• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 25.1°C
  1 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 23.2°C
  3 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.0°C / 23.3°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  68%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 18.0°C / 22.7°C
  2 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 17.0°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.7°C / 21.9°C
  1 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 21.9°C
  0 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 21.8°C
  3 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.7°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  84%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 20.1°C / 24.5°C
  2 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.9°C
  2 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.2°C / 25.0°C
  0 BF
  51%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  1 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  82%

Αναπαράσταση σε φυσικό μέγεθος, της Αίθουσας του Θρόνου του μυκηναϊκού ανακτόρου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το ανάκτορο του Αγαμέμνονα στην Καρλσρούη

 • A-
 • A+

«Mykene» γράφουν τα τεράστια μπάνερ που έχουν αναρτηθεί έξω από το Κρατικό Μουσείο της Βάδης στην Καρλσρούη της Γερμανίας και ενημερώνουν τους πολίτες για την καινούργια περιοδική έκθεση. Μία από εκείνες που λατρεύει το ευρωπαϊκό κοινό και συνήθως δημιουργεί το αδιαχώρητο για να δει από κοντά τα μοναδικά εκθέματα.

Οι «Πολύχρυσες Μυκήνες», το βασίλειο του μυθικού Αγαμέμνονα που πρώτος ύμνησε ο Ομηρος στα έπη του, το σημαντικότερο και πλουσιότερο ανακτορικό κέντρο της Υστερης Εποχής του Χαλκού στην Ελλάδα που έδωσε το όνομά του σ' έναν από τους λαμπρότερους πολιτισμούς της ελληνικής προϊστορίας, τον Μυκηναϊκό, ζωντανεύουν στην έκθεση «Μυκήνες: Ο μυθικός κόσμος του Αγαμέμνονα».

Ο χώρος των 1.000 τ.μ. έχει διαμορφωθεί κατάλληλα, ώστε να θυμίζει το ανάκτορο και ταυτόχρονα να αναδεικνύει τα 400 εκθέματα, αρχαιότητες απαράμιλλης ομορφιάς και επιστημονικής σημασίας, τα οποία προέρχονται από συστηματικές ανασκαφές ανά την Ελλάδα από τον 19ο αιώνα έως τις μέρες μας.

Τα αντικείμενα λατρείας, πολέμου, καθημερινής χρήσης, επιχειρούν να φωτίσουν την καθημερινή ζωή των Μυκηναίων, τη διοικητική οργάνωση των μυκηναϊκών βασιλείων, την ταφική αρχιτεκτονική, τα έθιμα ταφής και τελικά την κατάρρευση του ανακτορικού συστήματος και τη διάσπαση της οικονομικής και πολιτικής «ενότητας» του μυκηναϊκού κόσμου.

Για την καλύτερη κατανόηση έχει «επιστρατευθεί» άφθονο εποπτικό υλικό, βιντεοπροβολές και πολυμέσα, έχει πραγματοποιηθεί αναπαράσταση με τη χρήση παλαιού γύψινου αντιγράφου της Πύλης των Λεόντων στις Μυκήνες από το Μουσείο του Πανεπιστημίου του Αμστερνταμ, καθώς και αναπαράσταση, σε φυσικό μέγεθος, της Αίθουσας του Θρόνου του μυκηναϊκού ανακτόρου. Και, φυσικά, η διοργάνωση πλαισιώνεται από εκπαιδευτικά προγράμματα και εφαρμογές στο διαδίκτυο.

Τα έργα που έστειλε η χώρα μας είναι ένα κι ένα, εξαιρετικής ομορφιάς, ποιότητας και σημασίας. Ανάμεσα στα αριστουργήματα ξεχωρίζουν η χρυσή νεκρική προσωπίδα και η επιτύμβια στήλη από τον Ταφικό Κύκλο Α΄ των Μυκηνών. Τα χρυσά δακτυλίδια και ένας σφραγιδόλιθος από αχάτη από τον τάφο του «Γρύπα – Πολεμιστή» στην Πύλο, το χάλκινο «στέμμα» με επίστεψη χρυσού άνθους και συνθέσεις τοιχογραφιών από τη Μεσσηνία, η μικρογραφική τοιχογραφία πομπής γυναικών από τη Θήβα, το ταυρόσχημο ρυτό από τη Μαγνησία, καθώς και ταφές πολεμιστών από τα Χανιά, την Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία.

Τα εκθέματα δάνεισαν οι δώδεκα Εφορείες Αρχαιοτήτων: Χανίων, Μεσσηνίας, Ηλείας, Αχαΐας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Αιτωλοακαρνανίας - Λευκάδος, Αργολίδας, Αθηνών, Βοιωτίας, Καρδίτσας, Μαγνησίας και Πιερίας και τα δύο δημόσια Μουσεία, το Εθνικό Αρχαιολογικό και το Αρχαιολογικό Ηρακλείου.

