Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι το 2022 θα είναι έτος αφιερωμένο στην επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής και στην ανάδειξη της μνήμης και της ταυτότητας των προσφυγικών κοινοτήτων. Επίσης ανακοίνωσε και επίσημα -είχε προηγηθεί η υπουργός Πολιτισμού στη συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό της διοργάνωσης- ότι ο θεσμός «Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2022» αφιερώνεται στα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ απευθύνει ειδική πρόσκληση για την επιχορήγηση προγραμμάτων και δράσεων που θα υλοποιηθούν από τα Δευτεροβάθμια Προσφυγικά Σωματεία και τις Ομοσπονδίες Προσφυγικών Συλλόγων και Ενώσεων.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και των δράσεων για το 2022 θα συγκροτηθεί από τις προτάσεις που θα επιλεγούν από την επταμελή ειδική επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού, κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης μέσω της ηλεκτρονικής πύλης πολιτιστικών φορέων του ΥΠΠΟΑ (drasis.culture.gr.).
Θα λειτουργήσει από τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου ώς και την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022 και προτάσεις μπορούν να υποβάλλουν οι ΑΜΚΕ (έχουν δικαίωμα για μία πρόταση) οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο του ΥΠΠΟΑ. Για τις ΑΜΚΕ που θα επιλεγούν, θα καταρτιστούν συμβάσεις με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Τα δικαιώματα, για τη μετέπειτα χρήση των παραγωγών, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Θα επιλεγούν 70 παραγωγές, συνολικού προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ συν ΦΠΑ που καθορίζονται ως εξής:
- 15.000 ευρώ συν ΦΠΑ για 40 παραγωγές
- 30.000 ευρώ συν ΦΠΑ για 20 παραγωγές
- 60.000 ευρώ συν ΦΠΑ για 10 παραγωγές (αναλυτικές πληροφορίες στο σάιτ του υπουργείου Πολιτισμού).
