Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ο Μπομπ Ντίλαν έγινε το Σάββατο ο πρώτος συγγραφέας – συνθέτης που κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας εκπλήσσοντας όσους περίμεναν μια πιο συμβατική επιλογή.

Ο ίδιος, όπως είχε ανακοινώσει, δεν παρευρέθηκε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στην τελετή απονομής, η οποία έγινε ανήμερα της επετείου θανάτου του βιομηχάνου και φιλάνθρωπου Άλφρεντ Νομπέλ- στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Αλλά εκεί ήταν η Πάτι Σμιθ, η οποία ερμήνευσε ζωντανά με τη συνοδεία ορχήστρας ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του Ντίλαν, το «A Hard Rain’s A-Gonna Fall». 

Η σπουδαία τραγουδοποιός διέκοψε για μία στιγμή το κομμάτι ζητώντας συγγνώμη γιατί είναι πολύ αγχωμένη. Το πλήθος την χειροκρότησε ως ένδειξη υποστήριξης και εκείνη συνέχισε τη συγκινητική ερμηνεία της.

Εξαιτίας της συναισθηματικής φόρτισης αναγκάστηκε να το πει ξανά από την αρχή και κέρδισε το κοινό. Μπορείτε να την παρακολουθήσετε ΕΔΩ (1:03:00 – 1:11:00).

Ο Ντίλαν ευχαρίστησε τη σουηδική ακαδημία για τη βράβευσή του σε μήνυμα, το οποίο διάβασε η Αζίτα Ράζι, πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Σουηδία, στη διάρκεια της τελετής απονομής.

«Λυπάμαι που δεν μπορώ να είμαι μαζί σας, αλλά σας παρακαλώ θα ήθελα να γνωρίζετε ότι το πνεύμα μου είναι μαζί σας και ότι νιώθω μεγάλη τιμή που έλαβα αυτό το τόσο περίβλεπτο βραβείο», ανέφερε.

Ο Αμερικανός τραγουδοποιός εξέφρασε επίσης την έκπληξή του που τιμήθηκε με το περίφημο βραβείο.

«Αν κάποιος μου είχε πει ότι είχα την παραμικρότερη πιθανότητα να κερδίσω το βραβείο Νόμπελ, θα είχα πιστέψει ότι έχω τόσες πιθανότητες όσες να βρεθώ στο φεγγάρι», πρόσθεσε.

Νωρίτερα ο καθηγητής της Σουηδικής ακαδημίας Horace Engdahl προλογίζοντας αναφέρθηκε στα 50 χρόνια αδιάκοπης δημιουργίας του Ντίλαν, ο οποίος αφιέρωσε τον εαυτό του ψυχή τε και σώματι στην αμερικάνικη μουσική του 20ου αιώνα με τραγούδια διαμαρτυρίας, κάντρι, μπλουζ, ροκ, γκόσπελ. 

Στην ομιλία του μεταξύ άλλων αναγνώρισε ότι «ότι η επανάσταση με την βράβευση του Μπομπ Ντίλαν με το Νόμπελ ήταν μια απόφαση που φάνηκε τολμηρή μόνο εκ των προτέρων και πλέον φαίνεται προφανής. Αλλά μήπως πήρε το βραβείο για την ανατροπή του συστήματος της λογοτεχνίας; Όχι ακριβώς».

Υπάρχει μια απλούστερη εξήγηση, που μοιραζόμαστε με όλους εκείνους που καρδιοχτυπούν μπροστά από μία σκηνή σε ένα από τους χώρους της ατελείωτης περιοδείας του, περιμένοντας αυτή τη μαγική φωνή. Ο Σαμφόρ είχε παρατηρήσει πως ότι όταν εμφανίζεται ένας κύριος, όπως ο Λα Φονταίν, εκμηδενίζεται η ιεράρχηση του τι είναι μεγάλο ή μικρό, υψηλής ή χαμηλής λογοτεχνικής αξίας. «Τι σημασία έχει η κατάταξη ενός έργου, όταν η ομορφιά του είναι υψηλότερης κατάταξης», έγραψε. Αυτή είναι η ευθεία απάντηση στο ερώτημα του πώς ο Μπομπ Ντίλαν ανήκει στη λογοτεχνία: Όπως η ομορφιά των τραγουδιών του είναι στην υψηλότερη κατάταξη.

Στην τελετή απονεμήθηκαν επίσης τα υπόλοιπα βραβεία ιατρικής, φυσικής, χημείας, οικονομίας από τα χέρια του βασιλιά της Σουηδίας στους Νομπελίστες, οι οποίοι εκφώνησαν τις ομιλίες του ενώπιον ενός ακροατηρίου 1.300 ανθρώπων.

Ο Ντίλαν, που είναι γνωστό ότι αποφεύγει τη δημοσιότητα, τελικά δέχθηκε το Νόμπελ, αφού όμως πρώτα προκάλεσε την αγανάκτηση της σουηδικής ακαδημίας εξαιτίας της σιωπής που τήρησε επί δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση στις 13 Οκτωβρίου της βράβευσής του.

Η απουσία του ήταν τις τελευταίες εβδομάδες ένα θέμα έντονων συζητήσεων στη Σουηδία. Ένα μέλος της ακαδημίας τον κατηγόρησε μάλιστα ότι είναι «αλαζόνας» και «αγενής» που δεν αντέδρασε στη βράβευσή του.

Πάντως, ο Αμερικανός τραγουδοποιός και ποιητής αναμένεται να επισκεφθεί την άνοιξη τη σουηδική πρωτεύουσα.