• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.2°C / 25.7°C
  1 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.2°C / 22.7°C
  2 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.0°C / 22.7°C
  2 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  46%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.1°C / 19.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 23.0°C
  3 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  1 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 19.9°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.6°C / 22.9°C
  0 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 24.8°C
  0 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 22.9°C
  1 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 21.9°C / 22.9°C
  4 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.5°C / 24.4°C
  1 BF
  66%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.8°C
  4 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 25.4°C
  0 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 20.5°C
  2 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.7°C
  3 BF
  96%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  2 BF
  69%

Ταφή αλόγου από το νεκροταφείο Φαλήρου

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο έφιππος πολιτισμός της αρχαιότητας

 • A-
 • A+
Μαρμάρινα και μπρούτζινα γλυπτά, αγγεία και νομίσματα από τη Γεωμετρική, την Αρχαϊκή, την Κλασική και την Ελληνιστική περίοδο περιλαμβάνει η πρωτότυπη έκθεση «Ιππος: το άλογο στην Αρχαία Αθήνα», ενώ για πρώτη φορά παρουσιάζεται αρχαίος σκελετός του όμορφου τετράποδου από την ανασκαφή του νεκροταφείου του Φαλήρου.

Τα άλογα της ζωφόρου του Παρθενώνα, οι ίπποι των πολεμιστών, τα αλογάκια των παιδιών, τα υπέροχα άτια των καλλιτεχνών και των ποιητών είχαν πάντα ιδιαίτερη θέση στη ζωή και την τέχνη των Ελλήνων, που θαύμαζαν το υπέροχο τετράποδο. Αγαπήθηκαν, αποδόθηκαν πιστά, υμνήθηκαν.

Ο Ομηρος τους έδωσε υπερφυσικές δυνατότητες καθώς τα άλογα του Αχιλλέα μπορούσαν να μιλήσουν, ο Αριστοφάνης τα δόξασε στην κωμωδία του Ιππείς, ενώ ο Αθηναίος Ξενοφών στην πραγματεία του Περί Ιππικής τον 4ο π.Χ. αιώνα έγραψε: «Το άλογο είναι κάτι όμορφο... κανείς δεν θα κουραστεί να το κοιτάζει όσο επιδεικνύεται στον θεατή με όλο του το μεγαλείο».

Η έκθεση «Ιππος: το άλογο στην Αρχαία Αθήνα», που διοργανώνει η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, εστιάζει ακριβώς σε αυτή τη σχέση μέσα από ξεχωριστά εκθέματα, όπως μαρμάρινα και μπρούτζινα γλυπτά, αγγεία και νομίσματα από τη Γεωμετρική, την Αρχαϊκή, την Κλασική και την Ελληνιστική περίοδο που απεικονίζουν το άλογο.

Αριστερά: Πρωτογεωμετρικό πήλινο αλογάκι από παιδική ταφή Δεξιά: Μελανόμορφος αμφορέας

ΦΩΤ.:Γ. ΑΣΒΕΣΤΑΣ -Σ. ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ

Ξεχωριστή θέση κατέχει ο αρχαίος σκελετός αλόγου, ο οποίος εκτίθεται για πρώτη φορά, και μελετάται από τον δρα Flint Dibble, συνεργάτη του Malcolm H. Wiener, του Εργαστηρίου Αρχαιολογικών Επιστημών. «Το έκθεμα έχει στόχο να αναδείξει τη μοναδική συνεργασία της Αμερικανικής Σχολής με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων για τη συντήρηση και μελέτη του οστεολογικού υλικού από την ανασκαφή του νεκροταφείου του Φαλήρου», σημειώνουν οι διοργανωτές της έκθεσης που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου στην Πτέρυγα Ι. Μακρυγιάννη, της Αμερικανικής Σχολής, όπου θα παραμείνει (με ελεύθερη είσοδο) έως τις 30 Απριλίου.

ΟΙ διοργανωτές αναφέρονται στη στενή σχέση των αρχαίων Ελλήνων με τα άλογα, υπογραμμίζουν τον θαυμασμό και την εκτίμηση που έτρεφαν και επισημαίνουν ότι αυτό γίνεται φανερό από πολλούς τρόπους, όπως οι ταφές των αλόγων της Εποχής του Χαλκού (1200 π.Χ.).

Χάλκινη προτομή αλόγου

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Φλωρεντίας

Οπως σημειώνουν, τα έργα τέχνης που εκτίθενται (παραχωρήθηκαν ως δάνεια από Εφορείες Αρχαιοτήτων και μουσεία) και κυρίως «...τα αττικά γραπτά αγγεία, απεικονίζουν την εμμονή των Αθηναίων με την εκτροφή των αλόγων και τους ιππικούς αγώνες. Οι ανασκαφές στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας έχουν φέρει στο φως αρκετές μαρτυρίες για την οργάνωση και τον σημαντικό ρόλο του αθηναϊκού ιππικού σώματος, των ιππέων, με τη μορφή επιγραφών, συμβόλων και τιμητικών μνημείων. Ενα από τα κεντρικά εκθέματα της έκθεσης αποτελεί η Ελληνιστική χάλκινη κεφαλή αλόγου του 340-330 π.Χ. από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Φλωρεντίας, η οποία ανήκε στη συλλογή του Λαυρέντιου του Μεγαλοπρεπούς των Μεδίκων».

Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει η καθηγήτρια Jenifer Neils, διευθύντρια Αμερικανικής Σχολής, με επιστημονικούς συμβούλους τη δρα Στέλλα Χρυσουλάκη, προϊστάμενη Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, και τον δρα Flint Dibble, ζωοαρχαιολόγο.

Τη διοργάνωση πλαισιώνουν εβδομαδιαία εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις σχετικά με την αρχαία ιππική τέχνη, οι οποίες μάλιστα θα είναι διαθέσιμες και διαδικτυακά στον ιστότοπο της σχολής (www.ascsa.edu.gr).

? INFO: Διάρκεια: 20 Ιανουαρίου–Απριλίου 2022. Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, Σουηδίας 61. Είσοδος ελεύθερη. Τετάρτη & Παρασκευή 12.00-18.00, Πέμπτη 16.00-22.00, Σαββατοκύριακο 12.00-18.00.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Η εκστατική ματιά ενός Αμερικανού στα ελληνικά μνημεία
Ενα ταξίδι στο παρελθόν, σε μνημεία όπως το Παλάτι της Κνωσού, οι Μυκήνες κατά τις ανασκαφές του 1955, η Αρχαία Θήρα το 1963, υπόσχεται στους επισκέπτες η διοργάνωση «Χρονογραφία - Εκθεση για τα 180 χρόνια της...
Η εκστατική ματιά ενός Αμερικανού στα ελληνικά μνημεία
ART - ΝΕΑ
Καλλωπισμός με αρχαία έλαια και αρώματα
Από τη Σπάρτη, τη μία από τις δύο ισχυρότερες πόλεις-κράτη της αρχαιότητας, ξεκίνησαν την παρουσίασή τους τα 40 αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης στο πλαίσιο της περιοδεύουσας έκθεσης «Οι αμέτρητες...
Καλλωπισμός με αρχαία έλαια και αρώματα
ART - ΝΕΑ
Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων στο Πεκίνο
Με μεγάλη εκτίμηση στους αρχαίους πολιτισμούς τους, η Κίνα και η Ελλάδα συσφίγγουν τις σχέσεις τους και διοργανώνουν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και φέτος, στο πλαίσιο του Ετους Πολιτιστικών Ανταλλαγών Ελλάδας -...
Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων στο Πεκίνο
ART - ΝΕΑ
Η Ελευσίνα στην Ακρόπολη μέσω Ιεράς Οδού...
Το Μουσείο της Ακρόπολης σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων θα παρουσιάσει στο πλαίσιο των περιοδικών διοργανώσεων την έκθεση «Ιερά Οδός και Ελευσίνα» με περισσότερα...
Η Ελευσίνα στην Ακρόπολη μέσω Ιεράς Οδού...
ART - ΝΕΑ
Στην προθήκη ένα «Αίνιγμα 7.000 χρόνων»
Ενα «Αίνιγμα 7.000 χρόνων» υποδέχεται το Αθέατο Μουσείο, η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που έχει παρουσιάσει στο κοινό έντεκα εξαιρετικές και άγνωστες επιλεγμένες αρχαιότητες από τις...
Στην προθήκη ένα «Αίνιγμα 7.000 χρόνων»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας