Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πατριωτισμός για κλάματα
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πατριωτισμός για κλάματα

  • A-
  • A+

Οι θέσεις που κατέθεσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» δικαίωσαν απολύτως την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην τον προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αν ο πρωθυπουργός λειτουργούσε διαφορετικά, σύντομα θα το μετάνιωνε αφού θα υποχρεωνόταν να αναζητήσει τρόπους προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που θα δημιουργούσε ο κ. Σαμαράς και στη χώρα και στη Νέα Δημοκρατία.

Και θα ήταν πολλά και σοβαρά. Ο κ. Σαμαράς έχει ισχυρές απόψεις και για τα λεγόμενα εθνικά θέματα και για τα ζητήματα που βρίσκονται στην περιοχή των δικαιωμάτων. Και στα δύο πεδία κινείται με ακραίες λογικές. Δεν επρόκειτο να βάλει νερό στο κρασί του.

Δεν θα ήταν ένας διακοσμητικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως θα τον ήθελε ο πρωθυπουργός. Με την επιρροή που έχει στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, όποτε έκρινε ότι τα εθνικά συμφέροντα και οι αρχές της παράταξης βλάπτονται, θα ενεργοποιούσε τους μηχανισμούς που ελέγχει είτε για να «συνετίσει» την κυβέρνηση είτε για να την εκβιάσει παρασκηνιακά. Ο κ. Μητσοτάκης θα ήταν ανάμεσα σε δύο πυρά. Η πλευρά Σαμαρά θα ασκούσε -άλλοτε ωμά, άλλοτε διακριτικά- κριτική και η αντιπολίτευση θα εγκαλούσε τον πρωθυπουργό για την επιλογή του να κάνει Πρόεδρο της Δημοκρατίας έναν πολιτικό με πολωτική νοοτροπία.

Ενα τέτοιο πρόσωπο δεν το χρειαζόταν ο κ. Μητσοτάκης, ούτε όμως και η χώρα. Για παράδειγμα: Αν και ξέρει ότι ο αρχηγός της Ν.Δ. έχει ταχθεί υπέρ της προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης υπό προϋποθέσεις, αυτός τονίζει ότι μια τέτοια επιλογή δεν αποτρέπει την επιθετικότητα της Τουρκίας, αλλά την ενθαρρύνει περισσότερο. Πιστεύει κανείς ότι ο κ. Σαμαράς ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έμενε βουβός αν έβλεπε να εξελίσσεται μια διαδικασία με την οποία θα διαφωνούσε διαρρήδην;

Εκεί όμως που ο κ. Σαμαράς σπρώχνει τα ρέστα του είναι στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Γνωρίζει ότι ο κ. Μητσοτάκης, παρά τις αντιρρήσεις του, έχει πει ότι η συμφωνία πρέπει να γίνει σεβαστή. Γνωρίζει επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε τη δυσφορία της για την επιλογή του Γάλλου προέδρου Μακρόν να μπλοκάρει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με τη Βόρεια Μακεδονία. Γνωρίζει, τέλος, ότι όλες οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. και οι ΗΠΑ έχουν χαιρετίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτός όμως επιμένει στη γραμμή του ότι η «Μακεδονία είναι μία και ελληνική».

Δήλωσε ότι «η συμφωνία αυτή δεν πάει πουθενά. Η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει τη θέση της με κάθε τρόπο, ώστε να μπορέσει να απεμπλακεί χωρίς κόστος. Κι όπως πάνε τα πράγματα, αυτό δεν είναι αδύνατο. Οι συνθήκες που επέβαλαν αυτή τη συμφωνία ήδη αποδυναμώνονται ταχύτατα». Από έναν πολιτικό που έχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών, αρχηγός κόμματος εξουσίας και πρωθυπουργός θα περίμενε κανείς περισσότερη διορατικότητα. Ο φανατισμός όμως τον τυφλώνει και δεν του επιτρέπει να σκεφτεί τις οδυνηρές συνέπειες.

Εισηγείται -υποθέτω ότι το ίδιο θα έκανε και από τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενδεχομένως με πιο ήπια ρητορική- να υπονομεύσει η κυβέρνηση με κάθε μέσο τη συμφωνία. Το τι θα ακολουθήσει αν συμβεί αυτό ούτε που το υπολογίζει. Τον αφήνει προφανώς παγερά αδιάφορο ότι οι γείτονες θα επιστρέψουν στην προηγούμενη ονομασία («Μακεδονία» σκέτο) και θα τους στηρίξουν κι άλλες χώρες, ότι στο ΝΑΤΟ θα παραμείνουν με τη σημερινή ονομασία τους (Βόρεια Μακεδονία), θα ακυρώσουν τις αλλαγές που έχουν κάνει ύστερα από πίεση της Ελλάδας στο Σύνταγμά τους και η Τουρκία θα αναλάβει την προστασία του εναέριου χώρου της Β. Μακεδονίας. Οπωσδήποτε εξαιρετικά συμφέρουσα για τα εθνικά μας συμφέροντα εξέλιξη! Πατριωτισμός για κλάματα.

Ανάγωγα

Με αφορμή την εκλογή της κ. Σακελλαροπούλου ο πρωθυπουργός έκανε μια πομπώδη δήλωση. Ανάμεσα στα άλλα είπε: «Η νέα Ελλάδα, η οποία ξημερώνει, μπαίνει σε μια νέα εποχή με πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας την κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου». Μπαίνουμε, λοιπόν, σε μια νέα εποχή, εκτός όλων των άλλων που έχει στο μυαλό του ο κ. Μητσοτάκης, και γιατί έχουμε γυναίκα Πρόεδρο. Μάλιστα. Συνεπώς η κυβέρνησή του έχει μείνει σε άλλη εποχή, αφού οι γυναίκες υπουργοί μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Αντε και εις ανώτερα!

ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Τρεις υποψήφιοι και οι τρεις δεξιοί!
Τρία βαριά ονόματα της συντηρητικής παράταξης «παίζουν» για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η Δεξιά έχει την κοινοβουλευτική δύναμη να βγάλει Πρόεδρο με τις δικές της ψήφους.
Τρεις υποψήφιοι και οι τρεις δεξιοί!
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Συμμορία της πλάκας
Aποφεύγει ο κ. Σαμαράς να μας πει τι είδους συμμορία ήταν αυτή που δεν κατάφερε ούτε τα ελάχιστα. Εβαλε στο μάτι δέκα πολιτικούς και μέχρι τώρα έχει ασκηθεί δίωξη μόνο στον κ. Λοβέρδο. Δεν το λες και σπουδαίο...
Συμμορία της πλάκας
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια!
Κάποια στιγμή θα καλούνταν ο πρωθιερέας της Δεξιάς να αναμετρηθεί με τις συνέπειες των επιλογών του. Δεν είναι χθεσινός στην πολιτική, σε πολιτική οικογένεια μεγάλωσε, έζησε από κοντά τις περιπέτειες του...
Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια!
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Η δημοκρατία δεν είναι αχρείαστη πολυτέλεια
Το ένα θέμα σ’ ό,τι αφορά την Προεδρία της Δημοκρατίας είναι το πρόσωπο που θα καταλάβει τη θέση. Ως προς αυτό υπάρχει ευρεία συναίνεση - ικανοποιείται αυτό που δήλωσε ότι επιθυμεί ο κ. Μητσοτάκης, δηλαδή να...
Η δημοκρατία δεν είναι αχρείαστη πολυτέλεια
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Μη μου κάνεις ό,τι σου έκανα!
Αριστούργημα. Ο πρωθυπουργός... όλων των Ελλήνων έδωσε συνέντευξη στο «Βήμα» και βάλθηκε να μας κουφάνει όλους. Είπε «Δεν πρόκειται να ασχοληθώ με την κλασική αντιπαράθεση, που συνοδεύεται από τους υψηλούς...
Μη μου κάνεις ό,τι σου έκανα!
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
«Αμφιβολίες το μυαλό μου βασανίζουνε πολλές»*
Στο αρχείο η δικογραφία για τον Αντ. Σαμαρά λόγω απουσίας ενδείξεων που να θεμελιώνουν κατηγορία εναντίον του. Απουσία ενδείξεων; Κάτι δηλαδή σαν απαλλαγή λόγω αμφιβολιών;
«Αμφιβολίες το μυαλό μου βασανίζουνε πολλές»*

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας