• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.6°C / 15.1°C
  1 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 12.3°C
  2 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 14.0°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 12.4°C / 13.9°C
  4 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 11.7°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 6.8°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  2 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 18.1°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  5 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 19.1°C
  7 BF
  85%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  3 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.7°C / 14.7°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 6.5°C / 8.9°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 6.5°C / 10.1°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 17.8°C
  1 BF
  90%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 15.3°C
  0 BF
  91%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.4°C / 12.1°C
  0 BF
  94%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.4°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  1 BF
  93%

Ο Οδυσσέας Χατζόπουλος συντροφιά μ’ έναν κούρο

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Οδυσσέας των Αρχαίων

 • A-
 • A+
Πέντε χρόνια χωρίς τον ιδρυτή του «Κάκτου»

«Ενας εκδότης, ο πρώτος Ελληνας εκδότης-ποταμός, αφού μέσα στα 16 χρόνια της δραστηριότητάς του έχει εκδώσει περί τα 1.300 βιβλία. Πληθωρικός ως εκδότης, πληθωρικός-εκρηκτικός και ως άνθρωπος ο Οδυσσέας Χατζόπουλος, ο ιδρυτής του “Κάκτου”».

Αυτά έγραφα σε μία από τις συνεντεύξεις (δυο-τρεις;) που του είχα πάρει για την «Ελευθεροτυπία» – 13 Δεκεμβρίου 1991 (ένα μεγάλο μέρος της οποίας περιλαμβάνεται, μαζί με άλλα σχετικά κείμενα, στο αφιερωματικό λεύκωμα του «Κάκτου» με τίτλο Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, 1996).

Στα χρόνια που ακολούθησαν ο «Κάκτος» συνέχισε την εκδοτική δραστηριότητά του, και ειδικότερα την έκδοση έργων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, φτάνοντας ώς τώρα τους 830 τόμους!

Ο Οδυσσέας Χατζόπουλος δυστυχώς δεν βρίσκεται στη ζωή. Εφυγε πριν από πέντε χρόνια (27 Ιουνίου 2014), στα 73 του. Το κακό είναι ότι πριν δύο μήνες ακολούθησε και η σύζυγος και συνεργάτριά του Αθηνά, αλλά καθώς δεν απέκτησαν παιδιά την εκδοτική δραστηριότητα του «Κάκτου» συνεχίζουν τα ανίψια τους στην έδρα των εκδόσεων, Πανεπιστημίου 46. (Για κάποια χρόνια, μάλιστα, συγκατοικούσαμε σε μια απέναντι πολυκατοικία, με την «Ελευθεροτυπία» στον τέταρτο όροφο και τον «Κάκτο» στον δεύτερο).

Xωρίς επιδότηση

Θα συνεχίσω την αναφορά αυτή στον Χατζόπουλου με στοιχεία κυρίως από την ίδια συνέντευξη – άλλωστε δεν άλλαξαν και πολλά πράγματα σχετικά με τις δραστηριότητές του αλλά και τη συμπεριφορα απέναντί του επαϊόντων και μη. «Χίλια τριακόσια βιβλία χωρίς να πάρω επιδότηση από πουθενά – ούτε από το κράτος ούτε από την ΕΟΚ […] Ο,τι έχει βγει από τον “Κάκτο” έχει πληρωθεί από τον “Κάκτο”»…

Ενα μωσαϊκό βιβλίων συνθέτει την εκδοτική δραστηριότητά του: βιβλία ελληνικά και ξένα, λογοτεχνικά αξιώσεων, επιστημονική φαντασία, μυστικιστικά, αστυνομικά, γελοιογραφικά άλμπουμ, λευκώματα, επικαιρικά. Ολα ανάκατα σε μια ποικιλία που επαρκούν να τροφοδοτήσουν ένα βιβλιοπωλείο. «Δεν ήθελα να ειδικευτώ σε έναν τομέα. Ηθελα να βγάλω τα πάντα, όλα τα ρεύματα. Να κάνω έναν σύγχρονο εκδοτικό οίκο».

Ο εκδότης ήταν στο αίμα του Οδυσσέα Χατζόπουλου... Οντας έφηβος βγάζει ένα λογοτεχνικό περιοδικό αξιώσεων, τον «Ηνίοχο», με συνεργάτες τον σκηνοθέτη Λάμπρο Λιαρόπουλο, τον μουσικολόγο Ανδρέα Ρικάκη, τον συγγραφέα Βαγγέλη Κατσάνη, τους ποιητές Τάκη Παπατσώνη και Γιάννη Νεγρεπόντη κ.ά. Συμπαραστάτης, ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Ψυρράκης.

Στο βιβλίο μπήκε το 1975, κι ακόμα πιο καλά τρία χρόνια αργότερα, όταν είχε την ιδέα να εκδώσει Φρέντυ Γερμανό και ΚΥΡ, για ν’ ακολουθήσουν κι άλλοι δημοσιογράφοι-συγγραφείς. «Είχαν μεγάλη απήχηση αυτά τα βιβλία, τουλάχιστον έως το 1985, αλλά ο κόσμος μπούχτισε. Τώρα πουλάνε όσοι πουλούσαν σταθερά».

Οι Αρχαίοι

Ομως το εγχείρημα το μεγάλο του Χατζόπουλου ήταν η έκδοση των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων. «Δουλέψαμε πολύ καιρό. Εγινε μεγάλη έρευνα και αυτό φαίνεται από τα πρώτα βιβλία που κυκλοφορήσαμε. Το κάθε βιβλίο περιέχει μικρή εισαγωγή, σύντομο σημείωμα για το περιεχόμενό του και, αντικριστά, το αρχαίο κείμενο και τη μετάφραση.

Η τελική μορφή του αρχαίου κειμένου βασίστηκε στους κυριότερους βυζαντινούς κώδικες, στους πάπυρους, στις νεότερες επιστημονικές τους ερμηνείες και αποτελεί “Νέα Κριτική Εκδοση”. Την επιμέλεια της σειράς, που φέρει τον γενικό τίτλο “Οι Ελληνες”, έχει ο καθηγητής της φιλοσοφίας Βασίλειος Μανδηλαράς». Φιλοδοξία του Χατζόπουλου ήταν να γίνουν κάποτε οι αρχαίοι Ελληνες λαϊκό ανάγνωσμα. «Να τους αγαπήσουμε και να τους πλησιάσουμε, όπως οι ξένοι, που τους ξέρουν καλύτερα από εμάς».

«Οι Ελληνες» βραβεύτηκαν τον Απρίλιο του 2000 από το Πανεπιστήμιο της Aix-en-Provence ως ένα από τα σπουδαιότερα έργα της εποχής μας και αργότερα, τον Οκτώβριο του 2002, από το Ιδρυμα Πετρίδη, στην Κύπρο. Τον Ιανουάριο του 2004 ο Χατζόπουλος παρουσίασε τους «Ελληνες» στην Κούβα, με ομιλία στο Μουσείο Τεχνών της Αβάνας. Στην Ελλάδα, τίποτα, πλην κάποιων, δημοσιογραφικών κυρίως, εγκωμίων.

Προλογίζοντας το αφιερωματικό λεύκωμα του «Κάκτου» ο Οδυσσέας Χατζόπουλος αναφέρεται σ’ ένα απόσπασμα της «Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας της Ελλάδος» του Σπύρου Μαρκεζίνη και σε μια προσπάθειά του, όταν βρισκόταν στα πράγματα, να αναλάβει η Ακαδημία Αθηνών την έκδοση των αρχαίων κειμένων. «Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών εδήλωσε ότι θα συζητούσε το θέμα με τους συναδέλφους του. Μετά από μία εβδομάδα η Ακαδημία απάντησε ότι αδυνατεί να αναλάβει την έκδοση»…

Κι ήταν κάποτε που ο Χατζόπουλος μου έστειλε πεσκέσι κάμποσους τόμους των Αρχαίων. «Χρόνος μού λείπει, γιατί από βιβλία…» ήταν η αντίδρασή μου. «Δεν πειράζει, να δέχεσαι την αύρα τους…» ήταν η απάντησή του.

Στο πλαίσιο​​​​​​

Πολυγραφότατος, πολυδιαβασμένος, πολυμεταφρασμένος, βραβευμένος – ένας από τους ελάχιστoυς γνωστούς διεθνώς σύγχρονους Ελληνες συγγραφείς, ο Βασίλης Βασιλικός, επελέγη από τον ΣΥΡΙΖΑ επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Δεν είναι το μοναδικό οφίτσιο.

Υπήρξε πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΕΡΤ, πρεσβευτής της Ελλάδας στην UNESCO, δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων, υποψήφιος Επικρατείας της Δημοκρατικής Αριστεράς. Και ακόμη, ως δημοσιογράφος, εκλεγμένο μέλος στο Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ. Δίκαιη και χρήσιμη επιλογή, καθώς είναι από τους Ελληνες που το όνομα και το κύρος του κάτι λέει στα ξένα.

Ευρωπαϊκές εκλογές, δημοτικές και οσονούπω εθνικές. Εκλογές-αρχαιρεσίες και στο συνδικαλιστικό μας όργανο, την ΕΣΗΕΑ, με οχτώ παρατάξεις να διεκδικούν τη διοίκηση. Με άξιους συναδέλφους απ’ όλες τις παρατάξεις, με τους ψηφοφόρους όμως να έχουν να επιλέξουν μόνο μία, όπως επιτάσσει το Καταστατικό. Κρίμα…

Αναγνωρίσιμη και αναλλοίωτη θα έλεγα, καθώς τη γνωρίζω χρόνια, η Ελένη Καραΐνδρου έκανε την περασμένη εβδομάδα ακόμη μία φεστιβαλική εμφάνιση στο Ηρώδειο. Με τη νέα της δουλειά –που ήδη έχει δοκιμαστεί στο εξωτερικό– και την αναγνωρίσιμη παλιά. Και το κοινό που παρακολουθεί τις όλο και πιο προχωρημένες επιδόσεις της την καταχάρηκε – με τη ίδια όπως πάντα στο πιάνο. Μοναδική.

Πάει (στα αρκετά «πάει» τον τελευταίο καιρό) και ο Στέλιος Βαμβακάρης, γιος του Μάρκου. Και συνεχιστής, σε μια δημιουργική προσπάθεια να παντρέψει το ρεμπέτικο με τα μπλουζ. «Με είχε ευλογήσει ο Μάρκος», είχε πει σε συνέντευξη που του είχα πάρει.

ΚΑΙ… Είπε το «Πιστεύω», ασπάστηκε το Ευαγγέλιο. Τι άλλο να κάνει ο άνθρωπος για να δελεάσει τους χριστεπώνυμους ψηφοφόρους;

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
«Η υποτιθέμενη πυρπόληση»…
Επειδή έχω μεγάλη εκτίμηση στο έργο του Κωνσταντίνου Στάικου, το οποίο ωστόσο ξεπερνάει τον απαιτούμενο οπλισμό μου, αρκούμαι σ’ αυτή τη συνοπτική παρουσίαση του νέου του βιβλίου (θυμίζοντας παράλληλα ως…...
«Η υποτιθέμενη πυρπόληση»…
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Το μυθιστόρημα «Σημείο Εξόδου Ενα» του Γιώργου Πολυμενάκου
O Γιώργος Πολυμενάκος, στο νέο του βιβλίο «Σημείο Εξόδου Ενα» μας μεταφέρει με ένα δυστοπικό μυθιστόρημα για έναν τόπο αποκλεισμένο.
Το μυθιστόρημα «Σημείο Εξόδου Ενα» του Γιώργου Πολυμενάκου
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
«Αν ήταν ένοχος»
Στο νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα ο Στάθης Β. Βλαχάκος εστιάζει στον άνθρωπο πίσω από την έρευνα, σκιαγραφώντας με ακρίβεια τον χαρακτήρα του επιθεωρητή Γκερντ Τσίμερμαν.
«Αν ήταν ένοχος»
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Sex, drugs & rock ’n’ roll στη Λεωφόρο της Ουτοπίας
Στις 11 Νοεμβρίου κυκλοφορεί στα ελληνικά από το «Μεταίχμιο», σε μετάφραση Μαρίας Ξυλούρη, το μυθιστόρημα «Utopia Avenue» του Ντέιβιντ Μίτσελ, που αφηγείται τη συναρπαστική ιστορία μιας φανταστικής βρετανικής...
Sex, drugs & rock ’n’ roll στη Λεωφόρο της Ουτοπίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας