σάλτο, Το Κεντρί, Το Δόντι, Χαραμάδα, Ψηφίδες.
Μετά τη ματαίωση της εκδήλωσης με επινίκια ανακοίνωσή της η ΠΟΕΒ χαιρέτισε την επιτυχή κινητοποίηση σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Συνάδελφοι, τα καταφέραμε. Συλλογικά, εκδότες, βιβλιοπώλες, εργαζόμενοι στον χώρο του βιβλίου, φοιτητές, επισκέπτες της έκθεσης πετύχαμε τη ματαίωση της εκδήλωσης της πρεσβείας του κράτους δολοφόνου Ισραήλ στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου. Η κυβέρνηση, το υπουργείο Πολιτισμού και το ΕΛΙΒΙΠ –ο φορέας του βιβλίου– που σε αναντιστοιχία με το αίσθημα των εκδοτών και του λαού έδωσε βήμα στην ισραηλινή πρεσβεία αναγκάστηκε να ανακοινώσει από τα μεγάφωνα τη ματαίωση της εκδήλωσης [...] Η ΠΟΕΒ με αίσθημα υπερηφάνειας χαιρετίζει όλους τους εκδότες που με τον τρόπο τους απαίτησαν και συνέβαλαν στη ματαίωση της ντροπιαστικής εκδήλωσης».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας