ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Ματούλα Κουστένη
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Οι επιστολικές ψήφοι πολλαπλασιάζονται. Τα πρώιμα συμπεράσματα και exit polls βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Τα social media ανθρώπων με επιρροή έχουν πάρει φωτιά. Τα hashtag #vote και #voteasifyourlifedependsonit κυριαρχούν. Τα τελευταία όπλα στο στρατόπεδο Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών επιστρατεύονται. Λίγες ώρες πριν από τις αμερικανικές εκλογές μπορεί κανείς να μην είναι σίγουρος για το αποτέλεσμα της κάλπης, ωστόσο, ο κόσμος της τέχνης έχει ήδη βγάλει πρόεδρο. Τόσο το δηλητήριο εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ που με κάθε τρόπο εκτοξεύεται όσο και οι επιστολικές ψήφοι (λόγω πανδημίας εκατοντάδες Αμερικανοί σταρ ψήφισαν από μακριά και άδραξαν την ευκαιρία να ανεβάσουν στα προφίλ τις φωτογραφίες με τις επιλογές τους) το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: οι καλλιτέχνες έχουν κάνει ό,τι μπορούν για να μην ανανεωθεί η θητεία του στον Λευκό Οίκο.

Αν κανείς κοιτάξει την μακρά προεκλογική κούρσα προς την 3η Νοεμβρίου, θα διαπιστώσει πως ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ένα ατελείωτο σερί προσωπικών ακυρώσεων αφού δεν υπήρξε αστέρας της μουσικής που να μην του έβαλε πάγο στην χρήση της μουσικής του – σε σποτάκια ή κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτή των Νιλ Γιανγκ, Ελτον Τζον, Ριάνα, 50 Cent, Στιβ Τάιλερ των Aerosmith, Prince (κληρονόμοι), Twisted Sister, REM, Village People που τον προειδοποίησαν είτε με επιστολές, είτε μέσω νομικών εκπροσώπων πως δεν του επιτρέπουν να χρησιμοποιεί να τραγούδια τους. Ενώ πιο πρόσφατα οι Rolling Stones τον προειδοποίησαν με νομικές συνέπειες εάν ξανακουστούν κομμάτια τους (όπως το «Yοu Can’t Always Get What You Want») στις συγκεντρώσεις του.

Εκείνος βέβαια, παρά το άδειασμα από τους κορυφαίους καλλιτέχνες, ποτέ δεν έκρυψε την αγάπη του για τους Rolling Stones, τον Eminem και τον Ελτον Τζον, ενώ πάντοτε λέει πως το αγαπημένο του τραγούδι παραμένει το «Is That All There Is?» της Πέγκι Λι. Ενώ πότε με την ανοχή των μουσικών, πότε με θράσος κατάφερε να ακουστούν στην περιοδεία του το «We Are The Champions» των Queen, το «The Best» της Τίνα Τάρνερ, το «Eye Of The Tiger» των Survivor. Δεν πέρασε τέλος απαρατήρητο από τους αναλυτές το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες, προσπαθώντας να προσεγγίσει τους μαύρους ψηφοφόρους άρχισε να συμπεριλαμβάνει κομμάτια των Τζέιμς Μπράουν και Μπάρι Γουάιτ.

Από την άλλη η θέρμη με την οποία αγκαλιάστηκε από μουσικούς και ηθοποιούς ο Τζο Μπάιντεν δημιούργησε μέρα με τη μέρα ένα τσουνάμι υποστήριξης αλλά και υψηλών προσδοκιών. Προφανώς καταλυτική σε αυτό (όπως και σε όλη την προεκλογική προσπάθεια των Δημοκρατικών) υπήρξε η στήριξη του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος υπήρξε από τους πλέον λατρεμένους προέδρους των καλλιτεχνών. Αρκεί να θυμηθούμε πως στις δύο ορκωμοσίες του (ειδικά στην πρώτη πανηγυρική) παρέστη και τραγούδησε η αφρόκρεμα της τέχνης και μουσικής.

Οσο για τα μουσικά γούστα του buddy τού Ομπάμα, ο Μπάιντεν τρελαίνεται για τους Ιρλανδούς Chiefains. Οπως χαρακτηριστικά είχε πει στο περιοδικό People το 2012: «Αν είχα ελάχιστο ταλέντο στο τραγούδι, θα ήθελα να τραγουδήσω το «Shenandoah» (παραδοσιακό κομμάτι της Αμερικής που ηχογράφησαν οι Ιρλανδοί το 1998)». Οσο για την δική του playlist, από την πρώτη στιγμή που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του φρόντισε να είναι μοιρασμένη σε λευκούς και μαύρους καλλιτέχνες, γερές δόσεις Στιβι Γουόντερ, ενώ του αρέσει να κλείνει τις ομιλίες του και να αποχωρεί από τη σκηνή υπό τους ήχους του «We Take Care Of Our Own» του Μπρους Σπρίνγκστιν (από το άλμπουμ «Wrecking Ball» του 2012).

Τέλος, στη μακρά λαμπερή λίστα των καλλιτεχνών που καλούν τους Αμερικανούς να ψηφίσουν προστέθηκε προσφάτως μέχρι και η Mαντλέν Περού ηχογραφώντας το τραγούδι «American» με το οποίο προτρέπει να λάβουν όλοι μέρος στην εκλογική διαδικασία που θα κρίνει το μέλλον της Αμερικής. Μην παραβλέπουμε πως η τζαζ τραγουδίστρια είναι γεννημένη στην Τζόρτζια των ΗΠΑ, δηλαδή σε μια από τις 13 αμφίρροπες Πολιτείες που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα (μαζί με τις Αριζόνα, Φλόριντα, Μίσιγκαν, Μινεσότα, Πενσιλβάνια, Τέξας κ.ά).