Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Στάθης Λιβαθινός αποχώρησε, ο Δημήτρης Λιγνάδης ανέλαβε

Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Δημήτρης Λιγνάδης, Στάθης Λιβαθινός, Λίνα Μενδώνη

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Στάθης Λιβαθινός αποχώρησε, ο Δημήτρης Λιγνάδης ανέλαβε

  • A-
  • A+

Στην Κεντρική Σκηνή του κτιρίου Τσίλερ, στην Αγ. Κωνσταντίνου, πραγματοποιήθηκε χθες η εκδήλωση παράδοσης - παραλαβής τής καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Εθνικού Θεάτρου, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του Νικόλα Γιατρομανωλάκη. Μια ανοιχτή τελικά εκδήλωση, σύμφωνα με την επιθυμία του Στάθη Λιβαθινού, με παρόντες και τους εργαζομένους.

Η Λίνα Μενδώνη ευχαρίστησε τον Στάθη Λιβαθινό για την προσφορά του ως καλλιτεχνικού διευθυντή και τόνισε ότι ο στόχος είναι το Εθνικό Θέατρο «να συνεχίσει να ανεβαίνει με εξωστρέφεια και επιμονή στον εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό του ρόλο, εννοώ την ψυχαγωγία με τη σύγχρονη, αλλά και την αρχαία έννοια».

Παράδοση - παραλαβή στο Εθνικό Θέατρο, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων πήρε επίσης τον λόγο, ευχαριστώντας τον απερχόμενο διευθυντή και καλωσορίζοντας τον καινούργιο. «Πιστεύουμε ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης θα διοικήσει με διαφάνεια και δικαιοσύνη, καθώς το Εθνικό Θέατρο είναι κοινωνικό αγαθό, γνώση που αποτελεί συνείδηση όλων των εργαζομένων».

Ο Στάθης Λιβαθινός ευχαρίστησε την πολιτεία για τη θέση που του εμπιστεύτηκε αυτά τα χρόνια, τον αναπληρωτή καλλιτεχνικό διευθυντή Θοδωρή Αμπαζή, όλους τους καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν με το Εθνικό Θέατρο στη διάρκεια της θητείας του, το «εξαίρετο Δ.Σ.» και τον πρόεδρό του Βασίλη Πουλαντζά, όλους τους εργαζόμενους: «Ξεχάσαμε τι σημαίνει προσωπική ζωή και δώσαμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Σε άλλες χώρες, τα πράγματα ξεκινούν από το αυτονόητο. Στην Ελλάδα ξεκινάμε από το χάος, πηγαίνοντας προς το αυτονόητο. Ας πούμε πως κι αυτό είναι ένα κάποιο βήμα»...

Είπε ότι πέρασε τέσσερα δύσκολα αλλά υπέροχα χρόνια και ευχήθηκε να είναι ο τελευταίος καλλιτεχνικός διευθυντής που πληροφορείται ότι δεν θα συνεχίσει τη θητεία του είκοσι μόλις μέρες πριν από τη λήξη της.

«Η πολιτεία δεν πρέπει να αιφνιδιάζεται αλλά ούτε να αιφνιδιάζει μ’ αυτό τον τρόπο, καθώς πρόκειται για έναν οργανισμό με πολύπλοκα θέματα. Πρέπει ο καλλιτεχνικός διευθυντής να ενημερώνεται τουλάχιστον 6 μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του προηγούμενου.

Δεν θέλω να παρεξηγηθούν τα λόγια μου, μένω σταθερά μακριά από κόμματα και σκοπιμότητες. Το μεγάλο κόμμα για εμάς είναι η τέχνη, είναι το Εθνικό Θέατρο. Παραδίδουμε ένα υγιές θέατρο σε καλλιτεχνικό και οικονομικό επίπεδο. Με τα αποθεματικά του, δύο καινούργιες Σκηνές, την Πειραματική και το Μικρό Εθνικό, Σχολή Σκηνοθεσίας, μια Δραματική Σχολή που είναι στολίδι. Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ταλαντούχος σκηνοθέτης και ηθοποιός, με εμπειρία και με μεγάλη αγάπη για το Εθνικό Θέατρο».

Ο Δημήτρης Λιγνάδης, μετά τις ευχαριστίες προς όλους, είπε ότι προς το παρόν δεν έχει να πει πολλά, θα μας συναντήσει ύστερα μετά από είκοσι μέρες, οπότε θα ανακοινώσει το πρόγραμμα και τους στόχους του για το Εθνικό Θέατρο.

«Θα ήταν επιπόλαιο από μεριάς μου σ’ αυτή τη συμβολική εκδήλωση παράδοσης-παραλαβής, που γίνεται μάλιστα για πρώτη φορά, να μιλήσω για τους στόχους μου. Θα περιοριστώ σε μια φράση του Κρέοντα από την Αντιγόνη: “Είναι αδύνατον να μάθεις τη σκέψη, τη γνώση, τη συμπεριφορά κάποιου, πριν εκείνος δοκιμαστεί στην εξουσία και την τήρηση των νόμων”.

Ωστόσο, στην παρούσα κοινωνική συγκυρία, στην παρούσα Ελλάδα, πιστεύω ότι το Εθνικό Θέατρο μπορεί να προσπαθήσει να διορθώσει στραβοτιμονιές και να καλύψει κενά που υπάρχουν στον χώρο της Παιδείας. Ενα καράβι είναι το Εθνικό Θέατρο, που θα ταξιδεύει ακόμα κι αν αλλάζουν οι καπετάνιοι.

Οι επιβάτες είναι πάντα ίδιοι, ο ελληνικός λαός. Ο Ελληνας πολίτης που πληρώνει γι’ αυτό το θέατρο, ακόμα κι αν δεν έχει δει ποτέ μια παράστασή του. Ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου δεν είναι ιδιοκτήτης του, αλλά διαχειριστής, θεματοφύλακας. Η πόρτα του γραφείου μου θα είναι ανοιχτή προς όλους, δεν προτίθεμαι να καταστρέψω κανένα έργο προηγούμενων διευθυντών, αλλά να συνεχίσω, βελτιώνοντας με τον καλύτερο τρόπο μέσα στην πρόκληση της σημερινής συγκυρίας».

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, γενικός γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού, αναφέρθηκε στα «αυτονόητα» που στην Ελλάδα αναζητούνται, θέμα που έθιξε στην ομιλία του ο Στάθης Λιβαθινός.

«Στόχος μας είναι στο Εθνικό Θέατρο αλλά και σ’ όλους τους άλλους εποπτευόμενους από το υπουργείο Πολιτισμού φορείς, να προσφερθούν τα εργαλεία που χρειάζονται, ώστε να επιτελούν τον ρόλο τους. Στο πλαίσιο μιας ομαλής λειτουργίας, θα έχουμε τον χρόνο ώστε να συζητήσουμε ανοιχτά για τον μελλοντικό τρόπο ανάδειξης του καλλιτεχνικού διευθυντή, μέσω προκήρυξης ενδιαφέροντος, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις καλές πρακτικές που λειτουργούν διεθνώς».

Η υπουργός Πολιτισμού συμπλήρωσε πάνω σ’ αυτό: «Θα ήταν καλό τον Φεβρουάριο της τελευταίας χρονιάς της θητείας του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου να έχει ήδη επιλεγεί ο επόμενος και να ενημερώνεται».

Μια συγκινητική συγκυρία για τον Δημήτρη Λιγνάδη είναι πως αύριο που αναλαμβάνει επισήμως τα καθήκοντά του κλείνουν 30 χρόνια από τον θάνατο του πατέρα του, Τάσου Λιγνάδη.

Αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια θα είναι η Ερι Κύργια και διευθύντρια του γραφείου του καλλιτεχνικού διευθυντή η Αναστασία Διαμαντοπούλου.

ART - ΝΕΑ
Δεν θα λειτουργήσει η Πειραιώς 260
Προβλήματα δημιουργεί η πρόταση της καλλιτεχνικής διευθύντριας Κ. Ευαγγελάτου να εισπράξουν οι συμμετέχοντες στα έργα το 30% της αμοιβής τους ως προκαταβολή και το υπόλοιπο το ερχόμενο καλοκαίρι.
Δεν θα λειτουργήσει η Πειραιώς 260
ΣΙΝΕΜΑ
Ο Δημήτρης Λιγνάδης καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου
Οπως ψιθυριζόταν εδώ και καιρό, ο Δημήτρης Λιγνάδης αναλαμβάνει διευθυντής στο Εθνικό Θέατρο. Με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης ορίζεται καλλιτεχνικός διευθυντής του...
Ο Δημήτρης Λιγνάδης καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου
ART - ΝΕΑ
Μένουμε ασφαλείς στους αρχαιολογικούς χώρους
Αντίθετα με τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι ανά την επικράτεια υποδέχονται ξανά το κοινό. Το άνοιγμά τους αποτελεί το πρώτο βήμα για τη σταδιακή επαναλειτουργία των πολιτιστικών υποδομών της χώρας.
Μένουμε ασφαλείς στους αρχαιολογικούς χώρους
ART - ΝΕΑ
Πώς ο Φοίβος με ένα απλό post στο FB ακύρωσε τη Μενδώνη
Νόμιζε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη πως θα διέβαλε τον Φοίβο Δεληβοριά με (τα) άθλια υπονοούμενα εις βάρος του. Πού να 'ξερε τι την περιμένει... Ακατάλληλη ακόμα και σε αυτό.
Πώς ο Φοίβος με ένα απλό post στο FB ακύρωσε τη Μενδώνη
ART - ΝΕΑ
Επεκτείνεται αναδρομικά το 800άρι για τον πολιτισμό - Ιδρύεται μητρώο καλλιτεχνών και δημιουργών
Την αναδρομική επέκταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ προς καλλιτέχνες και εργαζόμενους στον χώρο του πολιτισμού ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού.
Επεκτείνεται αναδρομικά το 800άρι για τον πολιτισμό - Ιδρύεται μητρώο καλλιτεχνών και δημιουργών
ART - ΝΕΑ
Ο κορονοϊός βλάπτει και τον πολιτισμό
Οπως φαίνεται, η νέα επιδημία φοβίζει περισσότερο το μεγαλύτερο σε ηλικία κοινό, σε αντίθεση με τους νέους, που δεν βάζουν νερό στην ψυχαγωγία τους. Πάντως, οι οργανισμοί που σέβονται τον κόσμο και τους...
Ο κορονοϊός βλάπτει και τον πολιτισμό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας