Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ενα γνήσιο τέκνο του Ιντερνετ, που όμως προσεγγίζει σαν παιδί των λουλουδιών το διαδίκτυο, ο Αγγελος Πλέσσας, είναι ο φετινός νικητής των βραβείων ΔΕΣΤΕ.

Με χαμόγελο αλλά και αμηχανία σήκωσε το έπαθλο –ένα χρυσό χέρι με τα δάκτυλα να σχηματίζουν το γράμμα δέλτα– στην τελετή απονομής προχθές βράδυ, στο κατάμεστο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

«Ειναι κατά κάποιο τρόπο μια δικαίωση της πορείας μου», μας είπε ο 37χρονος Αγγελος Πλέσσας για το ελληνικό Οσκαρ των εικαστικών, που έχει θεσπίσει ο συλλέκτης Δάκης Ιωάννου, υποστηρίζοντας νέους δημιουργούς από την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Το βραβείο ανοίγει πόρτες, γιατί το ΔΕΣΤΕ είναι ένας οργανισμός με διεθνή προσφορά και διατηρεί το κύρος και τη δυναμική του».

Μπορεί να μην ανήκει ακριβώς στη σημερινή γενιά του Ιντερνετ ο Αγγελος Πλέσσας, ωστόσο, όπως λέει, «μεγάλωσε με το Google και έχει ένα στούντιο στο λάπτοπ του».

Η δουλειά του περιστρέφεται γύρω από τα ζητήματα ελευθερίας του διαδικτύου, αλλά και της ανθρώπινης συμπεριφοράς ή προσωπικότητας που μεταλλάσσεται από τα κοινωνικά δίκτυα.

Οχι τυχαία οδηγήθηκε στην «Αιώνια Ιντερνετική Αδελφότητα», το έργο με το οποίο διαγωνίστηκε για το βραβείο ΔΕΣΤΕ προτείνοντας μια, κατά κάποιο τρόπο, χίπικη προσέγγιση του facebook.

Το πρότζεκτ ξεκίνησε το 2012 όταν προσκάλεσε online φίλους –καλλιτέχνες, ποιητές, αρχιτέκτονες– να κατασκηνώσουν για λίγες μέρες στην Ανάφη.

Πρόθεσή του ήταν να εγκαταλειφθούν οι υπάρχουσες διαδικτυακές κοινωνικές συμβάσεις και να συγκεντρωθούν όλοι στη φύση ώστε να δημιουργήσουν ad hoc γεγονότα, προσβλέποντας σε ένα νέο μοντέλο, που να βιώνεται η ζωή και η τέχνη.

Η συνάντηση επαναλήφθηκε στη Χιλίτλα του Μεξικού, το 2013, και στη Νεκρά Θάλασσα στην Παλαιστίνη πέρυσι.

Η «Αιώνια Ιντερνετική Αδελφότητα» είναι μια εγκατάσταση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Σε σκοτεινή αίθουσα ο Πλέσσας έχει στήσει μια υπερυψωμένη σκηνή από μεταλιζέ ύφασμα και εντός της υπάρχουν είδη κάμπινγκ, ξύλα, αλλά και ένας υπολογιστής.

Εξω κρέμεται μια αναπαυτική αιώρα και ένα κερί αρωματίζει τον χώρο. Ενα βίντεο προβάλλεται στον τοίχο με τους φίλους του facebook, νεαρά αγόρια και κορίτσια, με πλεξούδες, τατουάζ, σκουλαρίκια σε δραστηριότητες και συνομιλίες, ενώ μια άλλη προβολή εστιάζει σε τοπία αστικά και φυσικά.

«Η ιδέα είναι ότι ζούμε σε ανοχύρωτη πόλη, με πολλά προβλήματα και άγχη και το μόνο μέρος που μας δίνει διέξοδο είναι η φύση», εξηγεί ο καλλιτέχνης.

«Προσκάλεσα τους φεϊσμπουκικούς φίλους να συναντηθούμε για να δημιουργήσουμε πράγματα και να κάνουμε σχέσεις εκτός Ιντερνετ, να επανεξετάσουμε πώς οι ανθρωποι μπορούν να επιστρέψουν εκεί όπου ξεκίνησαν, σε πιο πνευματικές καταστάσεις».

Με ορμητήριο την Αθήνα και πλούσια δραστηριότητα εντός και εκτός συνόρων, ο Αγγελος Πλέσσας ετοιμάζεται τώρα για εκθέσεις σε Γαλλία, Νέα Υόρκη, Δανία κ.α.

Στο Κυκλαδικής η εγκατάστασή του θα φιλοξενείται μέχρι 30 Σεπτεμβρίου μαζί με τα έργα των Ναταλί Γιαξή, Πέτρου Μώρη, Γιάννη Παπαδόπουλου, Σωκράτη Σωκράτους, Μαρίας Χασάπη που ήταν επίσης υποψήφια για το βραβείο ΔΕΣΤΕ.