Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.7° 18.9°
3 BF
78%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
20.5° 18.6°
3 BF
51%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
21°C
22.6° 20.5°
2 BF
57%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
3 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.5°
5 BF
88%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
22.0° 14.6°
2 BF
78%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 11.8°
3 BF
30%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
3 BF
74%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
21.4° 19.9°
4 BF
63%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.1° 19.9°
4 BF
64%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.4° 19.8°
5 BF
64%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 17.7°
2 BF
72%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.2° 19.2°
4 BF
65%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.0° 17.9°
0 BF
68%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.5° 15.5°
2 BF
58%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
21.8° 20.4°
1 BF
81%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
21°C
20.8° 19.2°
3 BF
43%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.3°
1 BF
76%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
18.7° 15.3°
1 BF
89%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 02 Δεκεμβρίου, 2023
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Η στιγμή της μεταφοράς του κανονιού στο γιοτ «Γλάρος», όπως την κατέγραψε αυτόπτης μάρτυρας.

Λάδι ο εφοπλιστής για την ανέλκυση ναυαγίου

Το θέμα «Περίεργη “διάσωση” αρχαίων από τον βυθό των Αντικυθήρων» («Εφ.Συν.» 24/8/20), με ημερομηνίες και στοιχεία, παρουσίασε το χρονικό της παράνομης ανέλκυσης δύο αντικειμένων που προστατεύονται από τον αρχαιολογικό νόμο, τη μετακίνησή τους σε ιδιωτικό χώρο και τελικά την απόδοσή τους στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, αφού είχαν προηγηθεί καταγγελία για το περιστατικό στο Λιμεναρχείο Κυθήρων και η δημοσιοποίηση του θέματος στις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού.

Η ανέλκυση έγινε από τον εφοπλιστή Πάνο Λασκαρίδη, χωρίς να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες και χωρίς να έχει δοθεί άδεια από τη μόνη αρμόδια υπηρεσία, την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ. Να επαναλάβουμε ότι η αρχαία λίθινη άγκυρα και το σιδερένιο κανόνι των ιστορικών χρόνων είναι αντικείμενα που εμπίπτουν στις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου 3028/02 και άλλων προστατευτικών νόμων (του 3409/2005 και της απόφασης 3385/5.9.2003 περί ρητής απαγόρευσης ανέλκυσης αρχαίων αντικειμένων και ευρημάτων από ιστορικά ναυάγια).

Δεν το λέμε εμείς. Οι νόμοι το λένε. Οταν τελείται μια πράξη χωρίς τις δεσμεύσεις τους πώς ονομάζεται; Νόμιμη; Οχι, δα. Η πράξη είναι παράνομη. Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, παίζει στα δάχτυλα τους νόμους προστασίας των αρχαιοτήτων. Η «Εφ.Συν.» της υπέβαλε γραπτώς τρεις ερωτήσεις σχετικά με το θέμα και μας απάντησε λακωνικά και μη διαφωτιστικά. Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις έχουν ως εξής:

• Τα δύο αντικείμενα που ανελκύστηκαν πρόσφατα από τη θαλάσσια περιοχή των Αντικυθήρων, προστατεύονται από τον αρχαιολογικό νόμο 3028/02. Με βάση το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» (24/8/20) δεν ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες και δεν δόθηκαν οι σχετικές άδειες από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού. Τι απαντάτε επ’ αυτού;

Σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος «η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα του καθενός».

• Με βάση τη δήλωση του δημάρχου Κυθήρων-Αντικυθήρων κ. Ευστράτιου Χαρχαλάκη, ενημερώθηκε το ΥΠΠΟΑ. Ισχύει; Οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ είχαν ενημερωθεί κι αν ναι, η ενημέρωση αρκεί;

Σύμφωνα με τη διαθέσιμη αλληλογραφία, ενημερώθηκε η αρμόδια Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.

• Τελικά η πράξη είναι νόμιμη ενέργεια διάσωσης αρχαιοτήτων; Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί το υπουργείο Πολιτισμού για τη διαλεύκανση της υπόθεσης;

Με βάση τα στοιχεία του φακέλου η υπόθεση ήδη διερευνάται.

Το επιχείρημα ότι ενημερώθηκε η Εφορεία Εναλίων για την ανέλκυση δεν ευσταθεί -άσε που χρειάζεται άδεια και όχι ενημέρωση- γιατί η πράξη τελέστηκε στις 12/8 και η Εφορεία έλαβε την επιστολή Λασκαρίδη στις 18/8 μετά την ανέλκυση, δηλαδή, τη μεταφορά στην ιδιωτική αποθήκη, την καταγγελία του θέματος και τη δημοσιοποίησή του στις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού.

Καμία λογοδοσία

Φυσικά είναι δικαίωμα και υποχρέωση κάθε πολίτη «η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος» αλλά με βάση τους νόμους.

Οχι αυθαίρετα και κατά βούληση. Σε αυτές τις απαντήσεις αν βάλουμε μαζί και τις θέσεις του δημάρχου Ευστράτιου Χαρχαλάκη το συμπέρασμα είναι ότι επί κυβέρνησης Μητσοτάκη οι οικονομικά ισχυροί άντρες του τόπου και τα γαλάζια στελέχη της Νέας Δημοκρατίας δεν υπολογίζουν του νόμους, δεν λογοδοτούν όταν τους παραβαίνουν, δεν τους ενοχλεί ούτε ο αρμόδιος υπουργός. Να υποθέσουμε ότι από εδώ και στο εξής όσοι έχουν σκάφη μπορούν να ανελκύουν αρχαιότητες; Αρκεί να το έχουν πει στον δήμαρχο και μετά να τις παραδώσουν στις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων. Ωραία κανονικότητα και επιτέλους χωρίς τους αρχαιολόγους.

Ο δήμαρχος

Στην επιστολή του προς τον διευθυντή της «Εφ.Συν.», ο Ευστ. Χαρχαλάκης γράφει: «Διαβάζοντας κανείς το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας σας, αποκομίζει την άποψη ότι για την ανέλκυση του κανονιού υπήρξε κάποιου είδους “συμπαιγνία” ή “δόλος”. Οτι ο κ. Λασκαρίδης, ο δήμαρχος και “κάποιος/κάποιοι” από το ΥΠΠΟ γνώριζαν και “σκοπίμως” δεν ενημέρωσαν την ΕΕΑ.

»Αυτά όμως είναι ψευδέστατα και ουδέποτε εγώ υπενόησα κάτι τέτοιο. Αντίθετα, όπως προκύπτει και από τη χθεσινή ανάρτησή μου, είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Λασκαρίδης δηλώνει ο ίδιος ότι θα παραδώσει το κανόνι στην ΕΕΑ. (...) Ο κ. Λασκαρίδης με sms του προς εμένα το πρωί της 12ης/8 με ενημερώνει (και ΔΕΝ ζητά την άδειά μου όπως λανθασμένα αναφέρεται) ότι θα προσπαθήσει να ανελκύσει ένα κανόνι και ότι για την ενέργειά του αυτή θα ενημερώσει την ΕΑΑ. Οτιδήποτε άλλο πέραν αυτού είναι απολύτως ΨΕΥΔΕΣ».

Συνιστούμε στον κ. Χαρχαλάκη να ξαναδιαβάσει με προσοχή το άρθρο. Θα μάθει τι λένε οι νόμοι και οι αρχές της αρχαιολογικής επιστήμης, μαζί με το χρονικό της υπόθεσης. Εντύπωση προκαλεί ότι τόσο στην επιστολή του προς την «Εφ.Συν.» όσο και στην ανάρτησή του στο fb, δεν κάνει ουδεμία αναφορά στην αρχαία λίθινη άγκυρα.

Στην ανάρτησή του στο fb αναφέρει: «Ο κ. Λασκαρίδης μου έγραψε στο μήνυμά του τα εξής: “Στράτο καλημέρα. Αν δεν σε δούμε και δεν μιλήσουμε πριν φύγουμε, να ξέρεις ότι βρήκαμε ένα μικρό παλιό κανόνι στην είσοδο του καταφυγίου. Στο λέω να το ξέρεις μην το μάθεις από τους κατοίκους πρώτα. Αν το σηκώσουμε, χλωμό το βλέπω, θα το δηλώσουμε στην Εναλίων φυσικά να το εξετάσει και να μας πει τι να το κάνουμε. Σε φιλώ. Πάνος”».

Το κανόνι δεν βρέθηκε, υπήρχε εκεί δεκαετίες. Και η αρχαία άγκυρα; Αμελητέα; Αφού τόσες υπάρχουν στους ελληνικούς βυθούς.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Λάδι ο εφοπλιστής για την ανέλκυση ναυαγίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας