Με αμείλικτα ερωτήματα που «στριμώχνουν» ακόμα περισσότερο την ήδη έκθετη υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αλλά και έκκληση προς την κυβέρνηση να ακυρώσει τη συμφωνία που αφορά τις 161 κυκλαδικές αρχαιότητες επανέρχονται σήμερα τόσο η αντιπολίτευση όσο και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, που απ’ την αρχή, όπως σημαντική μερίδα του επιστημονικού κόσμου, είχαν επισημάνει ότι πρόκειται για προϊόντα αρχαιοκαπηλίας.
Τώρα, μετά και την διαπίστωση απ’ τον αρχαιολόγο Δρ Χρήστο Τσιρογιάννη ότι το ειδώλιο με αριθμό 29 της Συλλογής Στερν περιλαμβάνεται στο αρχείο φωτογραφιών του καταδικασμένου για αρχαιοκαπηλία αρχαιοπώλη και παράνομου διακινητή έργων τέχνης Τζιανφράνκο Μπεκίνα (Gianfranko Becchina), φουντώνουν οι αντιδράσεις και τα ερωτήματα προς την υπουργό Πολιτισμού.
Σφοδρά πυρά από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Σκληρή ανακοίνωση κατά της κυβέρνησης και ειδικότερα κατά της υπουργού Πολιτισμού και του πρωθυπουργού εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που ζητά την παρέμβαση εισαγγελέα. Όπως αναφέρει «στις 21 Ιουλίου 2022 και ενώ η χώρα βρισκόταν στο κέντρο μιας άγριας περιδίνησης από τα πρωτοφανή σκάνδαλα της κυβέρνησης της ΝΔ, η κ. Μενδώνη, η υπουργός με τα συνεχόμενα εγκλήματα κατά του Πολιτισμού, υπέγραφε συμφωνίες εν κρυπτώ για να νομιμοποιήσει την παράνομη εξαγωγή, την παράνομη διακίνηση και την παράνομη κατοχή 161 αδήλωτων κυκλαδικών αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στο σπίτι του μεγιστάνα “συλλέκτη” Λέοναρντ Στερν, στη Ν. Υόρκη».
Η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει ότι «μέχρι τότε, και επί δύο χρόνια, η “σκοτεινή υπουργός” Μενδώνη γνώριζε και συγκάλυπτε το έγκλημα βάζοντας πλάτη στον παράνομο συλλέκτη, χωρίς να κινήσει καμία νόμιμη διαδικασία για την άμεση απόδοση των αρχαιοτήτων στο Ελληνικό Δημόσιο και τα δημόσια μουσεία της χώρας, δηλαδή εκεί όπου ανήκουν».
Επιπλέον, καταγγέλλει ότι «επί δύο χρόνια η κ. Μενδώνη “διαπραγματευόταν” μυστικά τους όρους του “συλλέκτη”, χωρίς να ενημερώσει ποτέ τις αρμόδιες Αρχές της χώρας» και «έτσι κανείς δεν διερεύνησε την προέλευση των αντικειμένων, τις συνθήκες εξαγωγής τους από την Ελλάδα, τις συνθήκες απόκτησής τους από τον κ. Στερν, τη νομιμότητα της κατοχής τους από αυτόν, τη γνησιότητα/αυθεντικότητα των αντικειμένων και την εκτίμηση της αξίας τους».
«Η “σκοτεινή υπουργός” διέσυρε τους θεσμούς της Ελληνικής Δημοκρατίας για να ωφελήσει τον υπόλογο κ. Στερν και όσους άλλους εμπλέκονται στην παράνομη συμφωνία που υπέγραψε μαζί τους στις 21.7.2022, αφήνοντας τελικά τις 161 κυκλαδικές αρχαιότητες για ακόμη 50 χρόνια στη Νέα Υόρκη. Κι αυτό, με θράσος, το αποκάλεσε “επαναπατρισμό”», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα επισημαίνει ότι «στις 8 Σεπτεμβρίου 2022 ο κ. Μητσοτάκης, αντί να αποπέμψει την κ. Μενδώνη για παράβαση καθήκοντος, έφερε στη Βουλή την παράνομη συμφωνία και η κυβέρνησή του την κύρωσε κι από πάνω». Κατηγορεί δε τον κ. Μητσοτάκη ότι με αυτόν τον τρόπο «κάλυψε αναδρομικά την κ. Μενδώνη, παρά τις αντιδράσεις και τις προειδοποιήσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης και του επιστημονικού κόσμου, μετατρέποντας το Ελληνικό Κοινοβούλιο σε πλυντήριο αρχαιοκαπηλίας και τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σε αποδέκτες προϊόντων εγκλήματος».
