• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 7.5°C / 11.9°C
  2 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.7°C / 7.4°C
  4 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 11.0°C
  1 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 2.9°C / 5.5°C
  0 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.9°C
  3 BF
  75%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.0°C / 6.0°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  3 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 13.8°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.0°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.4°C / 12.4°C
  2 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  3 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  87%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 5.9°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 4.5°C / 9.4°C
  1 BF
  77%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 11.0°C
  2 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.3°C / 6.6°C
  3 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 6.7°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  73%

Συνάντηση του Πρωθυπουργού κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΕΒ και ΣΒΕ) την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019 στο Μέγαρο Μαξίμου

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεν είμαστε όλοι αδέλφια!

 • A-
 • A+

Με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΣΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΕΒ, ΣΒΕ) συναντήθηκε στις αρχές της εβδομάδας στο μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός. Εκτός από τα τυπικά, τα στρογγυλά, τα ευγενικά και εν πολλοίς υποκριτικά που λέγονται σ’ αυτές τις συνάξεις, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «αυτή η κυβέρνηση στηρίζεται και στον κόσμο της εργασίας και στον κόσμο της επιχειρηματικότητας».

Αν εννοεί ότι ψηφίζουν το κόμμα του και εργάτες και επιχειρηματίες να το δεχτούμε, ωστόσο αλλού το πάει ο αρχηγός της Ν.Δ. Στη Δεξιά έχουν μια εμμονή με τις τάξεις. Θεωρούν ότι δεν ισχύουν πια όλα αυτά που υποστηρίζουν οι μαρξιστές (τα υποστηρίζουν όμως και οι μη μαρξιστές) περί ταξικών κοινωνιών. Λένε, δηλαδή, ότι δεν υπάρχουν τάξεις, παρά μόνο κοινωνικές διαφορές (άλλωστε η ανισότητα είναι φυσική κατάσταση, όπως έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης). Και αφού δεν υπάρχουν τάξεις, δεν υπάρχει και ταξική πάλη - η άλλη έμμονη ιδέα της συντηρητικής παράταξης.

Στο μακρινό παρελθόν ο υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης της Ν.Δ. (Λάσκαρης) είχε ανακοινώσει με πομπώδες ύφος την κατάργηση της πάλης των τάξεων. Ηταν λίγο χοντροκομμένη η φρασεολογία του και γι’ αυτό εγκαταλείφθηκε από το κόμμα του, όχι όμως και η ουσία της τοποθέτησής του.

Σήμερα οι διάδοχοί του ισχυρίζονται ότι η διάκριση Αριστερά-Δεξιά είναι παρωχημένη, έχει σαρωθεί από τις εξελίξεις, ότι τα πάντα κρίνονται στην περιοχή του Κέντρου και διακινούν τη θεωρία ότι μπορεί μια πολιτική να ικανοποιεί ταυτοχρόνως και τα συμφέροντα των εργαζομένων και τα συμφέροντα των επιχειρηματιών. Η μαγική ατάκα είναι «ανάπτυξη για όλους». Το λένε, το ξαναλένε και θέλουν να μας κάνουν να το πιστέψουμε.

Οταν βεβαίως τους ζητάς να δώσουν ένα παράδειγμα, αλλάζουν κουβέντα. Τους αρέσει δεν τους αρέσει οι κοινωνίες χωρίζονται σε τάξεις. Τους αρέσει δεν τους αρέσει υπάρχει τεράστια απόσταση ανάμεσα στην αστική τάξη και τους εργαζομένους - ας ρίξουν μια ματιά στα επίσημα στοιχεία των διεθνών οργανισμών κι ας ανατρέξουν στις δηλώσεις ενός εκ των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη, του Ουόρεν Μπάφετ, ο οποίος προ ετών αναρωτήθηκε γιατί πληρώνει λιγότερους φόρους από τη γραμματέα του. Τους αρέσει δεν τους αρέσει η ταξική πάλη είναι παρούσα με διάφορες μορφές.

