Στην ανάκληση της δωρεάς προς το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) για την ανάδειξη και προστασία των αρχαιολογικών ευρημάτωντης περιοχής του Φαληρικού Όρμου προχωρά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Με ανακοίνωση που εξέδωσε ενημερώνει πως «ύστερα από πέντε χρόνια συνεχών καθυστερήσεων και αδράνειας από πλευράς των αρμόδιων φορέων αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ανάκληση της δωρεάς του» που «εστίαζε στην ανάδειξη και προστασία των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής του Φαληρικού Όρμου, τα οποία ήρθαν στο φως από τις ανασκαφικές έρευνες κατά τη διάρκεια κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), και τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το διεθνούς βεληνεκούς εύρημα των Δεσμωτών του Φαλήρου».
Η πρόθεση του ΙΣΝ να χρηματοδοτήσει το έργο είχε εκφραστεί από τον Φεβρουάριο του 2017 μέσω επιστολής του ΙΣΝ προς το ΥΠΠΟΑ. Η δωρεά του ΙΣΝ, ύψους έως €4.050.000, μεταξύ άλλων, περιλάμβανε τη δημιουργία μουσειακής κτιριακής υποδομής, η οποία θα υλοποιείτο σε σχεδιασμό του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Renzo Piano και των συνεργατών του.
«Από την αρχή των συζητήσεων του ΙΣΝ με το ΥΠΠΟΑ, η πορεία του έργου χαρακτηρίσθηκε από διαρκείς και συστηματικές καθυστερήσεις, ενώ στο διάστημα αυτό, αναγνωρίζοντας το ειδικό βάρος που φέρει η πραγματοποίηση του έργου, το ΙΣΝ προχώρησε, ύστερα από αιτήματα του ΥΠΠΟΑ, τόσο σε τροποποίηση της αρχικής σύμβασης δωρεάς, όσο και σε πολλαπλές παραχωρήσεις χρονικών παρατάσεων για την υλοποίησή του. Το τελευταίο διάστημα δε, και παρά την τακτική επικοινωνία του ΙΣΝ προς το ΥΠΠΟΑ, δεν έχουμε λάβει καμία ουσιαστική ενημέρωση αναφορικά με τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της δωρεάς. Οι παραπάνω λόγοι οδήγησαν στην απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΣΝ για την επί του παρόντος άμεση ανάκληση της δωρεάς» αναφέρει το Ίδρυμα.
Και καταλήγει αναφέροντας πως στην περίπτωση ωρίμανσης της πορείας του έργου, «θα είμαστε στη διάθεση του ΥΠΠΟΑ να αξιολογήσουμε με καλή πρόθεση ένα εκ νέου αίτημα».
Σία Αναγνωστοπούλου: Προσβλητική ανικανότητα της Λίνας Μενδώνη
Δήλωση για το θέμα έκανε η τομεάρχης Πολιτισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία απέδωσε ευθέως ευθύνες στην υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σημειώνοντας ότι «η ανικανότητά της όχι μόνο την αφήνει έκθετη», αλλά κυρίως «προσβάλλει ανεπανόρθωτα την πολιτιστική διαχείριση και ανάδειξη του εθνικού μας πλούτου».
Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
«Η εγκληματική αδιαφορία, η ολιγωρία και οι «άριστοι» χειρισμοί του ΥΠΠΟΑ στα ζητήματα της προάσπισης των αρχαιοτήτων της χώρας, φαίνεται πως έχουν αρνητική αντανάκλαση και στις χρηματοδοτήσεις από δωρεές για την ανάδειξη και προστασία αρχαιολογικών ευρημάτων. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακαλεί δωρεά εκατομμυρίων ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού για την δημιουργία έργου για την προστασία αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής του Φαληρικού Όρμου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται το εμβληματικό εύρημα των Δεσμωτών του Φαλήρου. Το ίδρυμα καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ότι δεν έχει λάβει καμία ουσιαστική ενημέρωση από το ΥΠΠΟΑ αναφορικά με τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της δωρεάς.
»Η ανικανότητα της κ. Μενδώνη να προστατέψει την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας όχι μόνο αφήνει την ίδια έκθετη για μια ακόμη φορά, αλλά κυρίως προσβάλλει ανεπανόρθωτα την πολιτιστική διαχείριση και ανάδειξη του εθνικού μας πλούτου. Η επιμονή της στη λύση της απόσπασης οποιουδήποτε σημαντικού αρχαιολογικού ευρήματος καταντά εμμονική και κυρίως καταστροφική για την πολιτιστική κληρονομιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το είχε ήδη επισημάνει από τότε που η υπουργός Πολιτισμού άρχισε να μεθοδεύει με ψεύδη και ανακρίβειες την αλλαγή της λύσης προστασίας των Δεσμωτών του Φαλήρου, στην οποία είχε προχωρήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.
»Η κατασκευή πεζόδρομων από οπλισμένο σκυρόδεμα στην Ακρόπολη, η κανονικοποίηση της απόσπασης των αρχαιοτήτων στο Μετρό Βενιζέλου όπως και στον Φαληρικό όρμο ως μοναδική λύση σωτηρίας τους, η κατάλυση του ενιαίου και αδιαιρέτου των αρχαιολογικών χώρων δεν συνιστούν καταστροφικές παρεμβάσεις του ΥΠΠΟΑ, συνιστούν εγκλήματα κατά του παγκόσμιου πολιτισμού και της συλλογικής μνήμης.
»Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και των μνημείων της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση της Πολιτείας, όμως η αρμόδια υπουργός αρέσκεται μονίμως σε μία ανέξοδη επικοινωνιακή πολιτική χωρίς αντίκρισμα και ουσία. Δυστυχώς, ο πλούσιος Πολιτισμός αυτής της χώρας, πληρώνει ακριβά το τίμημα των επιλογών της κυβέρνησης».
