• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.8°C / 24.1°C
  0 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.6°C / 22.7°C
  2 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.5°C
  2 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 17.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 20.4°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 16.8°C
  2 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  1 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 22.7°C
  2 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.5°C / 20.9°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.8°C / 22.4°C
  1 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  2 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 17.3°C / 21.6°C
  1 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 15.5°C / 22.2°C
  0 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.8°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 22.2°C
  1 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 21.1°C
  1 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  0 BF
  71%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το τείχος της αρχαίας Αμβρακίας αποκαλύπτεται

 • A-
 • A+
Η ανασκαφική σκαπάνη αναδεικνύει την οχύρωση της αρχαίας πρωτεύουσας του Πύρρου συμπληρώνοντας μια μοναδική διαδρομή στην ιστορία του τόπου.

Η αρχαία Αμβρακία αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο χάρη στην αρχαιολογική σκαπάνη στην Αρτα. Το αρχαίο τείχος της σπουδαίας πρωτεύουσας του Πύρρου αναδεικνύεται σε έναν νέο στην ουσία αρχαιολογικό χώρο της ηπειρώτικης πόλης, μέσα από τις εργασίες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρτας.

Η Αμβρακία ιδρύθηκε στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., στο πλαίσιο της δεύτερης αποικιακής δραστηριότητας της Κορίνθου, σε στρατηγική θέση κοντά στον πλωτό ποταμό Αραχθο και σε μικρή απόσταση από τον Αμβρακικό κόλπο, πάνω στον μοναδικό δρόμο που οδηγούσε από τη νότια Ελλάδα στην ηπειρωτική ενδοχώρα και στην Ιλλυρία στα βόρεια, αλλά και σε κομβικό σημείο του θαλάσσιου δρόμου προς την Αδριατική στα δυτικά.

Στις αρχές του 3ου αι. π.Χ. ο Πύρρος την επέλεξε ως πρωτεύουσα του ηπειρωτικού κράτους του και την εμπλούτισε με ναούς, δημόσια κτίρια και έργα τέχνης, σε μια περίοδο κατά την οποία η Αμβρακία γνώρισε τη μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική ακμή της.

Ο οχυρωματικός περίβολος της αρχαίας Αμβρακίας υπολογίζεται ότι έφτανε σε μήκος τα 4,5 χλμ. Ενα σημαντικό τμήμα του τείχους αυτού έχει αποκαλυφθεί στην περιοχή της Μητρόπολης, σε κεντρικό σημείο της Αρτας, από τη δεκαετία του '70, σε οικόπεδα ιδιωτών τα οποία έχουν απαλλοτριωθεί από το υπουργείο Πολιτισμού πριν από πολλά χρόνια.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρτας προχώρησε πρόσφατα σε εκτενείς καθαρισμούς των οικοπέδων, σε ανασκαφική έρευνα εκτός του τείχους και σε καθαρισμό της κάτοψης του τείχους ώστε να το αναδείξει πλήρως. Οι εργασίες αυτές, που βρίσκονται σε εξέλιξη, έχουν ήδη δώσει νέα αρχαιολογικά δεδομένα και έχουν αποκαλύψει πλήρως την εξωτερική πλευρά του τείχους, την οποία σε αρκετά σημεία απέκρυπταν κατάλοιπα μεταβυζαντινών κτιρίων που βρίσκονταν σε άμεση επαφή με τον οχυρωματικό περίβολο.

 Τα αποτελέσματα των εργασιών θεωρούνται σημαντικά, αφού κάνουν ορατό μεγάλο τμήμα του οχυρωματικού περιβόλου, δίνοντας μια σαφή εικόνα για το επιβλητικό μέγεθος των τειχών της αρχαίας πόλης, που εντυπωσίαζαν τους ξένους περιηγητές κατά την επίσκεψή τους στην πόλη της Αρτας. Επιπλέον, έχει αποκαλυφθεί τμήμα του αρχαίου δρόμου εκτός των τειχών, καθώς και τμήμα του περιδρόμου, που περιτρέχει τα τείχη στην εσωτερική τους πλευρά.

Σκοπός της Εφορείας είναι να πραγματοποιήσει και άλλες απαλλοτριώσεις μπροστά από το αρχαίο τείχος, ώστε να συνεχιστεί η ανασκαφική έρευνα και να αναδειχθεί πλήρως ο οχυρωτικός περίβολος, και με την ολοκλήρωση των εργασιών να δημιουργηθεί ένας νέος αρχαιολογικός χώρος στην Αρτα, που θα συνδεθεί με τα τμήματα του τείχους που περιβάλλουν τον λόφο της Μητρόπολης Θα δημιουργηθεί έτσι ένας νέος περίπατος, μια διαδρομή περιήγησης, που θα συνδυάζει επισκέψεις σε αρχαία αλλά και βυζαντινά μνημεία, που κάνουν την Αρτα να ξεχωρίζει ως μια περιοχή που γνώρισε μεγάλη ακμή σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους και αξίζει το ενδιαφέρον των επισκεπτών σήμερα.

Το έργο διαμόρφωσης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου πραγματοποιείται με την επίβλεψη της προϊσταμένης της ΕΦΑ Αρτας, Βαρβάρας Παπαδοπούλου, και οι ανασκαφικές εργασίες και οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου γίνονται από το εργατοτεχνικό προσωπικό της υπηρεσίας, το οποίο απαρτίζεται από τους Χρήστο Αράπη, Χρήστο Μπαλτζώη και Νίκο Σιόγκα, με την παρουσία των αρχαιολόγων Αθανάσιου Αρκουμάνη και Αριστείδη Βάσσιου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Στο φως άγνωστος μεσοβυζαντινός ναός
Στα δυτικά περίχωρα της Αρτας ανασκάφτηκε τα τελευταία χρόνια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρτας ένα μεσοβυζαντινό μνημείο που αποτελούσε το καθολικό μονής, για την οποία δεν υπάρχουν ιστορικές μαρτυρίες.
Στο φως άγνωστος μεσοβυζαντινός ναός
ART - ΝΕΑ
Υπουργική αυτοψία απουσία της υπεύθυνης της ανασκαφής
Οι απουσίες της κ. Περιστέρη αλλά και εκπροσώπου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δεν πέρασαν απαρατήρητες κατά την αυτοψία που έκανε η υπουργός Πολιτισμού στην Αμφίπολη.
Υπουργική αυτοψία απουσία της υπεύθυνης της ανασκαφής
ART - ΝΕΑ
Αποκαλύφθηκε η μεγάλη αίθουσα τελετών ενός μινωικού ανακτόρου
«Αισθάνεσαι την ενέργεια του χώρου όταν γνωρίζεις ότι περπατάς στον λόφο και από κάτω βρίσκονται τα απομεινάρια τόσων γενεών μέσα στην ίδια πόλη», λέει η επικεφαλής της έρευνας που διεξήχθη από την Εφορεία...
Αποκαλύφθηκε η μεγάλη αίθουσα τελετών ενός μινωικού ανακτόρου
ART - ΝΕΑ
Η Κατερίνα Περιστέρη ρίχνει το γάντι στο ΥΠΠΟ για καθυστερήσεις στα έργα
Εκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη διαμαρτύρεται δημοσίως με τις δηλώσεις της για τις καθυστερήσεις στο έργο των ανασκαφών της Αμφίπολης.
Η Κατερίνα Περιστέρη ρίχνει το γάντι στο ΥΠΠΟ για καθυστερήσεις στα έργα
ART - ΝΕΑ
Ελληνικές επιγραφές στο αρχαιότερο μοναστήρι του κόσμου
Τα μέλη μιας νορβηγο-γαλλικής αρχαιολογικής αποστολής στην όαση της Μπαχαρέια στην Αίγυπτο ανακάλυψαν το θεωρούμενο ως το παλαιότερο μοναστηριακό μνημείο σε παγκόσμιο επίπεδο, το οποίο έχει πολλές ελληνικές...
Ελληνικές επιγραφές στο αρχαιότερο μοναστήρι του κόσμου
ART - ΝΕΑ
Αποκαλύφθηκε οθωμανικό λουτρό
Στην περιοχή του Κάτω Κάστρου αποκαλύφθηκε οθωμανικό λουτρό του 16ου αι. το οποίο βρίσκεται σε επαφή με το μεσαιωνικό τείχος της Μυτιλήνης.
Αποκαλύφθηκε οθωμανικό λουτρό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας