• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.5°C / 24.1°C
  1 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 21.7°C
  2 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.0°C / 21.5°C
  0 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 19.7°C
  0 BF
  67%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 20.9°C
  2 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.3°C
  2 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.0°C / 19.9°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.1°C / 20.9°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 21.8°C
  0 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  4 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 19.5°C / 19.9°C
  2 BF
  77%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 16.5°C / 23.3°C
  0 BF
  67%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 21.0°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 24.3°C
  0 BF
  76%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.7°C / 21.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  84%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα “κλιματική αλλαγή ή αρχαιότητες;”»

 • A-
 • A+
Ο αρχαιολόγος Κώστας Νικολάου, μετά την αναβολή της συζήτησης στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των αιολικών πάρκων, διευκρινίζει γιατί εξαρχής ήταν προβληματική η αντιμετώπιση του θέματος.

Μια μικρή νίκη για όσους υπερασπίζονται το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά μας ήταν η αναβολή της συζήτησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου όπου εξεταζόταν η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) των αιολικών πάρκων στα Στύρα. Τα μέλη του ΚΑΣ αποφάσισαν, στη συνεδρίαση της 26ης Οκτωβρίου, να επανεξεταστεί το θέμα αφού προηγηθεί αυτοψία.

Η συνεδρίαση διακόπηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, χωρίς να πραγματοποιηθούν οι παραστάσεις των ενδιαφερομένων. Ωστόσο έγινε δεκτό το αίτημά τους, περί αναβολής της συζήτησης, που είχαν καταθέσει γραπτώς τα μέλη του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νημποριού και του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, ενώ ο σχετικός φάκελος της ΜΠΕ που κατέθεσε η εταιρεία ΣΟΦΡΑΝΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κρίθηκε ελλιπής.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, παρέμβαση στο ΚΑΣ έκανε ο βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, ο οποίος τόνισε ότι η συγκεκριμένη συνεδρίαση στερείται θέματος, καθώς προηγείται η αρχαιολογική κήρυξη του χώρου με βάση τον αρχαιολογικό νόμο 3028/02. Ο βουλευτής ζήτησε την άμεση διακοπή της συνεδρίασης, αίτημα που κατέθεσε με επιστολή του και ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης.

Παράσταση εκ μέρους του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νημποριού είχαν ζητήσει ο αντιπρόεδρος, γεωλόγος-περιβαλλοντολόγος Γιάννης Καπρής, το μέλος του συλλόγου και εκπρόσωπος του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ) Κώστας Νικολάου και η πληρεξούσια δικηγόρος Εφη Μουγκαράκη. Επίσης παράσταση είχαν ζητήσει εκ μέρους του ΣΕΑ η πρόεδρος Δέσποινα Κουτσούμπα (ο ΣΕΑ είχε στείλει επίσης επιστολή στον γ.γ. του ΥΠΠΟΑ και πρόεδρο του ΚΑΣ Γιώργο Διδασκάλου) και εκ μέρους του Τοπικού Συμβουλίου Στύρων Δ. Καρύστου ο Δώρος Λέκκας.

«Είναι προβληματική η αντιμετώπιση του θέματος γενικά» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο αρχαιολόγος Κώστας Νικολάου και μας εξηγεί. «Δημοσιεύσεις για τον λόφο του Νημποριού υπάρχουν από το 1964. Τον προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρύστου κοσμούν δύο κίονες 6 μέτρων ο καθένας, που προέρχονται από την περιοχή. Η αρμόδια ΕΦΑ έδινε δοκιμαστικές τομές στο Νημποριό. Φαίνεται άρα ότι γνώριζαν για τις αρχαιότητες. Δεν είναι ακριβές ότι έγιναν γνωστές μετά την πυρκαγιά του καλοκαιριού. Παράλληλα η δημιουργία του αιολικού πάρκου είναι γνωστή από το 2013. Οι ευθύνες του υπουργείου Πολιτισμού είναι διαχρονικές που δεν προχώρησε σε αρχαιολογική κήρυξη. Μάλιστα επρόκειτο να εγκατασταθούν 35 ανεμογεννήτριες στο Νημποριό, αλλά η εταιρεία αποφάσισε να βάλει μεγαλύτερης ισχύος οπότε έκοψε τις μισές και φτάσαμε στις 14. Μέχρι τον Μάιο μιλούσαμε για 35 ανεμογεννήτριες μόνο στο Νημποριό και τώρα μιλάμε για 35 ανεμογεννήτριες στην ευρύτερη περιοχή των Στύρων. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στον λόφο του Αγίου Νικολάου πρόκειται να τοποθετηθούν 9 ανεμογεννήτριες μπροστά από τη μνημειακή πύλη του. Ο λόφος του Αγίου Νικολάου αποτελεί μοναδικό μνημειακό σύνολο για την Ελλάδα. Στην κορυφή του υπάρχει η Ακρόπολη των Στύρων, στις πλαγιές του τα ρωμαϊκά λατομεία και τα Δρακόσπιτα. Είναι από τους λίγους επισκέψιμους χώρους στην περιοχή και παρ’ όλα αυτά η νότια και η ανατολική πλευρά του είναι γεμάτη ανεμογεννήτριες. Μάλιστα ο δρόμος περνάει 200 μ. από την Ακρόπολη των Στύρων και αυτό έγινε το 2019, όπως και 50 μ. από τα ρωμαϊκά λατομεία που επίσης έγινε το 2019. Ο Αρχαιολογικός Νόμος ορίζει πάνω από 500 μ. για μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους. Οταν μιλάμε για μια περιοχή όπου έχουν τοποθετηθεί 400 ανεμογεννήτριες και πρόκειται να τοποθετηθούν άλλες τόσες, λογικό είναι ότι θα θιχτούν και οι αρχαιότητες της περιοχής».

● Μπορεί να υπάρξει ένα τέτοιο έργο πλάι στις αρχαιότητες ή πρέπει να αποσυρθεί; ρωτήσαμε τον κ. Νικολάου.

«Αντικειμενικά όχι, πρέπει να αποσυρθεί. Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα “κλιματική αλλαγή ή αρχαιότητες;”. Δεν συνεξετάζονται αυτά. Ούτε να λέμε “να πάνε αλλού οι ανεμογεννήτριες”. Πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός ώστε να μη θίγονται οι αρχαιολογικοί χώροι, οι περιοχές Νatura, οι οικιστικές περιοχές. Με ποιο κριτήριο αποφασίζουμε ποια περιοχή θα καταστρέψουμε; Απλά αν φυσάει;»

Η ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών ενάντια στην καταστροφή των αρχαιολογικών χωρών στο Νημποριό και την ευρύτερη περιοχή των Στύρων συνεχίζεται στον σύνδεσμο

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Στο τραπέζι του ΚΑΣ ο αρχαιολογικός χώρος και τα αιολικά πάρκα
Τα νέα αιολικά πάρκα θα δώσουν τη χαριστική βολή στον Αρχαιολογικό Χώρο του Αγ. Νικολάου, ενώ το νέο αιολικό πάρκο στο Νημποριό κυριολεκτικά θα εξαφανίσει μοναδικές Ρωμαϊκές Αρχαιότητες.
Στο τραπέζι του ΚΑΣ ο αρχαιολογικός χώρος και τα αιολικά πάρκα
ART - ΝΕΑ
Αυτοψία σε Στύρα και Νημποριό
Σε αυτοψία προχωρά το ΚΑΣ για την εγκατάσταση αιολικών εντός ή σε απόσταση αναπνοής από αρχαιολογικούς χώρους στην Εύβοια.
Αυτοψία σε Στύρα και Νημποριό
ART - ΝΕΑ
Οι ανεμογεννήτριες πνίγουν τους κατοίκους και τις αρχαιότητες
Στο νότιο τμήμα της Εύβοιας επιχειρείται η εγκατάσταση πέντε αιολικών πάρκων, χωρίς να έχει προηγηθεί η στοιχειώδης μέριμνα για το περιβάλλον, τις αρχαιότητες και τις τοπικές κοινωνίες.
Οι ανεμογεννήτριες πνίγουν τους κατοίκους και τις αρχαιότητες
ART - ΝΕΑ
Νύχτα πάνε να «φυτέψουν» τις ανεμογεννήτριες στις αρχαιότητες της Εύβοιας
Στις 11.00 απόψε το βράδυ πρόκειται να συζητηθεί στο ΚΑΣ το θέμα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα αιολικά πάρκα στην Εύβοια.
Νύχτα πάνε να «φυτέψουν» τις ανεμογεννήτριες στις αρχαιότητες της Εύβοιας
ART - ΝΕΑ
Καταστρατήγηση του αρχαιολογικού νόμου η συζήτηση στο ΚΑΣ
Με επιστολή του το ΚΑΣ ζητά την αναβολή του θέματος για το έργο των πέντε αιολικών πάρκων στη Νότια Εύβοια λόγω παραβίασης άρθρου στον σχετικό νόμο.
Καταστρατήγηση του αρχαιολογικού νόμου η συζήτηση στο ΚΑΣ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας