ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΩΝ
Ενας ξεχωριστός πολιτιστικός θεσμός για τη χώρα, αλλά και τη νησιωτική κοινωνία των Μικρών Κυκλάδων, το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων, επέστρεψε για πέμπτη χρονιά. Παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω της πανδημίας του Covid-19, το Φεστιβάλ δίνει και φέτος δυναμικά το «παρών», υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του μαέστρου και πιανίστα Κορνήλιου Μιχαηλίδη, προσφέροντας μοναδικές συναυλίες και μια έκθεση νέων εικαστικών στην Οικία Μιχαηλίδου καθώς και μια μουσικοθεατρική παράσταση στον Αύλειο Χώρο Σχολείου Κουφονησίου (οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 20.30).
Το Φεστιβάλ ξεκίνησε την Κυριακή με ένα αφιέρωμα στον Μπετόβεν από το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Την Τετάρτη 29 Ιουλίου δύο πολυβραβευμένοι νέοι Ελληνες μουσικοί, ο φλαουτίστας Στάθης Καραπάνος και η πιανίστα Νεφέλη Μούσουρα, συμπράττουν επί σκηνής ερμηνεύοντας σπουδαία έργα του κλασικού ρεπερτορίου μουσικής δωματίου.
Την Παρασκευή 7 Αυγούστου ακολουθεί ένα αφιέρωμα στο Γερμανικό Lied, με τίτλο «Στη Μακρινή Αγαπημένη», από δύο εξέχουσες προσωπικότητες της γερμανικής κλασικής μουσικής σκηνής, τον μπάσο Andreas Wolf και τον πιανίστα και καθηγητή ερμηνείας λυρικού τραγουδιού Matthias Alteheld.
Μία από τις κορυφαίες στιγμές του Φεστιβάλ αποτελεί η εμφάνιση του Nikolay Lugansky, παγκοσμίου φήμης βιρτουόζου Ρώσου πιανίστα, για τον οποίο έχει ειπωθεί ότι «τελειοποίησε το πιάνο πριν καν μάθει να διαβάζει μουσική», ο οποίος συμπράττει επί σκηνής με τον αναγνωρισμένο Ρώσο βιολοντσελίστα και μουσικό δωματίου Pavel Gomziakov (24 Αυγούστου).
Τέλος, το Σάββατο 29 Αυγούστου θα δοθεί η μουσικοθεατρική παράσταση «Igor Stravinsky: Η Ιστορία του Στρατιώτη», σε σκηνοθεσία Μαριλένας Κατρανίδου, με καλλιτεχνικό σύμβουλο τον Μιχαήλ Μαρμαρινό. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Εκτορας Λιάτσος, Δρόσος Σκώτης, Αγγελος Νεράντζης.
