Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σε μια προφανή κίνηση τακτικισμού, προκειμένου να κάμψει το κύμα αντιδράσεων και υπό την απειλή παραίτησης των καθηγητών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ο πρωθυπουργός επέλεξε σήμερα να προσπαθήσει να δώσει διαβεβαιώσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο ότι δεν επιχειρείται η υποβάθμιση των σπουδών τους με το επίμαχο προεδρικό διάταγμα 85 και ότι δεν αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι καλλιτέχνες προσλαμβάνονται ή αμείβονται στον Δημόσιο Τομέα για καλλιτεχνικό ή εκπαιδευτικό έργο.

Και το έκανε αυτό την ώρα που δινόταν σήμερα η συνέντευξη Τύπου των καλλιτεχνικώνν σωματείων, που έχουν προκηρύξει 48ωρη απεργία για την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη.

Αόριστες δεσμεύσεις

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι έως το 2025 η Ελλάδα θα αποκτήσει δημόσιες, πανεπιστημιακού επιπέδου, σπουδές στις παραστατικές τέχνες, ενώ δηλώνει ότι το επίμαχο ΠΔ δεν ρυθμίζει και δεν αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι καλλιτέχνες προσλαμβάνονται ή αμείβονται στον Δημόσιο Τομέα για καλλιτεχνικό ή εκπαιδευτικό έργο.

Επιπλέον, ανακοινώνει ότι δρομολογείται νομοθετική ρύθμιση που εξαιρεί ρητά τις προσλήψεις καλλιτεχνών στο δημόσιο από το προεδρικό διάταγμα, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η στήριξη και αναβάθμιση και όχι η υποβάθμιση του κλάδου.

«Για αυτό, προχωράμε άμεσα και σε μία ακόμα κίνηση: Ξεκαθαρίζουμε το μισθολογικό τοπίο για τους καλλιτέχνες ώστε να είναι σαφές σε όλους ότι εξαιρούνται από το ΑΣΕΠ και πληρώνονται με άλλον τρόπο. Προκειμένου λοιπόν να διορθωθούν αστοχίες και λάθη που παρατηρήθηκαν διαχρονικά σε ΟΤΑ, επεκτείνουμε νομοθετικά στους δήμους την υποχρέωση για τη χρήση ειδικού και όχι του ενιαίου μισθολογίου, έτσι ώστε οι καλλιτέχνες μας να προσλαμβάνονται και να αμείβονται με δίκαιο τρόπο που αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της φύσης του καλλιτεχνικού επαγγέλματος», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και καταλήγει: «Αυτή είναι η δέσμευση της κυβέρνησης μας:

1) Δημόσιες πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδές παραστατικών τεχνών ως το 2025

2) Άμεση νομοθέτηση για δίκαιη αμοιβή καλλιτεχνών σε όλο το δημόσιο

3) Προστασία και διασφάλιση ακαδημαϊκών, επαγγελματικών και μισθολογικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών

Είναι ένα σύνθετο έργο που θα αναβαθμίσει και θα μεταρρυθμίσει το εκπαιδευτικό μας σύστημα και τον πολιτιστικό κλάδο. Είναι ένα έργο που ξεκινάει σήμερα και θα ολοκληρωθεί στην επόμενη τετραετία της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας»

Επιφυλακτικοί οι καλλιτέχνες

Τα λόγια του πρωθυπουργού πάντως καθόλου δεν πείθουν τον καλλιτεχνικό κόσμο και δεν καθησυχάζουν τις ανησυχίες του.

Τα σωματεία συμφώνησαν ότι αν δεν υπάρξει έμπρακτη κίνηση απ΄την κυβέρνηση δεν πρόκειται να αναστείλουν ούτε την απεργία ούτε τις κινητοποιήσεις. «Δεν θα δεχτούμε καμία λύση που να μπαλώνει απλώς τις τρύπες που άνοιξε το ΠΔ» διαμηνύει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) και οι καλλιτέχνες δηλώνουν «σίγουροι πως η σημερινή ανάρτηση έγινε με μόνο στόχο να κάμψει τη διαφαινόμενη ήδη μεγάλη συμμετοχή μας στην απεργία».

Στο μεταξύ, η κίνηση του πρωθυπουργού φαίνεται πως έπιασε εν μέρει τον στόχο της στη λογική του διαίρει και βασίλευε, καθώς για κάποιους φάνηκε σαν να υποχωρεί με αποτέλεσμα οι παραγωγοί σειρών και θεάτρου να δηλώνουν καταρχάς ανακουφισμένοιμ θεωρώντας πως δεν θα πραγματοποιηθεί η προαναγγελθείσα 48ωρη απεργία. 

Καθώς δεν παίρνει ουσιαστικά πίσω το προεδρικό διάταγμα, αλλά ουσιαστικά μεταθέτει τη δέσμευση για δημιουργία πανεπιστημιακού επιπέδου καλλιτεχνικών σχολών σε χρόνο πολύ μεταγενέστερο των εκλογών, ο καλλιτεχνικός κόσμος περιμένει έμπρακτες αποδείξεις και όχι γενικές δεσμεύσεις. Και τονίζουν πως «για μία ακόμη φορά μένουμε με την απορία, γιατί ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται και αυτός περίπλοκες νομικές ακροβασίες που θα παρακάμπτουν το ΠΔ και δεν το τροποποιεί απλώς ώστε να εντάξει τις  ειδικότητές μας στο ΤΕ;»

«Παραπλάνηση» και «εμπαιγμό» καταγγέλλει η αξιωμ. αντιπολίτευση

Δριμεία ήταν η κριτική κατά της κίνησης του πρωθυπουργού απ’ την τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σία Αναγνωστοπούλου, που κατηγορεί τον πρωθυπουργό για «παραπλάνηση» και «εμπαιγμό». Όπως υπογραμμίζει: «Η μόνη λύση που όλες και όλοι απαιτούν είναι να κατατεθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση που θα αποσύρει το ΔΕ του Προεδρικού Διατάγματος και θα κατοχυρώνει τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα και δικαιώματα των καλλιτεχνών και δημιουργών στο επίπεδο ΤΕ. Οτιδήποτε άλλο θα είναι ωμή παραπλάνηση και εμπαιγμός , αυτό που ο λαός αποκαλεί “κοροϊδία”».

«Ο πρωθυπουργός μιλά για ακαδημαϊκή υποβάθμιση δωδεκάχρονων και πλέον σπουδών σε κατάρτιση»

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε το Κομμουνιστικό Κόμμα ζητώντας την άμεση απόσυρση του διατάγματος, ουσιαστικά μέτρα για την αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών, συλλογικές συμβάσεις εργασίες με αυξήσεις αλλά και συγκρότηση συστήματος δημόσιων Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών στα Πανεπιστήμια, που να καλύπτουν τα αντικείμενα των ηθοποιών, των χορευτών, των σκηνοθετών, των μουσικών.