ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Ναταλί Χατζηαντωνίου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Την ακύρωση όλης της περιοδείας σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Αυστραλία, με την ορχήστρα Hellenic Music Ensemble υπό τον Πάνο Λιαρόπουλο και τους Νατάσσα Μποφίλιου και Γιάννη Χαρούλη, σε τραγούδια μόνον του Μίκη Θεοδωράκη (μετά απ’ όσα συνέβησαν με το ρεπερτόριο του Μάνου Χατζιδάκι), ανακοίνωσε χθες ο Michel Boersma, CEO της εταιρείας GTP Touring Ltd που είχε αναλάβει την παραγωγή.

Ανέφερε ο Boersma στη σελίδα της εταιρείας στο Facebook: «Το Hellenic Music Ensemble έλαβε τη δύσκολη απόφαση να ακυρώσει την επερχόμενη παγκόσμια περιοδεία του. Ολοι οι κάτοχοι εισιτηρίων θα λάβουν αυτόματα επιστροφή χρημάτων μέσω του αρχικού σημείου αγοράς. Η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν προσεκτικής εξέτασης των συνθηκών που αφορούν το εγχείρημα. Η GTP Touring Ltd είχε αρχικά ως στόχο την ανάπτυξη μιας πολυετούς διεθνούς περιοδείας συναυλιών, με σκοπό την παρουσίαση της ελληνικής μουσικής σε κοινό σε όλο τον κόσμο –ένα έργο που οραματιζόταν ως πηγή πολιτιστικής υπερηφάνειας. Δυστυχώς, περιστάσεις πέραν του ελέγχου μας κατέστησαν αδύνατη τη συνέχιση του εγχειρήματος. Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι δεν έχουμε άλλη βιώσιμη επιλογή από το να αποσυρθούμε. Ευχαριστούμε τους καλλιτέχνες, τους συνεργάτες και το κοινό που στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία και μοιραζόμαστε την απογοήτευσή τους που δεν κατέστη δυνατό να υλοποιηθεί όπως είχε σχεδιαστεί».

Ο ίδιος δεν θέλησε να δώσει καμία επιπλέον διευκρίνιση αλλά πηγές μας επέμεναν ότι η απόφαση δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με κακή προπώληση στους σταθμούς της περιοδείας. Ηταν πάντως σαφές από προηγούμενα ρεπορτάζ μας ότι μετά την αντίδραση του γιου του Μάνου Χατζιδάκι και κληρονόμου των δικαιωμάτων του, τον μουσικό εμφύλιο που ξέσπασε στα social media και τις επιθέσεις που δέχτηκαν ακόμα και προσωπικά οι συντελεστές, το κλίμα ήταν κάθε άλλο παρά θετικό για την πραγματοποίηση της περιοδείας και η παραγωγή κάθε άλλο παρά ευδιάθετη. Εγινε βέβαια μία απόπειρα να βρεθεί μία μέση λύση με την απόφαση να πραγματοποιηθεί η περιοδεία μόνο με έργα του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά ούτε έτσι κόπασε ο θόρυβος και η ψυχική πίεση που ασκούνταν στους συντελεστές. Προφανώς, λοιπόν, με τόση αρνητική δημοσιότητα, γκρίνια και επιθέσεις, οι συντελεστές αποφάσισαν πως καλύτερη θα ήταν η ακύρωση του εγχειρήματος –η οποία έτσι κι αλλιώς ήταν, όπως λέει και η ανακοίνωση του Boersma, περικομμένη σε σχέση με τον αρχικό στόχο μίας μεγάλης περιοδείας αφιερωμένης στα 100 χρόνια από τη γέννηση των δύο κορυφαίων της ελληνικής μουσικής.

Διαφωνία

Ας θυμίσουμε ότι η διαφωνία δημοσιοποιήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου, όταν ο Γιώργος Χατζιδάκις ανάρτησε στην επίσημη σελίδα του Μάνου Χατζιδάκι στο Facebook μια ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η εκπρόσωπός του εταιρεία μουσικών εκδόσεων SEED POINT είχε απορρίψει ρητά «διότι δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του Μάνου Χατζιδάκι», πρόταση του Πάνου Λιαρόπουλου για τη διοργάνωση της παγκόσμιας περιοδείας. Και προειδοποιούσε ότι θα προβεί σε νομικές ενέργειες έναντι της απόφασης του κ. Λιαρόπουλου να προχωρήσει μονομερώς στην οργάνωση της περιοδείας. «Το να ισχυρίζεται κανείς ότι “τιμά” τον Μάνο Χατζιδάκι, ενώ επιλέγει να παρουσιάσει το έργο του παρά τη σαφή και ρητή αντίθεση της οικογένειάς του, είναι υποκριτικό και σίγουρα εκτός “Χατζιδακικού ήθους”», κατέληγε η ανακοίνωση του Γιώργου Χατζιδάκι. Και ήταν αυτή η επίκληση του «ηθικού δικαιώματος» που ξεσήκωσε υπέρ του γιου του Χατζιδάκι αρκετούς απ’ τον μουσικό χώρο, συμπεριλαμβανομένων και κορυφαίων δημιουργών όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος αλλά και άλλους που επισήμαιναν ότι η ακραία επιλεκτική και τόσο συγκεντρωτική και ασφυκτική διαχείριση του χατζιδακικού ρεπερτορίου εκ μέρους του κληρονόμου του έχει επίπτωση στο ίδιο το έργο που ερμηνεύεται πια ζωντανά όλο και σπανιότερα.

Η επίσημη απάντηση της διοργανώτριας εταιρείας, πάντως, ήταν ότι η περιοδεία θα γίνει, καθώς «η πλευρά Χατζιδάκι δεν έχει δικαίωμα έγκρισης ή απόρριψης δημόσιων εκτελέσεων δημοσιευμένου έργου του Μάνου Χατζιδάκι εκτός Ελλάδας. Η GTP Touring Limited δεν έχει καμία νομική υποχρέωση να λάβει τη συγκατάθεση του κληρονόμου για τη νόμιμη δημόσια εκτέλεση των έργων του Μάνου Χατζιδάκι υπό έγκυρες άδειες των αντίστοιχων Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης (PRO).Ολες οι συναυλίες του Hellenic Music Ensemble θα είναι αδειοδοτημένες σε κάθε χώρα μέσω των αρμόδιων PROs. Οι οργανισμοί αυτοί διαχειρίζονται νόμιμα τα δικαιώματα δημόσιας εκτέλεσης των έργων του Μάνου Χατζιδάκι, βάσει διεθνών αμοιβαίων συμφωνιών και τα αντίστοιχα τέλη αδείας καταβάλλονται κανονικά (…)».

Διαμάχη

Μετά τον «μουσικό εμφύλιο», θέση πήρε και η πλευρά Θεοδωράκη, ζητώντας «να λήξει το συντομότερο η διαμάχη αυτή, που φέρνει και την “πλευρά Θεοδωράκη” σε πάρα πολύ δύσκολη θέση και να βρεθεί άμεσα μία λύση που να σέβεται τις απόψεις του κ. Γιώργου Χατζιδάκι». Ηδη φημολογούνταν ότι τόσο οι τραγουδιστές όσο και ο αρχιμουσικός και οι μουσικοί δέχονταν παρασκηνιακά ασφυκτικές πιέσεις προκειμένου να αποσυρθούν από την περιοδεία. Ακολούθησε, στα μέσα Δεκεμβρίου, η ματαίωση συνέντευξης Τύπου που επρόκειτο να γίνει με παρόντες τους συντελεστές και λίγο μετά ήρθε η ανακοίνωση της παραγωγής ότι η περιοδεία θα γίνει μεν, αλλά μόνο με έργα Μίκη Θεοδωράκη.

Εκτοτε όλα έδειχναν να βαίνουν ομαλά, αλλά… Τελικά, απ΄ ό,τι φάνηκε χθες ήταν πολύ στραβό το…κλίμα για να μη φάει ολόκληρη την περιοδεία ο γάιδαρος.