• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.2°C / 28.0°C
  1 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.4°C / 25.3°C
  1 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.0°C / 23.8°C
  1 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  78%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 25.0°C
  1 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  1 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.4°C / 24.4°C
  3 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 21.8°C / 26.9°C
  1 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.1°C / 24.8°C
  0 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 24.6°C
  1 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  53%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.9°C / 28.3°C
  2 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.5°C / 22.8°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  1 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 28.2°C
  0 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  1 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 24.7°C
  1 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  2 BF
  54%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μιντιακός υπόκοσμος και επικοινωνία

 • A-
 • A+

Η περίοδος πριν από τις ευρωεκλογές, όπως και αυτή που διανύουμε προς τις εθνικές κάλπες, αποτελεί ένα σεμινάριο πάνω στην παραπληροφόρηση, τη συγκάλυψη της αλήθειας, αλλά και την κατασκευή μιας εικονικής πραγματικότητας. Αρα αποτελεί και ένα εργαστήριο (work shop) κατασκευής και απόσπασης της συναίνεσης με τη χρήση των ΜΜΕ και των social media.

Είναι ίσως η πρώτη φορά στην ελληνική Ιστορία που στη συντριπτική πλειονότητά τους τα κυρίαρχα ΜΜΕ (εφημερίδες, τηλεοπτικοί σταθμοί, ενημερωτικοί ιστότοποι, ραδιόφωνα κ.λπ.) ελέγχονται τόσο ασφυκτικά από επιχειρηματίες, οι οποίοι ουσιαστικά εκτελούν και χρέη διευθυντή σύνταξης των ειδήσεων.

Μέσα ενημέρωσης -που πάντα εμπλέκονταν σε πολιτικά παιχνίδια και διαπλοκή με την (εκάστοτε) εξουσία– σήμερα μεταμορφώνονται σε οιονεί κομματικούς οργανισμούς, με ιδεολογικό προσανατολισμό τον νεοφιλελευθερισμό και τον εθνικισμό και στο στόχαστρο την υποτιθέμενη ιδεολογική κυριαρχία της Αριστεράς. Και μάλιστα σε μια περίοδο που η Αριστερά βρίσκεται σχεδόν παντού σε υποχώρηση και διασπασμένη σε εκατοντάδες κομμάτια. Αρχισυντάκτες και αίθουσες σύνταξης μεταδίδουν εν γνώσει τους ψευδείς ειδήσεις και παραποιημένα γεγονότα, ευθυγραμμιζόμενοι με την πολιτική γραμμή και τις επιδιώξεις του επιχειρηματία-ιδιοκτήτη του μέσου.

Στην εποχή της λεγόμενης μετα-αλήθειας, των fake news, αλλά και των «εναλλακτικών γεγονότων», με αρχιερέα τον Τραμπ και το επιτελείο του, η κατάσταση στη δημόσια σφαίρα της επικοινωνίας τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Χείμαρροι ψεύδους, ποταμοί ανυπόστατων ειδήσεων και βροχή παραποιημένων στοιχείων πλημμυρίζουν καθημερινά τις οθόνες, τα ερτζιανά και τις σελίδες των εφημερίδων, με μοναδικό στόχο την «πολιτική αλλαγή» και την επαναφορά του status quo ante, του προηγούμενου καθεστώτος.

«Το πρώτο βήμα προς την απελευθέρωση από την κυριαρχία είναι η αναγνώριση της ύπαρξής της, η κατανόηση του ότι η υποτιθέμενη αντικειμενικότητα και ουδετερότητα του κοινωνικού και πολιτικού σχολιασμού, ή απλώς του τρόπου παρουσίασης των ειδήσεων, αποκρύπτει προϋποθέσεις και ιδεολογικές αρχές τις οποίες πρέπει να αμφισβητήσουμε».

Αυτό γράφει ο Νόαμ Τσόμσκι σε συνέντευξή του για την «κατασκευή της συναίνεσης», θυμίζοντάς μας πόσο μακριά βρισκόμαστε όχι μόνο από την απελευθέρωση από την κυριαρχία, αλλά ακόμα και από την «αναγνώριση της ύπαρξής της». Δυστυχώς ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, για λόγους ευκολίας και διανοητικής νωθρότητας, υποτάσσεται σ’ αυτή την κυριαρχία των ΜΜΕ και αφήνεται να ποδηγετείται από επιχειρηματίες και πολιτικούς με τα πιο σκοτεινά κίνητρα.

Βέβαια η πολιτική ζωή δεν καθορίζεται μόνο από τα ΜΜΕ και είναι λάθος να τα δαιμονοποιούμε συλλήβδην. Οι παράγοντες που εμπλέκονται είναι πολλοί και φυσικά περιλαμβάνουν και τα πραγματικά πεπραγμένα των κυβερνήσεων και του κάθε κόμματος ξεχωριστά. Ωστόσο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα σημερινά ΜΜΕ είναι το πυρηνικό οπλοστάσιο της επικοινωνίας, το οποίο είναι αδύνατον να αντιμετωπίσεις με συμβατικά όπλα και ορθόδοξες μεθόδους. Και πάντως όχι με καταγγελτισμό και κραυγές κατά της διαπλοκής γενικώς.

Εναλλακτική ενημέρωση μπορεί να προέλθει μόνο από τα κάτω, από εναλλακτικά και κινήματα αμφισβήτησης, με κινητοποίηση ζωντανών κοινωνικών δυνάμεων και πρακτικές κατακτήσεις απέναντι στο μέτωπο της συντήρησης του υπάρχοντος καθεστώτος. Αυτά μπορούν να γίνουν οι πολλαπλασιαστές της αλήθειας και όχι η προσπάθεια προσεταιρισμού ενός μέρους του μιντιακού υποκόσμου ή δημιουργίας ενός νέου συνασπισμού στο πλαίσιό του. Διαφορετικά γινόμαστε και οι ίδιοι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Η προσχώρηση στον Μπογδανισμό 
Στην Ν.Δ., στην οποία ουσιαστικά εντάσσεται η κυρία Μοροπούλου, αντιπρόεδρος είναι ο Άδ. Γεωργιάδης, ο οποίος για πολλά χρόνια διακινεί την άποψη ότι δεν υπήρξαν νεκροί στο Πολυτεχνείο. 
Η προσχώρηση στον Μπογδανισμό 
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Μπογδανισμός, πορτοσαλτισμός, πρετεντερισμός
Εχουμε όντως την τηλεόραση που μας αξίζει; Ενα τηλεοπτικό τοπίο που βουλιάζει στη μιζέρια, στην επανάληψη, στη ρουτίνα και στην κατάθλιψη. Και στο ενδιάμεσο ο πολιτισμός των πάσης φύσεως τηλεπαιχνιδιών, στα...
Μπογδανισμός, πορτοσαλτισμός, πρετεντερισμός
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Το τοξικό νέφος των ΜΜΕ
Ολοι στις μέρες μας βιώνουμε το φαινόμενο της «πληροφοριακής υπερφόρτωσης», αυτό το τσουνάμι πληροφοριών που μπορεί να μας δημιουργεί την ψευδαίσθηση της «πλήρους ενημέρωσης», όμως στην πραγματικότητα προκαλεί...
Το τοξικό νέφος των ΜΜΕ
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Ο κ. Κόινερ και οι αναξιόπιστες εφημερίδες
Ο κορεσμός, η κόπωση και η οργή που μας έχει προξενήσει η ενημέρωση εν γένει γίνονται αιτία καθολικής απόρριψής της. Αποτελεί και το τέλειο άλλοθι για τη δική μας βιασύνη να ξεμπερδέψουμε με κάτι τόσο θολό,...
Ο κ. Κόινερ και οι αναξιόπιστες εφημερίδες
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Να αντισταθούμε στον κανιβαλισμό
Ο κανιβαλισμός, η λεηλασία περιεχομένου, η αντιγραφή και η ιδιοποίηση τείνουν να γίνουν καθεστώς στον χώρο του ίντερνετ και αυτό το ζούμε καθημερινά, αφού ο ψηφιακός κόσμος έχει αναπτυχθεί σαν ξέφραγο αμπέλι....
Να αντισταθούμε στον κανιβαλισμό
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Εκσυγχρονισμοί, αναχρονισμοί και κακές παρέες
Ασχέτως της γνώμης που έχει καθένας για τη σημερινή διακυβέρνηση, δεν μπορεί παρά να παρατηρήσει ότι το κίνημα «θύελλα και ορμή» που φιλοτεχνείται μέσα από τα αντικυβερνητικά ΜΜΕ, έχει μόνο ένα κοινό με το...
Εκσυγχρονισμοί, αναχρονισμοί και κακές παρέες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας