ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Απόστολος Λυκεσάς
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σε εγκώμιο για τη δημοσιογραφική και συγγραφική μέθοδο του συναδέλφου Δημήτρη Ψαρρά και αποδόμηση της πολιτικής προσωπικότητας του πρωθυπουργού εξελίχθηκε η χθεσινή παρουσίαση του τελευταίου του βιβλίου στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΜ-Θ. «Ο Δημήτρης Ψαρράς είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα του ανθρώπου που εφαρμόζει στην πράξη την πολιτική στάση «ό,τι είχα να σας πω, το έκανα»», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος, που ήταν ένας εκ των παρουσιαστών και συζητητών στην εκδήλωση που οργάνωσαν οι εκδόσεις Νήσος και ο Ομιλος Φίλων Θεσσαλονίκης του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς».

Οπως είπε ο κ. Ηλιόπουλος, το βιβλίο του Δ. Ψαρρά «Νεοσυντηρητικά μοντέλα διακυβέρνησης και η κατασκευή των ηγετών τους: Μια καριέρα. Η πολιτική διαδρομή του Κυριάκου Μητσοτάκη» είναι υπόδειγμα «τεκμηρίωσης και έρευνας για την προσωπικότητα και την πολιτική διαδρομή του κ. Μητσοτάκη». Τονίζοντας ειδικά και με αφορμή τη διοργάνωση της εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη το κομμάτι του βιβλίου που αφορά την πτυχιακή εργασία του πρωθυπουργού στο Χάρβαρντ και σε παραλληλισμό με τα γενόμενα στο ΑΠΘ τα τελευταία δυο χρόνια, ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «το βιβλίο τεκμηριώνει γιατί ο κ. Μητσοτάκης… δεν θα έπαιρνε ποτέ πτυχίο από ελληνικό Πανεπιστήμιο». Κι αυτό γιατί η πτυχιακή του εργασία, όπως αποδεικνύει ο Ψαρράς, «είναι γεμάτη ψέματα, λάθη και παραχαράξεις».

Μιλώντας στην εκδήλωση ο ίδιος ο Δημήτρης Ψαρράς, εξυπονοώντας ότι εκτός από τις ερευνητικές και συγγραφικές δυσκολίες υπήρξαν και… αναπάντεχες εκδοτικές, είπε χαρακτηριστικά ότι «ήταν το πρώτο βιβλίο μου που δεν ήταν αυτονόητο ότι θα βγει» και μάλιστα τα προβλήματα «τα διαπίστωσα όταν εκδόθηκε, από την παντελή σιωπή με την οποία το υποδέχθηκαν τα μέσα ενημέρωσης, παρότι για εβδομάδες στις σελίδες μεγάλων εφημερίδων καταγραφόταν στις λίστες με τα ευπώλητα…».

Η εκδήλωση συνεχιζόταν όσο γράφονταν αυτές οι γραμμές, οπότε κρατάμε τη διαπίστωση του συναδέλφου ότι όταν ζήτησε την πτυχιακή του πρωθυπουργού «πλήρωσα ένα ελάχιστο ποσό 30 ευρώ για την ψηφιοποίησή της και υπόσχομαι ότι κάποια στιγμή θα δημοσιεύσω τη σχετική αλληλογραφία με το Χάρβαρντ. Η μεγάλη μου όμως ικανοποίηση είναι ότι με την ψηφιοποίηση η πτυχιακή του πρωθυπουργού θα είναι πλέον διαθέσιμη στο ευρύ κοινό, διότι από τη στιγμή που δημοσιεύθηκε (1996) μέχρι την ημέρα που την αναζήτησα… την είχαν αναζητήσει άλλα μόλις τρία άτομα…».

Στην εκδήλωση εισηγήθηκε και η συνάδελφος της εφημερίδας «Αυγή», Ολγα Στέφου, και τη συντόνισε ο Μιχάλης Μπαρτσίδης, καθηγητής Φιλοσοφίας, ΕΑΠ – επιστημονικός διευθυντής, Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς».