H ιδέα για τη δημιουργία του τεύχους «Αόρατη Ιστορία: Διαδρομές, βιώματα και πολιτικές των ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ελλάδα» που κυκλοφορεί το Σάββατο και την Κυριακή με την «Εφ.Συν.» - Σαββατοκύριακο στην κανονική έκδοση, προέκυψε από τη διαπίστωση ότι σήμερα, πενήντα χρόνια μετά την εξέγερση του Στόνγουολ και 15 χρόνια μετά το πρώτο Athens Pride, λείπει μια έκδοση προσβάσιμη στο ευρύ κοινό που να αποτυπώνει την ιστορική διαδρομή των ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ελλάδα με τις διασταυρώσεις της και τις διακλαδώσεις της.
Μια ιστορία συλλογικών διεκδικήσεων και ατομικών διαπραγματεύσεων της ορατότητας, κατακτήσεων και αποκλεισμών, καταστολής και νησίδων ελευθερίας, αμφισβήτησης και συμβιβασμών, μια ιστορία με πολλή χαρά και πολύ πένθος.
Την ανάγκη να υπάρξει στον δημόσιο λόγο αυτή η πλούσια, αλλά εν πολλοίς αποσιωπημένη και αόρατη ιστορία των ΛΟΑΤΚΙ+, αίτημα εντέλει για μια διαφορετική σύγχρονη ελληνική ιστορία, πιο συμπεριληπτική και πιο (αυτο)κριτική, την υπογραμμίζει το φετινό σύνθημα του Athens Pride: «O δρόμος έχει τη δική μας ιστορία».
Το τεύχος επιχειρεί να υπογραμμίσει αυτή την ανάγκη, αλλά όχι φυσικά να την καλύψει πλήρως. Είναι το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας να αναδειχτούν καθοριστικά σημεία της ιστορικής μας διαδρομής, μέσα από βιώματα, ιστορική αφήγηση, ανάδειξη θεματικών και κείμενα πολιτικής για την ταυτότητα φύλου και τη σεξουαλικότητα.
Στόχος μας ήταν ένα τεύχος όσο το δυνατόν πιο συμπεριληπτικό και πιο ανοιχτό σε προσεγγίσεις, που θα επιχειρεί τη σύζευξη ανάμεσα στον λόγο πανεπιστημιακών και επιστημόνων της σεξουαλικότητας και του φύλου και τον λόγο ακτιβιστών και ακτιβιστριών που πρωταγωνιστούν σε αυτή την ιστορική διαδρομή.
Προσπαθήσαμε, έστω και με τον κίνδυνο αναχρονισμών, να αποφύγουμε όσο το δυνατόν γλώσσα κακοποιητική και όρους προσβλητικούς που έχουν κατά καιρούς επικρατήσει στη δημοσιογραφική γλώσσα ή σε άλλα ομοφοβικά και τρανσφοβικά γλωσσικά περιβάλλοντα. Σε περιπτώσεις που κρίθηκε αναγκαία η χρήση τέτοιων όρων προσπαθήσαμε να είναι εμφανές το ομοφοβικό και τρανσφοβικό φορτίο τους.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όσες και όσους συνεργάστηκαν για να γίνει δυνατή η έκδοση και ιδίως τους ανθρώπους που ανταποκρίθηκαν με προθυμία στην πρόσκλησή μας και μας εμπιστεύτηκαν τα κείμενά τους.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε σε τρεις ανθρώπους, χωρίς τους οποίους το τεύχος θα ήταν πολύ διαφορετικό. Στον Θεοδόση Γκελτή, ο οποίος συμμετείχε καθοριστικά στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση του τεύχους και υπήρξε πηγή συνεχούς έμπνευσης, γνώσεων και ενθάρρυνσης. Το τεύχος τού οφείλει πολύ περισσότερα από όσα φαίνονται.
Στον Νίκο Μυλωνά, που μας εμπιστεύτηκε με πολύ μεγάλη γενναιοδωρία το πλούσιο αρχείο του από παλιά τεύχη του «ΑΜΦΙ» και άλλα περιοδικά και υπήρξε ανεξάντλητη πηγή γνώσεων, ιστοριών και ανεκδότων από την πλούσια και μακρόχρονη ακτιβιστική του δράση.
Στον Δημήτρη Παπανικολάου, που μοιράστηκε μαζί μας γενναιόδωρα προβληματισμούς και παρατηρήσεις, οι οποίες διαμόρφωσαν το τεύχος με τρόπο άλλοτε εμφανή και άλλοτε υπόρρητο.
Είναι αυτονόητο ότι η ευθύνη για τυχόν λάθη και παραλείψεις βαραίνει εμάς, όπως και ότι τα κείμενα φέρουν τις απόψεις των αρθρογράφων.
Οι συναντήσεις μας για το τεύχος έγιναν υπό τη βαριά σκιά του λιντσαρίσματος μέχρι θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου και της σκύλευσής του στον δημόσιο λόγο. Η δουλειά μας αφιερώνεται στη μνήμη του.
* Επιμελητής και επιμελήτριες τεύχους
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο τεύχος «Αόρατη Ιστορία: Διαδρομές, βιώματα, πολιτικές των ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ελλάδα», που κυκλοφόρησε με την «Εφ.Συν.» - Σαββατοκύριακο στις 8 Ιουνίου 2019. Μπορείτε να διαβάσετε τα κείμενα σε ηλεκτρονική μορφή επιλέγοντας το αντίστοιχο λινκ από τον κατάλογο περιεχομένων που ακολουθεί ή να ξεφυλλίσετε και να διαβάσετε ολόκληρο το τεύχος στην εφαρμογή issuu μετά τον κατάλογο περιεχομένων.
Περιεχόμενα Τεύχους
● Εισαγωγή, σελ. 2
● Νίκος Μυλωνάς (συνέντευξη στο Θεοδόση Γκελτή), Ένας «φίλος της Ντόροθυ» στην Ελλάδα, σελ. 3
● Σόνια, Λεσβίωμα, σελ. 4
● Ι.Κ., Το ζητούμενο είναι το τέλος της ντροπής, σελ. 4
● Αρης Μπατσιούλας, 20th Century Boy, σελ. 5
● Ρηνιώ Συμεωνίδου, Το υπέροχα ποικιλόμορφο φάσμα του βιολογικού φύλου: Ιντερσεξ παιδιά και άνευ όρων αγάπη, σελ. 6
● Ελενα – Ολγα Χρηστίδη, Μεγαλώνοντας σε μια κουίρ οικογένεια τη δεκαετία του ‘90, σελ. 7
● Αννα Κουρουπού, Συγγρού… σελ. 8
● PASSPORT, Καμία ομοφοβική στολή, καμία τρανσφοβική εντολή, καμία ρατσιστική εξουσία, σελ. 9
● Μπέττυ Βακαλίδου, Το τρανς κίνημα όπως το έζησα, σελ. 10
● Θωμάς Ξωμερίτης, Ηρωική έξοδος, δύσκολη ελευθερία, σελ. 11
● Δήμητρα Τζανάκη, Από το 1871 μέχρι το 1950: Γενεαλογία φύλου και σεξουαλικότητας, σελ. 12-13
● Κώστας Γιαννακόπουλος, Μια διάχυτη ομοφυλοφιλία στη μεταπολεμική Ελλάδα, σελ. 14-15
● Θεοδόσης Γκελτής, Από το 1976 μέχρι το 1990: Το κίνημα για την απελευθέρωση της ομοφυλόφιλης επιθυμίας, σελ. 16-18
● Πάολα Ρεβενιώτη (συνέντευξη στο Θεοδόση Γκελτή), Όταν βάζεις τη φούστα δεν την ξαναβγάζεις, σελ. 18
● Χρήστος Ρούσος (συνέντευξη στο Θεοδόση Γκελτή), Στη φυλακή γνώρισα έρωτες που τους λέω κινηματογραφικούς, σελ. 19
● Ειρήνη Πετροπούλου, Από το 1990 μέχρι το 2004: Δράσεις, ορατότητα, συνεργασίες, σελ. 20 – 21
● Νέλη Καούνη, Από το 2005 μέχρι σήμερα: Εκρηξη ακτιβιστικής δραστηριότητας και ενδοσκόπηση, σελ. 22-25
● Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας, 18 χρόνια, 700 συναντήσεις, σελ. 26
● Φίλιππος Παγάνης, Σπάζοντας το καλούπι, σελ. 27
● Γιώργος – Κυβέλη, Εξω από το δίπολο, σελ. 27
● Μενέλας, Επιζώντες της ετεροκανονικότητας: η πορνογραφία και εγώ, σελ. 28
● ΕΜΑΝΤΕΣ, ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσφυγες: Μειονότητα μέσα στη μειονότητα, σελ. 29
● Νάνσυ Παπαθανασίου, Ελενα-Ολγα Χρηστίδη, Αμφισβητώντας την αυθεντία: τα κινήματα απέναντι στην «επιστήμη», σελ. 30-31
● Γιώργος Παπαδοπετράκης, Αντώνης Πούλιος, Το HIV/AIDS και η μετάδοση του στίγματος, σελ. 32-33
● Δέσποινα Χρονάκη, Κατασκευάζοντας τη μη ετεροκανονική συνθήκη στη δημοφιλή κουλτούρα, σελ. 34
● Γιώργος Σαμπατακάκης, Κουίρ σαν χώρα ή βγαίνοντας με κέφι από την ντουλάπα της Μεταπολίτευσης, σελ. 35
● Κωνσταντίνος Κυριακός, Για την ερωτική διαφορά στην ελληνική σκηνή: παραστάσεις με σημασία, σελ. 36-37
● Αν Πελεγκρίνι, Fuck Stonewall, σελ. 38-39
● Αλεξάνδρα Χαλκιά, Εχουν πράγματι αλλάξει τα πάντα;, σελ. 39
● Ελενα – Ολγα Χρηστίδη, Νάνσυ Παπαθανασίου, Ο δρόμος έχει τη δική σου ιστορία, σελ. 40
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας