Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι στην ομαλή λειτουργία τους είναι πολλαπλές, γνωστές, απαράδεκτες.
Με χθεσινή ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καταγγέλλει «τον πρωτοφανή οικονομικό στραγγαλισμό που υφίσταται η Αρχαιολογική Υπηρεσία τη φετινή χρονιά, ο οποίος οφείλεται όχι μόνο στις πνιγηρές πολιτικές λιτότητας και τις επιπτώσεις των μνημονίων και στον χώρο του πολιτισμού, αλλά και σε πρωτοφανείς νομοθετικές και γραφειοκρατικές εμπλοκές και παραλήψεις που δεν επιτρέπουν στις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ να διαχειριστούν τα ελάχιστα κονδύλια του τακτικού προϋπολογισμού που διατίθενται για πάγια λειτουργικά έξοδα».
Ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι ανάγκες φτάνουν στην κορύφωσή τους.
«Η πρωτόγνωρη αδυναμία διαχείρισης των πιστώσεων του τακτικού προϋπολογισμού από τις υπηρεσίες έχει άμεσο αντίκτυπο στην ομαλή λειτουργία των μουσείων και των επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων»: βλάβες στα συστήματα ασφαλείας που δεν μπορούν να επισκευαστούν, ενώ δεν επαρκούν τα απαραίτητα είδη καθαριότητας, τα υπηρεσιακά οχήματα (μεταφέρουν αρχαιότητες, εργαλεία, προσωπικό για ανασκαφές, αυτοψίες, καθαρισμούς, συντήρηση μνημείων) είναι ακινητοποιημένα και σε πολλές περιπτώσεις οι υπηρεσίες δεν έχουν μελάνι και χαρτί για εκτύπωση δημοσίων εγγράφων, γράφει η ανακοίνωση.
Και καταλήγει: «Για τη στήριξη των λειτουργιών απαιτούμε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ την άμεση απεμπλοκή του θέματος διαχείρισης του τακτικού προϋπολογισμού. Γνωρίζουμε ότι, ενώ δημοσιεύθηκε εδώ και μέρες η διαπιστωτική πράξη που ορίζει όλες τις Εφορείες Αρχαιοτήτων ως αναθέτουσες αρχές (ΦΕΚ Β/1921/1-6-2017), ώστε να μπορούν να πληρώνουν από τον τακτικό προϋπολογισμό, δεν έχει προχωρήσει η απαραίτητη ΚΥΑ που ακολουθεί, μεταξύ ΥΠΟΙΑΝ και ΥΠΠΟΑ…».
