Παρά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε τις τελευταίες ημέρες το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για την Αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και άλλες διατάξεις, ψηφίστηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή μετά από πολύωρη συζήτηση, τροπολογίες που κατατέθηκαν τελευταία στιγμή και έντονες αντιδράσεις εκπροσώπων όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εκτός από εκείνους του Κινήματος Αλλαγής.
Με διαδικασίες fast track αλλάζει το άρθρο 45 του αρχαιολογικού νόμου που αφορά τα μουσεία της χώρας και τη μουσειακή πολιτική, περνάει το άρθρο που θεσμοθετεί τη μακρόχρονη εξαγωγή συλλογών μουσείων με 25 χρόνια και ανανέωση κάθε 5ετία για τα επόμενα 25 (το ζήτησε ακόμα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Ιωάννης Μπουγάς), ενώ με την τροπολογία που κατατέθηκε τελευταία στιγμή χθες, ο διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης διορίζεται με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και όχι μετά από προκήρυξη διαγωνισμού, όπως είχε δεσμευτεί η κ. Μενδώνη, η οποία παρατείνει τη θητεία των μελών του Δ.Σ. μέχρι το τέλος Ιουνίου 2021 (έληγε 14/12/20).
Παρά τις αναφορές πολλών εκπροσώπων των κομμάτων για πρόνοια και στήριξη στους ανθρώπους του σύγχρονου πολιτισμού, δεν πέρασε καμία από τις τροπολογίες που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση προκειμένου να θεσμοθετηθούν άμεσα μέτρα στήριξης.
«Μέσα σε δύο μέρες έπρεπε να δούμε το νομοσχέδιο, έπρεπε να δούμε πρόσθετες διατάξεις. Αλλο νομοσχέδιο ήταν στη διαβούλευση, άλλο νομοσχέδιο ήρθε στη Βουλή με τουλάχιστον είκοσι άρθρα επιπλέον, συν τροπολογίες καθοριστικής σημασίας μέσα στη νύχτα. Ερχεται ένα νομοσχέδιο που αφορά τον μεγαλύτερο πλούτο της χώρας, την πολιτιστική κληρονομιά και τη διαχείριση των αρχαιολογικών πόρων. Αν η Φινλανδία έχει το πετρέλαιο και από αυτό ασκεί κοινωνική πολιτική, η Ελλάδα έχει την πολιτιστική της κληρονομιά και θα μπορούσε να ασκήσει μια τεράστια κοινωνική πολιτική. Αντί, λοιπόν, εμείς αυτόν τον μεγάλο πλούτο αποθεμάτων που έχουμε να τον χρησιμοποιήσουμε για ευρύτερη κοινωνική πολιτική, αρχίζουμε μια εμπορευματοποίηση και ξεπούλημα στην κυριολεξία μέσα στη νύχτα» είπε η Σία Αναγνωστοπούλου, τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πλευρά του ο αν. τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος αναφέρθηκε στους ανθρώπους του σύγχρονου πολιτισμού που έχουν πληγεί βαρύτατα από την πανδημία: «Κυρία υπουργέ, έχουμε κουραστεί να προσπαθούμε να σας πείσουμε για τους ανθρώπους του σύγχρονου πολιτισμού που πένονται, τρώνε από τα συσσίτια. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε τέσσερις τροπολογίες που περίμεναν οι εργαζόμενοι κι εσείς τις παραπέμψατε στις καλένδες».
Για «εγκληματικές διατάξεις» έκανε λόγο ο Κρίτων Αρσένης του ΜέΡΑ25, αναφερόμενος στο πρόσφατο ψήφισμα του ICOMOS, του μεγαλύτερου διεθνούς οργανισμού για την προστασία και ανάδειξη των μνημείων, που τάσσεται υπέρ της κατά χώραν διατήρησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου. «Η χώρα διασύρεται διεθνώς για την καταστροφή» είπε και θύμισε ότι ήταν απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού η απόσπαση των αρχαιοτήτων. Σχετικά με το επίμαχο άρθρο που αφορά τη μακροχρόνια εξαγωγή συλλογών μουσείων, η Σοφία Σακοράφα αναρωτήθηκε αν υπάρχει αντίστοιχο νομοθέτημα σε άλλη χώρα που να παραχωρεί πολιτιστικούς θησαυρούς για μισό αιώνα «στερώντας την επαφή των νέων από αυτούς».
Από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού υποστήριξε πως «δεν νομοθετούμε για το Μουσείο Μπενάκη αλλά με αφορμή τη συνεργασία του με το Μουσείο της Μελβούρνης» και εξέφρασε την ελπίδα να ακολουθήσουν το παράδειγμά του και άλλα μουσεία προκειμένου να προβάλουν τον ελληνικό πολιτισμό στο εξωτερικό.
Υπέρ του επίμαχου άρθρου τάχθηκαν οι εκπρόσωποι του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε αναλυτικά στο παράρτημα του Μουσείου Μπενάκη στη Μελβούρνη λέγοντας ότι είναι σημαντικό για την ομογένεια, το κλίμα του φιλελληνισμού, την καλλιέργεια του ενδιαφέροντος σε μελλοντικούς επισκέπτες στη χώρα μας, κοκ.
«Η πολιτιστική διπλωματία ήταν και θα είναι πολύ σημαντική, το γνωρίζω ως υπουργός Εξωτερικών», είπε, «κατανοώ τους φόβους που εκφράζονται αλλά είναι αβάσιμοι. Το ΚΑΣ θα αξιολογεί ώστε να μη φεύγουν ιδιαίτερα σημαντικές αρχαιότητες». Τέλος, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα ενισχύσει τα επιχειρήματά μας στον διάλογο με το Βρετανικό Μουσείο για την επιστροφή των Γλυπτών.
Αγνοώντας προφανώς ότι δεν μπορείς να ζητήσεις να σου δανείσουν εκείνα που διεκδικείς ως δικά σου; Τότε παραδέχεσαι ότι ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο, ολίσθημα στο οποίο έχει υποπέσει και ο πρωθυπουργός εξάλλου.
«Θα μπορούσε να γίνει μια τέτοια συναλλαγή, να μας δανείσουν τα δικά μας κι εμείς να τους δώσουμε για αντάλλαγμα αντίστοιχης αξίας;» αναρωτήθηκε η Αννα Βαγενά, που στηλίτευσε τη στάση των βουλευτών του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και του Γιώργου Παπανδρέου και παράλληλα αναφέρθηκε στο ηλεκτρονικό εισιτήριο που εφάρμοσε σε 11 αρχαιολογικούς χώρους ο ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή πολιτική ηγεσία έχει παγώσει οποιαδήποτε συζήτηση για επέκτασή του.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας