• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.8°C / 35.7°C
  4 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 28.5°C / 34.7°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.0°C / 36.0°C
  3 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  22%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 27.9°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.9°C / 34.0°C
  0 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 31.5°C
  2 BF
  19%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.9°C / 35.9°C
  3 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 30.2°C
  4 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.9°C / 29.9°C
  4 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 29.8°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 32.9°C
  3 BF
  33%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.5°C / 34.0°C
  4 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  4 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.1°C / 35.0°C
  3 BF
  30%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 27.7°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 32.2°C
  3 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  1 BF
  27%

Aποψη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου γύρω στο 1970

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενδιαφέρουσες δράσεις και... αντιδράσεις

 • A-
 • A+
Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Με σειρά εκδηλώσεων στα πέντε μεγάλα κρατικά μουσεία της χώρας, που η κυβέρνηση σκοπεύει να μετατρέψει σε ΝΠΔΔ, υποδέχεται ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων το νόημα του διεθνούς εορτασμού.

Επισκέπτες όλων των ηλικιών κατέκλυσαν χθες τα μουσεία, δημόσια και ιδιωτικά, κεντρικά και περιφερειακά, προκειμένου να τιμήσουν τον εορτασμό για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων του ICOMOS και να συμμετάσχουν στις δράσεις που διοργανώθηκαν, ορισμένες εκ των οποίων συνεχίζονται τις επόμενες ημέρες και κορυφώνονται το Σαββατοκύριακο. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων τιμά με τον δικό του τρόπο την ημέρα και εστιάζει στα πέντε μεγαλύτερα μουσεία της χώρας, για τα οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το ΥΠΠΟΑ έχουν ανακοινώσει ότι θα μετατραπούν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

«Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων αποτελεί μια ακόμη υπόμνηση στο έργο που επιτελούν εδώ και δεκαετίες όλα τα Μουσεία που ανήκουν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Ειδικά σε μια συγκυρία στην οποία η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού προσπαθεί να υποβαθμίσει το έργο που παράγεται και την επαφή των Μουσείων με το κοινό τους, προκειμένου να μετατρέψει τα πέντε μεγάλα κρατικά Μουσεία της χώρας σε κυβερνητικά καταστήματα με Διοικητικά Συμβούλια διορισμένα και ελεγχόμενα από τον εκάστοτε Υπουργό» γράφει ο ΣΕΑ, που διοργανώνει «Πέντε δράσεις για Πέντε μουσεία» προκειμένου να ενημερώσει και να αφυπνίσει το κοινό.

Η έναρξη των δράσεων γίνεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο αύριο (20/5/22 στις 12.00 συνάντηση στον πλάτανο) με την ξενάγηση «Σημεία από την ιστορία του Βυζαντινού και Χριστιανικού» που περιλαμβάνει περίπατο στους κήπους του μουσείου (χωρίς εισιτήριο αλλά με απαραίτητη την έγκαιρη προσέλευση), αναδρομή στην ιστορία του μουσείου, συζήτηση και ενημέρωση για τη μελλοντική πορεία του. «Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο είναι το πρώτο μουσείο της χώρας, το οποίο ιδρύθηκε με σκοπό να εκθέσει και να φυλάξει βυζαντινές και μεταβυζαντινές αρχαιότητες. Μουσείο μητροπολιτικού χαρακτήρα παραμένει μοναδικό για τον πλούτο των συλλογών του, με αντικείμενα από τον ελλαδικό, βαλκανικό, ιταλικό και μικρασιατικό χώρο» αναφέρει ο ΣΕΑ.

 Ακολουθεί η εκδήλωση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη στις 23 Μαΐου. Περιλαμβάνει ξενάγηση στη μόνιμη έκθεσή του και παρουσίαση του έργου του (στις 10.45). Θα ακολουθήσει ξενάγηση στα εργαστήρια συντήρησης (στις 12.00 με δηλώσεις συμμετοχής - κρατήσεις στο τηλέφωνο 231-3306422).

 Η εκδήλωση για το Εθνικό Αρχαιολογικό έχει οριστεί για το ερχόμενο Σάββατο 28 Μαΐου.

«Θα μπορούσε άραγε κανείς να αφηγηθεί την ιστορία της χώρας μας σε ένα μόνο σημείο της Αθήνας; Θα μπορούσε να περιλάβει σε μιάμιση ώρα -όσο διαρκεί μια μέση ταινία μυθοπλασίας- την ιστορία ενός οικοπέδου που δύο αιώνες πριν ήταν αμπέλι, κατόπιν έγινε λέσχη των Βαυαρών στρατιωτών, σημείο ανέγερσης του Μεγαλύτερου Μουσείου του αρχαίου κόσμου, τόπος αγωνιώδους απόκρυψης αρχαιοτήτων εν όψει πολέμου, εμβληματικό σημείο της Εθνικής Αντίστασης στην Κατοχή, μάρτυρας της φοιτητικής Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, κιβωτός αστείρευτων εκθέσεων και ξανά πάλι ένα αθέατο αμπέλι;» γράφει χαρακτηριστικά ο ΣΕΑ. «Θα μπορούσε κανείς να φανταστεί πως ένας τόσο δα τόπος στην καρδιά της Αθήνας έζησε τη γέννηση και τις περιπέτειες μιας χώρας;» Γλαφυρές απαντήσεις θα δοθούν στον «Ιστορικό περίπατο στους δύο αιώνες του νέου Ελληνικού Κράτους γύρω από το Μουσείο». Η συμμετοχή στον περίπατο γίνεται χωρίς εισιτήριο, με απαραίτητη την έγκαιρη προσέλευση. Σημείο συνάντησης είναι το πρόπυλο του μουσείου το αργότερο ένα τέταρτο πριν από την έναρξη της δράσης (στις 13.00 και διάρκεια 80-90').

 Οι δράσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου θα πραγματοποιηθούν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου και θα ανακοινωθούν έγκαιρα.

 Επίσης διοργανώνεται η ψηφιακή δράση «Κάθε μέρα ένα Μουσείο» όπου ο ΣΕΑ παρουσιάζει αφιερώματα για τα πέντε μουσεία με την ιστορία, τις δράσεις, τη συμβολή και το ιδιαίτερο εκθεσιακό, εκπαιδευτικό, εκδοτικό και επιστημονικό έργο τους. Τη Δευτέρα 30 Μαΐου (στις 7.00 στον κήπο του ΣΕΑ) διοργανώνεται εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Ποια Μουσεία για το μέλλον;»

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, μαζί με συντηρητές, μουσειολόγους, εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων στις μουσειακές δομές, αντιστέκεται στη μετατροπή των πέντε μουσείων σε ΝΠΔΔ και προβάλλει τα δικά του επιχειρήματα για τους λόγους που δεν πρέπει να προχωρήσει η αλλαγή την οποία προωθεί η κυβέρνηση.

«Εκπληρώνουν το έργο τους ως φορείς προστασίας, επιστημονικής τεκμηρίωσης και ανάδειξης των σημαντικών Συλλογών τους, που δεν είναι συλλογές έργων τέχνης, αλλά ευρήματα ανασκαφών απόλυτα συνδεδεμένα με το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας» γράφει χαρακτηριστικά. «Λειτουργούν ως φορείς μόρφωσης και εκπαίδευσης, με εκπαιδευτικά προγράμματα, με ποικίλες δράσεις επιστημονικές, επικοινωνιακές και ψυχαγωγικές που απευθύνονται σε σχολεία, εκπαιδευτικούς, οικογένειες, ΑμεΑ, ομάδες κοινωνικού αποκλεισμού (πρόσφυγες, μετανάστες, κρατούμενους-ες σε σωφρονιστικά καταστήματα, άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας κ.ά.)». Υπενθυμίζει μεταξύ άλλων ότι «αποτελούν επιστημονικά Ιδρύματα, με καινοτομίες διεθνούς βεληνεκούς στους επιστημονικούς τομείς της αρχαιολογίας, της μουσειολογίας, της μουσειογραφίας, της συντήρησης και προστασίας μνημείων, που αναγνωρίζονται και επιβραβεύονται από τη διεθνή μουσειακή κοινότητα».

Και καταλήγει: «Τα πέντε μεγάλα κρατικά αρχαιολογικά Μουσεία, αλλά και τα μικρότερα Μουσεία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας επιτελούν όλους τους σκοπούς ενός σύγχρονου Μουσείου, όπως ορίζεται διεθνώς, σε αντίθεση με την "παραφιλολογία" για "μη ευελιξία" που αναπτύσσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ για να τα υπονομεύσει, ενώ παράλληλα τα αφήνει εδώ και χρόνια με ελλιπή χρηματοδότηση και στελέχωση. Αυτό που πραγματικά χρειάζονται τα κρατικά Μουσεία είναι ενίσχυση σε πόρους και προσωπικό για να συνεχίσουν και να βελτιώσουν το έργο τους».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Οι δωρεές Ν. Λαιμού και Λασκαρίδη «παραβιάζουν τη νομοθεσία»
Με τις πρόσφατες υπουργικές αποφάσεις της κ. Μενδώνη η εκπόνηση των μελετών για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων ανατίθεται σε ιδιώτες, παραβιάζοντας το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
Οι δωρεές Ν. Λαιμού και Λασκαρίδη «παραβιάζουν τη νομοθεσία»
ART - ΝΕΑ
«Πράσινο φως» για το κτιριολογικό πρόγραμμα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε εξετάστηκαν τα αιτήματα επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού για τις αίθουσες, τις αποθήκες, τους χώρους υποδοχής, γραφείων, βιβλιοθήκης, εργαστηρίων και πωλητηρίου.
«Πράσινο φως» για το κτιριολογικό πρόγραμμα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
ART - ΝΕΑ
Μνημόνιο Συνεργασίας για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος
Υπουργείο Πολιτισμού, Ακαδημία Αθηνών και Δήμος Αθηναίων προχώρησαν προχθές στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος και την κατασκευή του...
Μνημόνιο Συνεργασίας για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος
ART - ΝΕΑ
Ρήξη μεταξύ Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και υπουργείου Πολιτισμού
Το ΙΣΝ προχώρησε σε ανάκληση της δωρεάς ύψους 4 εκατ. ευρώ για το μουσείο που θα φιλοξενούσε τους «Δεσμώτες», προσάπτοντας άσκοπες καθυστερήσεις και ελλιπή ενημέρωση στο ΥΠΠΟΑ.
Ρήξη μεταξύ Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και υπουργείου Πολιτισμού
ART - ΝΕΑ
Ανοιξαν δρόμο για το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων
Τo κτίριο του ΣΙΛΟ και οι όμοροι χώροι παραχωρήθηκαν στο ΥΠΠΟ από την COSCO διά της ΟΛΠ Α.Ε. για διάστημα 30 χρόνων. Οι εγκαταστάσεις του μουσείου θα ξεπερνούν τα 13.000 τ.μ.
Ανοιξαν δρόμο για το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων
ART - ΝΕΑ
«Να παραμείνει το μουσείο μακριά από οποιαδήποτε προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης»
Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων ήταν αίτημα δεκαετιών, πρωτίστως των αρχαιολόγων και της τοπικής κοινωνίας προκειμένου να αναδείξουν με σύγχρονο τρόπο την αδιάλειπτη παρουσία των ανθρώπων και την πλούσια...
«Να παραμείνει το μουσείο μακριά από οποιαδήποτε προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας