Στην προστασία και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στην αυλή του πιο δημοφιλούς ίσως σπιτιού του ελληνικού σινεμά, της «οικίας Κοκοβίκου» επί της οδού Τριπόδων 32 στην Πλάκα, ανακοίνωσε ότι προχωρά το υπουργείο Πολιτισμού. Εχει ήδη εγκριθεί η μετατροπή του ιστορικού διατηρητέου κτιρίου σε πολιτιστικό χώρο προβολής ταινιών ελληνικού κινηματογράφου με χρηματοδότηση 1.700.000 ευρώ από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Αττικής-ΕΣΠΑ 2021-2027 ενώ οι μελέτες για την αποκατάσταση του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου εκπονήθηκαν με πόρους του ΥΠΠΟ.
Κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών της περιόδου 2000-2003, αποκαλύφθηκαν αρχαία κατάλοιπα που χρονολογούνται από την κλασική έως τη βυζαντινή εποχή, όπως γράφει η ανακοίνωση το ΥΠΠΟ. Αναφέρει ότι κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του οικοπέδου εντοπίστηκε η αρχαία οδός Τριπόδων «με στρωματογραφία από τη σύγχρονη εποχή έως τον 4ο αιώνα π.Χ»., στο ισόγειο της διατηρητέας οικίας σώζονται αρχαία κατάλοιπα, όπως «αναλημματικός τοίχος της ελληνιστικής περιόδου», ενώ στη δυτική πλευρά της αυλής έχει βρεθεί φρεατοδεξαμενή η οποία «περιέπεσε σε αχρηστία και γέμισε με μεγάλη ποσότητα κεραμικής απόθεσης (κυρίως αγγεία συμποσίων) του τελευταίου τετάρτου του 4ου αιώνα π.Χ.».
Επίσης στο μεσαίο δωμάτιο υπάρχουν κατάλοιπα παλαιοχριστιανικού κτιρίου, ενώ στο νότιο δωμάτιο έχουν εντοπιστεί «οδοστρώματα ανιούσας οδού κλασικών, αρχαϊκών και γεωμετρικών χρόνων». Επίσης, παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά κατάλοιπα «τα οποία έχουν ως επί το πλείστον απομακρυνθεί. Τα προς ανάδειξη αρχιτεκτονικά κατάλοιπα ανάγονται στον 4ο αιώνα π.Χ.».
Ολα αυτά, ωστόσο, είναι γνωστά στο υπουργείο Πολιτισμού καθώς αποκαλύφθηκαν την περίοδο 2000-2003, όπως το ίδιο αναφέρει.
Τότε ήταν υπουργός Πολιτισμού ο Ευάγγελος Βενιζέλος και γενική γραμματέας η Λίνα Μενδώνη. Γνωρίζει λοιπόν από πρώτο χέρι για τις αρχαιότητες αλλά και για την αποκατάσταση του κτιρίου από τη Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων Μνημείων (ΔΠΚΑΝΜ) που ακολούθησε. Δύο στοιχεία που δεν συμπεριέλαβε το ΥΠΠΟ στην ανακοίνωσή του τον Αύγουστο (25/8/25) όταν ενημέρωσε δημόσια ότι «αποκαθίσταται και μετατρέπεται σε πολιτιστικό κέντρο η οικία Κοκοβίκου».
Λίγες ημέρες αργότερα στην «Εφ.Συν.» η Δέσποινα Κουτσούμπα αποκάλυπτε στη στήλη της («Ελεύθερη Κατάδυση»: «Το σπίτι του Κοκοβίκου και το σπίτι του κοκοβιού» 29/8/25) ότι το 2000 το οίκημα «αποκαταστάθηκε πλήρως στο πλαίσιο του Β’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης… Το διάστημα 1994-1999 δαπανήθηκε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 373.825.040 δραχμών (1.097.595 ευρώ) για την πλήρη αποκατάσταση της “οικίας Κοκοβίκου” και την ανασκαφή στο ίδιο οικόπεδο, που έφερε στο φως σημαντικά κατάλοιπα της κλασικής Αθήνας…». Θύμιζε μάλιστα ότι «μία δεκαετία αργότερα, εν μέσω μνημονίων, με γενική γραμματέα του ΥΠΠΟ και πάλι τη Λ. Μενδώνη, η οικία Τριπόδων 32, αποκατεστημένη πια, ήταν από αυτές που το ΤΑΙΠΕΔ προσπαθούσε να εκποιήσει σε ιδιώτες… Μετά από όλα αυτά, δεν ντρέπεται καν το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού να λέει, εν έτει 2025, ότι η οικία για την οποία ξοδεύτηκαν εκατομμύρια από την τσέπη των φορολογούμενων, βρίσκεται σήμερα σε “ερειπιώδη κατάσταση”; Δεν ξέρει ότι θα βρεθεί κάποιος να ρωτήσει, γιατί από το 2000 ώς το 2025 το κτίριο αφέθηκε να ρημάζει; Δεν θα ρωτήσει κανείς πώς διαχειρίζεται την περιουσία όλων μας το υπουργείο Πολιτισμού;»
Το υπουργείο Πολιτισμού φυσικά δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να απαντήσει. Συνεχίζει ωστόσο να διαλαλεί το έργο του, που είναι ξαναζεσταμένο φαγητό με οσμή σκανδάλου. Τα ερωτήματα παραμένουν. Τι εργασίες απαιτούνται ώστε να δικαιολογούν ξανά χρηματοδότηση 1.700.000 ευρώ; Και αφού αποκαταστάθηκε γιατί παρέμεινε κλειστό για να το ανακαλύψει εκ νέου η κ. Μενδώνη «σε ερειπιώδη κατάσταση», όπως έγραφε η ανακοίνωση τον Αύγουστο 2025;