Η αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζει ότι «χρειάστηκε να περάσουν μόνο λίγες ημέρες, μέχρι ο αρχαιολόγος δρ Χρήστος Τσιρογιάννης να αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η “Συλλογή Στερν” περιλαμβάνει προϊόντα αρχαιοκαπηλίας, όπως αποκάλυψε δημοσίευμα της Athens Voice, με αποτέλεσμα να εκτίθεται ανεπανόρθωτα το ελληνικό κράτος και να διασύρεται η χώρα διεθνώς».
Κατόπιν των παραπάνω ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σημειώνει πως «εάν δεν παρέμβει τώρα ο αρμόδιος εισαγγελέας για τη συλλογή Στερν και όσους εμπλέκονται στο σκάνδαλο και δεν ακυρωθεί τώρα η παράνομη συμφωνία, τι άλλο θα πρέπει να περιμένουμε πλέον, τη νομιμοποίηση κι άλλων πτυχών του οργανωμένου εγκλήματος;».
Πληρωμένη απάντηση από Σ. Αναγνωστοπούλου στον κυβερνητικό εκπρόσωπο
Παράλληλα, καταπέλτης κατά του κυβερνητικού εκπροσώπου που ερωτηθείς σχετικά στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών υποστήριξε πως όλα είναι καλώς καμωμένα, ήταν η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σία Αναγνωστοπούλου, που κατηγορεί για εξαπάτηση την υπουργό Λ. Μενδώνη. Συγκεκριμένα ο Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε:« Όλες οι κινήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης βρίσκονται μέσα στο πλαίσιο που ορίζουν οι νόμοι και που διέπουν οι θεσμικές διατάξεις που υπάρχουν για τη διαχείριση των συλλογών και των ευρημάτων των συλλογών αυτών. Όλες πάντα μέσα στους νόμους».
«Ενημερώνουμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην υπόθεση της παράνομης “Συλλογής Στερν” ΔΕΝ “βρίσκονται μέσα στο πλαίσιο που ορίζουν οι νόμοι και που διέπουν οι θεσμικές διατάξεις που υπάρχουν για την διαχείριση των συλλογών και των ευρημάτων”.
Η πρωτοφανής και παράνομη συμφωνία που υπέγραψε στα κρυφά η Λ. Μενδώνη και “διαπραγματευόταν” επί δύο χρόνια για το πως θα ικανοποιήσει τους όρους ενός παράνομου κατόχου ελληνικών αρχαιοτήτων στο εξωτερικό, ΑΝΤΙΚΕΙΤΑΙ και “δεν βρίσκει εφαρμογή” ούτε στο Σύνταγμα, ούτε στον αρχαιολογικό νόμο, ούτε στην υπερεθνική νομοθεσία, όπως οι Διεθνείς Συμβάσεις που έχει κυρώσει η χώρα μας για την παράνομη διακίνηση των πολιτιστικών αγαθών.
Ενημερώνουμε τον αδιάβαστο κ. Οικονόμου ότι αυτά τα παραδέχεται ακόμα και η αιτιολογική έκθεση της σκοτεινής “συμφωνίας” που υπέγραψε τη υπουργός πολιτισμού και παρανόμως κυρώθηκε στη Βουλή από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Επίσης τον ενημερώνουμε ότι “το αντικείμενό της αφορά σε ζητήματα επιστροφής, έκθεσης και δανεισμού αρχαιοτήτων υπό συνθήκες διαφορετικές από τις γενικές και οριζόντιες συνθήκες που προβλέπονται στον αρχαιολογικό νόμο” όπως αυτολεξεί αναφέρει η Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής.
Επομένως ο κ. Οικονόμου έχει 2 επιλογές: ή να συνεχίσει να αυτοεξευτελίζεται ή να επανέλθει επιλέγοντας ως δικαιολογία την άγνοια και την εξαπάτηση από την κυρία Μενδώνη. Η κραυγαλέα άγνοια των νόμων δεν αποτελεί αξιοπρεπή επιλογή για τον ίδιο.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το να συγκαλύπτει και να νομιμοποιεί ειδεχθή εγκλήματα που έχουν συμβεί κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, όπως η νομιμοποίηση δράσεων αρχαιοκαπηλίας και παράνομων εξαγωγών αρχαιοτήτων, δεν θα έπρεπε να αποτελεί επιλογή για καμία ελληνική κυβέρνηση.
Επομένως καλούμε, για μια ακόμη φορά, τον κ. Μητσοτάκη να αποπέμψει την άλλοτε εξαπατηθείσα και νυν εξαπατούσα υπουργό του και να ακυρώσει την παράνομη συμφωνία, διαφορετικά φέρει ο ίδιος ακέραια την ευθύνη που μετέτρεψε Ελληνικό Κοινοβούλιο σε πλυντήριο αρχαιοκαπηλίας και τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σε αποδέκτες προϊόντων εγκλήματος».
