Αθήνα, 29°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
29°C
30.8° 27.6°
2 BF
44%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
29.4° 27.6°
3 BF
45%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
30°C
32.6° 27.7°
2 BF
55%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
31°C
30.5° 29.9°
2 BF
32%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
26.9° 24.9°
3 BF
65%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
29°C
29.0° 24.6°
2 BF
62%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
25°C
25.4° 25.1°
2 BF
44%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
33°C
32.9° 32.9°
3 BF
34%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
26°C
27.7° 25.5°
2 BF
56%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
28°C
27.9° 25.7°
1 BF
47%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
26°C
26.4° 25.8°
2 BF
47%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
25°C
25.7° 24.7°
2 BF
65%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
26.9° 26.9°
2 BF
69%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
29.9° 28.4°
0 BF
42%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
30°C
30.1° 27.5°
2 BF
48%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
29°C
28.8° 28.8°
4 BF
62%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
30°C
31.0° 27.9°
3 BF
31%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
25.3° 24.9°
0 BF
60%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
26°C
29.4° 25.3°
3 BF
76%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
28°C
27.9° 27.9°
4 BF
30%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2023
Στιγμιότυπο από την πρόσφατη κινητοποίηση καλλιτεχνών και εργαζόμενων στον χώρο του Πολιτισμού. | (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Εβδομάδα εξελίξεων στον Πολιτισμό: Δυσφορία για την ΚΥΑ, συνεχίζονται οι αγώνες

Στο μικροσκόπιο των σωματείων και των καλλιτεχνών μπαίνει η ΚΥΑ που κατέθεσε εν μέσω αποθέωσης από τα φιλικά της μέσα η κυβέρνηση την Παρασκευή, ισχυριζόμενη ότι οι αλλαγές λύνουν το «γόρδιο δεσμό» του Προεδρικού Διατάγματος που έχει φέρει τον χώρο του Πολιτισμού στους δρόμους εδώ και δύο μήνες.

Οι πρώτες αντιδράσεις, πάντως, στο επικοινωνιακό πυροτέχνημα του πρωθυπουργού, ο οποίος αναγκάστηκε να καθίσει στο τραπέζι της συζήτησης εξαιτίας των δυναμικών κινητοποιήσεων και της προεκλογικής περιόδου, δείχνουν ότι ο κόσμος του πολιτισμού δεν υποδέχεται με... θέρμη την ΚΥΑ.

«Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες»

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση, ενόψει της γενικής συνέλευσης της Τρίτης, δίνοντας μια πρώτη γεύση για τη συνέχεια, καθώς εκφράζει οργή για την Κοινή Υπουργική Απόφαση, ενώ υπογραμμίζει τουλάχιστον τέσσερα προβληματικά σημεία.

Παράλληλα, το ΣΕΗ επισημαίνει ότι η ΚΥΑ κρύβει παγίδες, ενώ εκτοξεύσει και φαρμακερές αιχμές προς την κυβέρνηση, ιδιαίτερα για τον απαξιωτικό τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζε μέχρι πρότινος τους αγώνες των καλλιτεχνών.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΑ - ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ:

Χρειάστηκαν δύο μήνες αγώνα των καλλιτεχνών και σπουδαστών (απεργίες, πορείες, παρεμβάσεις, καταλήψεις), παραιτήσεις διδακτικού προσωπικού και ξεσηκωμός και φοιτητών συναφών τμημάτων ΑΕΙ (που τελούν επίσης υπό κατάληψη), προκειμένου η κυβέρνηση να αλλάξει τη γραμμή της και από «παρεξήγηση - δεν κατάλαβαν -δεν άλλαξε τίποτα» ή τα «20 fake news» να δεσμευτεί μέσω του Πρωθυπουργού πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα κατέθεταν "νομοθετική ρύθμιση".

Κι ενώ την Παρασκευή περιμέναμε με αγωνία αυτή τη ρύθμιση, τελικά, αργά το βράδυ, λάβαμε ένα προσχέδιο… Κοινής Υπουργικής Απόφασης! Η "νομοθετική ρύθμιση" έγινε τελικά ΚΥΑ που δεν περνά από κοινοβουλευτικό έλεγχο (ισχύει με την υπογραφή και δημοσίευσή της σε ΦΕΚ) και, φυσικά, - για όσους γνωρίζουν νομικά – είναι υποδεέστερη από έναν νόμο ή το Προεδρικό Διάταγμα και ως τέτοια είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε προσφυγές ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (όπως άλλωστε ήταν και η ΚΥΑ του 2017 που εκδικάζεται μετά την προσφυγή των θεατρολόγων).

Η προτεινόμενη ΚΥΑ, λοιπόν, βελτιώνει - πράγματι - τις αποδοχές των καλλιτεχνών με καθιέρωση ειδικής μισθολογικής κατηγορίας ισότιμης με ΤΕ (τεχνολογικής εκπαίδευσης). Με μια πολύ σημαντική παγίδα όμως επιβεβαιώντας την πίστη μας πως «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες»:

  1. Η ΚΥΑ αυτή δεν μας κατατάσσει σε ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ      ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ, αφού δεν προσδιορίζει προσόντα διορισμού. Με την «ντρίπλα» που προτείνουν, να ονομαστούν οι θέσεις ως "καλλιτεχνικού έργου", το μόνο που προσφέρουν είναι μια ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ μισθολογική αναβάθμιση, η οποία εξασφαλίζεται, όμως, για οποιονδήποτε προσληφθεί για το "έργο" αυτό (πχ. ηθοποιού, σκηνογράφου, κλπ. ). Δηλαδή, όλοι ΣΥΛΛΗΒΔΗΝ οι διπλωματούχοι τριετούς φοίτησης ΑΝΩΤΕΡΩΝ και αναγνωρισμένων από τον νόμο και το Σύνταγμα σχολών, οι απόφοιτοι διετούς φοίτησης ΙΕΚ / ΔΙΕΚ, οι απόφοιτοι Κολεγίων ή ακόμα και εμπειρικοί καλλιτέχνες -  χωρίς καν πτυχίο ή δίπλωμα σχετικό με τα καλλιτεχνικά -  αν προσληφθούν για ΕΡΓΟ (ηθοποιού, σκηνογράφου, κλπ.) θα αμείβονται με τον ΙΔΙΟ μισθό.
  2. Έτσι, λοιπόν, δεν έχουμε αναγνώριση των σπουδών μας και προφανώς δεν έχουμε ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ των ΑΝΩΤΕΡΩΝ σχολών από όλες τις υπόλοιπες σχολές άλλου τύπου.
  3. Παράλληλα, η ΚΥΑ δεν τροποποιεί το ΠΔ 85/2022, όπως ζητάμε τόσο καιρό. Έτσι, το ΔΕ που δίνει το ΠΔ 85/2022 στις οργανικές    (αορίστου χρόνου) θέσεις καλλιτεχνών στο Δημόσιο θα συνεχίσουν να είναι ΔΕ.
  4. Αυτό, φυσικά, δημιουργεί κι άλλα προβλήματα. Πώς θα προκηρύσσονται οι θέσεις; Θα προκηρύσσονται ως ΔΕ και θα αμείβονται ισότιμα με ΤΕ; Κι είμαστε βέβαιοι πως αυτό δεν θα δημιουργεί λόγο για συνεχείς ενστάσεις και συνεχείς αποκλεισμούς;

Για να το πούμε απλά.

Η ΚΥΑ αυτή δεν ικανοποιεί ούτε στο ελάχιστο το αίτημα του αγώνα μας που είναι η ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ αναγνώριση των καλλιτεχνικών σπουδών μας μέσω της ένταξής μας στην κατηγορία ΤΕ του ενιαίου μισθολογίου.

Δεν είμαστε 2 ολόκληρους μήνες στον δρόμο για 179 ευρώ (όση είναι η μισθολογική διαφορά από την κατηγορία ΔΕ στην ΤΕ). Αν η Κυβέρνηση πιστεύει πως με αναλογική εφαρμογή της επιδοματικής πολιτικής των energy/food/fuel/tourism passes θα λύσει το πρόβλημα, είναι βαθιά γελασμένη και εξοργιστικά ανάλγητη.

Δεν παλεύουμε για επιδόματα. Παλεύουμε για ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. Για την αναγνώριση των σπουδών μας. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ.

Όσο η δυνατότητα πρόσβασης των αποφοίτων των καλλιτεχνικών σχολών στο εξαγγελθέν Πανεπιστήμιο Παραστατικών Τεχνών και η λύση στο ζήτημα της ακαδημαϊκής μας διαβάθμισης προσδιορίζεται για το 2025, 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ τώρα από την Κυβέρνηση να απαντήσει επιτέλους στο ΤΙ ΕΙΝΑΙ τα πτυχία μας μέσω της αναγνώρισης της επαγγελματικής αξίας τους.

Τρόποι υπάρχουν πολλοί. Το ζήτημα είναι αν υπάρχει πολιτική βούληση.

Για όλα αυτά και για το πώς θα συνεχίσουμε από εδώ και πέρα θα συζητήσουμε συλλογικά και θα αποφασίσουμε ΜΑΖΙ στην Έκτακτη Γενική μας Συνέλευση αυτήν την Τρίτη, 21/2/2023 στις 17:30 στο θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ. 

Από νωρίς στον δρόμο τη Δευτέρα

Την ώρα που οι καλλιτέχνες συνεχίζουν τον πολύμορφο και πολύχρωμο αγώνα τους με πλήθος δράσεων και εκδηλώσεων στους δύο βασικούς πόλους, την κατάληψη Τσίλλερ και την κατάληψη ΡΕΞ, τη Δευτέρα στο κέντρο της Αθήνας, οι κινητοποιήσεις θα ξεκινήσουν από νωρίς.

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος έχει εξαγγείλει μεγάλη συναυλία, από τις 4 το απόγευμα, απέναντι από το κατειλημμένο ΡΕΞ, με τη συμμετοχή πλήθους γνωστών καλλιτεχνών και σχημάτων, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν κινήσεις αλληλεγγύης, όπως συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους σεισμόπληκτους σε Τουρκία και Συρία.

Η ανακοίνωση

Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος

🎺 𝝡𝝚𝝘𝝖𝝠𝝜 𝝨𝝪𝝢𝝖𝝪𝝠𝝞𝝖 ~ 𝝙𝝚𝝪𝝩𝝚𝝦𝝖 𝟮𝟬 𝝫𝝚𝝗Ρ𝝤𝝪𝝖Ρ𝝞𝝤𝝪 - 𝟭𝟲:𝟬𝟬

📍 𝝖𝝥𝝚𝝢𝝖𝝢𝝩𝝞 𝝖𝝥𝝤 𝝩𝝤 𝝚𝝝𝝢. 𝝝𝝚𝝖𝝩𝝦𝝤 𝗥𝗘𝗫 - 𝝥𝝠. 𝝙𝝞𝝟𝝖𝝞𝝤𝝨𝝪𝝢𝝜𝝨 (𝝨𝝖𝝢𝝩𝝖𝝦𝝤𝝛𝝖)

✊ Συνεχίζουμε τον αγώνα 𝞛𝞐𝞕𝞘 𝞙𝞐𝞘 𝞓𝞤𝞜𝞐𝞣𝞞𝞘!

▶️ Απόσυρση του ΠΔ.85 εδώ και τώρα!

▶️ Αναβάθμιση των Καλλιτεχνικών Σπουδών για δουλειά με δικαιώματα

▶️ Αλληλεγγύη στ'αδέρφια μας σε Τουρκία και Συρία

Μαζεύουμε τρόφιμα & είδη πρώτης ανάγκης

Οι συμμετοχές συνεχίζονται!

Η πρώτη αντίδραση στην ΚΥΑ 

Η ΚΥΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΟΡΟΪΔΙΑ💥

💥ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ💥

💥ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ - ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ💥

Η ΚΥΑ που ήρθε δήθεν να απαντήσει στα προβλήματα που επιπλέον δημιούργησε το ΠΔ85/2022, είναι στάχτη στα μάτια του χώρου του Πολιτισμού, της Τέχνης, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας.

Το προεδρικό διάταγμα παραμένει ανέγγιχτο.

  • Το ΚΕ δεν αποτελεί ούτε επαγγελματική κατηγορία (όπως είναι ΤΕ = Τεχνολογική Εκπαίδευση που ζητούσαμε) ούτε συνεπάγεται ακαδημαϊκή διαβάθμιση, είναι απλώς ένας τρόπος αποτύπωσης μισθολογικής κλίμακας για παραγωγή καλλιτεχνικού έργου που μπορεί να παράξει ο οποιοσδήποτε/η οποιαδήποτε. Δεν ορίζει με κανένα τρόπο επαγγελματικά δικαιώματα. Τα επαγγελματικά μας δικαιώματα παραμένουν στο ΔΕ (=απόφοιτοι λυκείου).
  • Εμείς οι καλλιτέχνες παραμένουμε επαγγελματικά αδιαβάθμητοι, δηλαδή εξακολουθούμε να λογιζόμαστε ως απόφοιτοι, -ες, -α λυκείου, την ίδια στιγμή που σύμφωνα με το ίδιο προεδρικό διάταγμα και συγκεκριμένα στο άρθρο 7, στις παραγράφους ΣΤ και Ζ, τα πτυχία κολλεγίων νομιμοποιούνται ως Π.Ε. (πανεπιστημιακή εκπαίδευση). 

3+1 (master στο ίδιο κολλέγιο) ΧΡΟΝΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΣΕ ΚΟΛΛΕΓΙΟ = ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ, -Η,-Ο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ 

3 ΧΡΟΝΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΣΕ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ = ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ,-Η, -Ο ΛΥΚΕΙΟΥ

Η ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων είναι ήδη εδώ και αυτό είναι που ανοίγει τον δρόμο για την αναθεώρηση του Άρθρου 16 του Συντάγματος που κατοχυρώνει την ανώτατη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική κοροϊδία δεν έχουμε κανένα λόγο να κάνουμε πίσω.

Θα βρισκόμαστε στον δρόμο.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας!

Δεν υποχωρούμε και κλιμακώνουμε!

Αυτό το προεδρικό διάταγμα μας πλήττει όλες, όλους, όλα.

✊Καλούμε όλα τα εργατικά σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις συλλογικότητες να συνταχθούν μαζί μας σε κοινό αγώνα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Εβδομάδα εξελίξεων στον Πολιτισμό: Δυσφορία για την ΚΥΑ, συνεχίζονται οι αγώνες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