Ηδη από το 2016 είχε συγκροτηθεί επιστημονική επιτροπή και ομάδα εργασίας αποτελούμενη από στελέχη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για τη διαμόρφωση του μουσειολογικού σκεπτικού, τον έλεγχο των κειμένων και φυσικά για την ασφαλή μεταφορά των αρχαιοτήτων στη Γερμανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση πραγματοποιείται υλοποιώντας τα υπογραφέντα -το 2014 και 2016- κείμενα συνεργασίας του Κρατικού Μουσείου της Βάδης και του υπουργείου Πολιτισμού, αφού το Μουσείο επέστρεψε στην Ελλάδα δύο πολύ σημαντικές κυκλαδικές αρχαιότητες, διαφοροποίησε την πολιτική του, υιοθέτησε τις βασικές αρχές δεοντολογίας του ICOM (2014) και παρουσίασε, το 2017, σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ, την έκθεση Arte Nouvaeu στο Μουσείο Μπενάκη.

Τα επίσημα εγκαίνια στο Μουσείο της Βάδης έγιναν την περασμένη Παρασκευή, παρουσία της γενικής γραμματέως του ΥΠΠΟΑ, Μαρίας Βλαζάκη-Ανδρεαδάκη, της προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Τζένης Βελένη, της προϊσταμένης της ΕΦΑ Ανατολικής Αττικής, Αναστασίας Λαζαρίδου, της γραμματέως του Κρατιδίου Βάδης-Βυρτεμβέργης, Petra Olschowski, κ.ά.

Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος με επιστημονικά κείμενα και πλούσια εικονογράφηση. Τέλος, στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης Διεθνές Συμπόσιο με θέμα τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, ενώ οργανώθηκε, με τη συνεργασία του Μουσείου της Βάδης και του ΥΠΠΟΑ στρογγυλή τράπεζα για το θέμα της αντιμετώπισης της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών. Η έκθεση θα παραμείνει στην Καρλσρούη έως τις 2 Ιουνίου 2019.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Η σύγχρονη τέχνη συναντά την αρχαία
Με το κομψό ορειχάλκινο γλυπτό «Λουλούδι» (1950-1960) του Τάκι εντυπωσιάζονται οι επισκέπτες του μικρού αλλά με εξαιρετικά εκθέματα Αρχαιολογικού Μουσείου Κιμώλου.
Η σύγχρονη τέχνη συναντά την αρχαία
ART - ΝΕΑ
Το μυστικό ενός ηγεμόνα των «σκοτεινών χρόνων»
Οι εκπλήξεις από το «Αθέατο Μουσείο» συνεχίζονται. Η δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που μας επιτρέπει να ρίξουμε ματιές στον κόσμο των αποθηκών του, καθώς αναδεικνύει επιλεγμένες αρχαιότητες που...
Το μυστικό ενός ηγεμόνα των «σκοτεινών χρόνων»
ART - ΝΕΑ
Με στόχο γεμάτα και αξιοπρεπή πωλητήρια
Ψηφίστηκε στη Βουλή διάταξη του υπουργείου Πολιτισμού για την ενίσχυση του σχήματος διοίκησης του ΤΑΠ, ενώ ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής ανακοίνωσε ότι στο τέλος της εβδομάδας δίνεται σε δημόσια...
Με στόχο γεμάτα και αξιοπρεπή πωλητήρια
ART - ΝΕΑ
«Τρεις αρχαίες πόλεις ζωντανεύουν»
Τρεις πόλεις-σταθμοί της αρχαίας Κρήτης- Απτερα-Ελεύθερνα-Κνωσός- ζωντανεύουν μέσα από 500 σπάνια εκθέματα που συνθέτουν την εικόνα της καθημερινής ζωής, τις λατρευτικές συνήθειες, τις αξίες και τον πολιτισμό...
«Τρεις αρχαίες πόλεις ζωντανεύουν»
ART - ΝΕΑ
Αρχαίες πολεμικές μηχανές και εφευρέσεις
Μια εντυπωσιακή έκθεση για όλες τις ηλικίες που περιλαμβάνει προσεγμένα ομοιώματα από τη βαδίζουσα Θεραπαινίδα και τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, μέχρι την αθηναϊκή τριήρη και τη μυκηναϊκή πανοπλία.
Αρχαίες πολεμικές μηχανές και εφευρέσεις
ART - ΝΕΑ
Μια «μικρή Δήλος» έρχεται στο φως
Στη «μικρή Δήλο», όπως έχει χαρακτηρίσει ο Μανώλης Κορρές το Δεσποτικό «όσον αφορά τους ναούς του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος, τα μάρμαρα και το στιλ», λειτουργούσε από τον 7ο αι. π.Χ. μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια...
Μια «μικρή Δήλος» έρχεται στο φως

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας