ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Βασιλική Τζεβελέκου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Πολυδιάστατος δημιουργός και αγωνιστής της δημοκρατίας, «πατριάρχης του νεοελληνικού θεάτρου», θεατρικός συγγραφέας, ποιητής, στιχουργός, λογοτέχνης, σεναριογράφος, δημοσιογράφος και ακαδημαϊκός, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης σφράγισε την ελληνική τέχνη, τα γράμματα και τον πολιτιστικό βίο.

«Ιάκωβος Καμπανέλλης, 1911-2021, ο ανανεωτής της νεοελληνικής δραματουργίας» είναι ο τίτλος του αφιερωματικού τόμου που εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο του «Λογοτεχνικού Ετους Ιάκωβου Καμπανέλλη 2022» με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του και παρουσιάστηκε χθες επίσημα, από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τους συνεργάτες της έκδοσης. «Επιζών αιχμάλωτος του Μαουτχάουζεν, υπήρξε ακάματος αγωνιστής για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, έναν αγώνα από τον οποίο αντλούσε έμπνευση και για τη θεματολογία των έργων του. Σε αυτά καταγράφεται, με ρεαλισμό και συγκινησιακή φόρτιση, η νεότερη ελληνική ιστορία: Η μεταπολεμική Ελλάδα που προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της από τα τραύματα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου. Το Μαουτχάουζεν, παγκοσμίως από τα έργα αναφοράς στρατοπεδικής λογοτεχνίας, και Το μεγάλο μας τσίρκο, σημείο αναφοράς του αντιδικτατορικού αγώνα, σημάδευσαν μια ολόκληρη γενιά, παραμένοντας διαχρονικά επίκαιρα», σημειώνει η ίδια στο εισαγωγικό σημείωμα της έκδοσης που χωρίζεται στις έξι ενότητες: «Εργογραφία», «Θέατρο», «Πεζογραφία/ Μαουτχάουζεν», «Κινηματογράφος», «Ποίηση», «Λόγος προσωπικός και δημόσιος».

Στις 500 σελίδες της έκδοσης, μέσα από κείμενα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό καταγράφονται η πορεία της ζωής και της καλλιτεχνικής δημιουργίας του, επιλεγμένα αποσπάσματα από συνεντεύξεις του, κείμενα για την εποχή του, διαφαίνεται η σχέση με την αγαπημένη του σύντροφο και τη μονάκριβη κόρη του αλλά και με τους συνεργάτες του, όπως ο Κουν, η Μελίνα, ο Χατζιδάκις, ο Θεοδωράκης, η Καρέζη. Οπως σημειώνουν οι επιμελητές της έκδοσης, «βίος και γραφή κινούνται παράλληλα και αποδίδουν μαζί μια σύνθετη μαρτυρία της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, καθώς και της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής της Ελλάδας». Η έκδοση παρουσιάστηκε στην Πινακοθήκη Γκίκα-Μουσείο Μπενάκη, όπου φιλοξενείται έως σήμερα η έκθεση «Στη χώρα Καμπανέλλη. Νάξος-Μαουτχάουζεν-Αθήνα». Ο τόμος διατίθεται προς πώληση στο πωλητήριο του μουσείου.