Έντονες είναι οι αντιδράσεις των αποφοίτων για το «λουκέτο» στο Εργαστήρι Επιμέλειας Εκδόσεων του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ).
Οι απόφοιτοι διαμαρτύρονται τόσο για τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης, καθώς το Εργαστήρι ήταν από τα κορυφαία στο είδος του, όσο και για τη γενική απαξίωση του ΜΙΕΤ.
Όπως τονίζουν με σχετική ανακοίνωσή τους, η πλούσια και μακρόχρονη δραστηριότητά του Εργαστηρίου αποδεικνύεται από την αδιαμφισβήτητη ποιότητα των πλέον των 500 εκδόσεών του, οι οποίες καλύπτουν «κυρίως διδακτικές ανάγκες των πανεπιστημίων, αλλά και ευρύτερα βιβλιογραφικά κενά», καθώς και «έργα που, λόγω κόστους ή άλλων ειδικών αναγκών, δεν είναι δυνατόν να τα αναλάβουν οι εμπορικοί εκδοτικοί οίκοι», όπως πληροφορεί η ιστοσελίδα του.
Υπογραμμίζουν επίσης πως οι εκδόσεις του ΜΙΕΤ «αποτελούν πρότυπο για την εγχώρια εκδοτική παραγωγή», σημειώνουν πως «με την απαξίωσή τους χάνεται ένας ολόκληρος τρόπος δουλειάς και φροντίδας του βιβλίου» και τονίζουν πως «η κατά πολλούς προσχηματική οικονομική εξυγίανση του ΜΙΕΤ στοχεύει ακριβώς στη συνολική υποβάθμιση του έργου του».
