Η περιπέτεια των δύο αρχαϊκών Κούρων του 6ου αι. π.Χ., αν και κομματιασμένοι από τα καταστροφικά χέρια των αρχαιοκάπηλων προκειμένου να μεταφερθούν ευκολότερα, είχε τη θετική έκβαση που εύχεται κανείς για όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις.
Τα δύο μαρμάρινα αγάλματα, σε φυσικό ύψος σχεδόν 1,80 μ., εξαιρετικά δείγματα κορινθιακού εργαστηρίου, είχαν αφαιρεθεί παράνομα από την Κλένια Κορινθίας. Τελικά σώθηκαν και τώρα θα σταθούν πάλι στα πόδια τους.
Η εμπορική αξία τους είχε εκτιμηθεί στα 5,3 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο εντοπισμός τους πλούτισε τις γνώσεις για την αρχαϊκή τέχνη, ενώ η υπόδειξη της θέσης βοήθησε στην ανεύρεση νεκροταφείου. Η έρευνα σε αυτό έφερε στο φως και τις πώρινες σαρκοφάγους των νεκρών επάνω στις οποίες είχαν τοποθετηθεί τα αγάλματα ως επιτάφια σήματα.
Σήμερα τα δύο αγάλματα σώζονται σε 12 συγκολλώμενα τμήματα το πρώτο και σε 14 το δεύτερο. Ωστόσο χάρη στις σωστικές επεμβάσεις που θα δεχτούν θα σταθούν και πάλι στο ύψος τους. Στην τελευταία συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, τα μέλη του ενέκριναν τη μελέτη συντήρησης και στατικής επάρκειας των αγαλμάτων.
Η συζήτηση αφορούσε, κυρίως, τη μεθοδολογία, όπως τη χρήση ενιαίων ράβδων τιτανίου στο εσωτερικό των ποδιών των δύο Κούρων και, κυρίως, τις διατρήσεις που μοιραία θα ανοιχτούν για τη στερέωσή τους στην αντισεισμική βάση, που ως επέμβαση είναι μη αναστρέψιμη.
Η μελέτη εξασφαλίζει τη σταθερότητα και την ασφάλεια των αγαλμάτων ακόμα και σε περιπτώσεις μεγάλων σεισμών. Παράλληλα, ως προς τη συντήρησή τους, οι δύο Κούροι θα καθαριστούν από επικαθίσεις και ιζήματα και όπου κριθεί αναγκαίο θα γίνουν περιορισμένης έκτασης στερεώσεις, πιθανότατα με ακτίνες λέιζερ, ώστε να υπάρξει ομοιόμορφο αποτέλεσμα.
Μετά τις θεραπευτικές επεμβάσεις, τα αγάλματα θα εκτεθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου, στην ανατολική αίθουσα που έχει διαμορφωθεί ειδικά. Η συντήρηση και ανάταξή τους χρηματοδοτείται από κονδύλια ΕΣΠΑ, όπως και η μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη που εκπονήθηκε για την επανέκθεση.