Αλλοτε είναι οξυμμένη και θέτει εν αμφιβόλω το σύστημα, άλλοτε είναι σε ύφεση και οι έχοντες ηρεμούν. Αλλοτε τα συνδικάτα υπηρετούν τον ρόλο τους και αγωνίζονται για να προστατεύσουν το εισόδημα των εργαζομένων και να βελτιώσουν τις συνθήκες στους χώρους δουλειάς, άλλοτε (όπως στις μέρες μας στην Ελλάδα και σε άλλες περιοχές του κόσμου) συνεργάζονται με τον αντίπαλο και προτάσσουν τον ταξικό συμφιλιωτισμό (κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός, εργατική αριστοκρατία). Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει εφευρεθεί εκείνη η πολιτική που κάνει χαρούμενους και τους εργαζομένους και τους εργοδότες. Και ούτε πρόκειται να ανακαλυφθεί.

Υπήρξαν περίοδοι που ο καπιταλισμός ήταν αδίστακτος, ανάλγητος, επιθετικός, άπληστος και προκαλούσε θηριώδεις ανισότητες. Υπήρξαν περίοδοι που το καθεστώς για διάφορους λόγους –οικονομική κρίση, ισχυρό εργατικό κίνημα, παρουσία του αντίπαλου δέους (υπαρκτός «σοσιαλισμός»), φόβος για εξέγερση- αναγκάστηκε να παραχωρήσει έδαφος για να μην απειληθεί η ίδια ύπαρξή του.

Ο Φρ. Ρούζβελτ το είχε πει παραστατικά την περίοδο της μεγάλης παγκόσμιας κρίσης στους πλούσιους που δυσφορούσαν με την επεκτατική πολιτική που εφάρμοζε για να σώσει τον καπιταλισμό: Δώστε τώρα το καπέλο σας για να μη δώσετε αύριο τον λαιμό σας! Η χρυσή 35ετία της Σοσιαλδημοκρατίας στη Δυτική Ευρώπη (κυρίως στη Σκανδιναβία) ήταν η περίοδος που οι εργαζόμενοι έπαιρναν καλούς μισθούς και συντάξεις, υπήρχε γενναιόδωρο κοινωνικό κράτος, χαμηλή ανεργία και οι εργοδότες κατέβαλλαν μεγάλους φόρους. Η αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των εργαζομένων ήταν στον πυρήνα της σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής, πριν η Σοσιαλδημοκρατία συνθηκολογήσει αμαχητί με τον νεοφιλελευθερισμό.

Στις μέρες μας ο καπιταλισμός-καζίνο έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Η οικονομική ολιγαρχία και οι πολιτικοί εκπρόσωποί της λειτουργούν ασύδοτα. Η συγκέντρωση πλούτου σε λίγα χέρια έχει σπάσει κάθε ρεκόρ. Κι ας προειδοποιούν οι οικονομολόγοι που είναι υπεράνω υποψίας για ροπή προς τον αριστερισμό: «Σώστε τον καπιταλισμό από τους καπιταλιστές» φωνάζει εδώ και καιρό ο Τομά Πικετί.

Ο κ. Μητσοτάκης και οι τεχνοκράτες συνεργάτες του με τα βαριά πτυχία και τα μπόλικα διδακτορικά θέλουν να μας πείσουν ότι όλοι αδέλφια είμαστε και δεν έχουμε τίποτε να χωρίσουμε, οπότε δεν υπάρχει λόγος να τσακωνόμαστε και να συγκρουόμαστε. Με διάλογο και καλή θέληση τα πάντα μπορούν να λυθούν. Πολύ… χριστιανικό αυτό, αλλά τελείως εκτός πραγματικότητας. Δεν είμαστε όλοι αδέλφια και πολλά έχουν να χωρίσουν οι εργάτες με τους εργοδότες. Εκτός αν νομίζουν εκεί στο Μαξίμου ότι η Ελλάδα από τις 9 Ιουλίου του 2019 έχει γίνει μια αταξική κοινωνία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Επιτάχυνση, αλλιώς χανόμαστε...
​Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. Κάλεσε κυβέρνηση και αντιπολίτευση να σταματήσουν την παροχολογία. Με αφορμή τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο ο κ. Φέσσας επισήμανε ότι «το...
Επιτάχυνση, αλλιώς χανόμαστε...
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια!
Κάποια στιγμή θα καλούνταν ο πρωθιερέας της Δεξιάς να αναμετρηθεί με τις συνέπειες των επιλογών του. Δεν είναι χθεσινός στην πολιτική, σε πολιτική οικογένεια μεγάλωσε, έζησε από κοντά τις περιπέτειες του...
Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια!
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Απεγνωσμένοι αυτοσχεδιασμοί
Τώρα; Το καθεστώς ασυλίας που είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση, απειλείται. Ποιες επιλογές έχει; Να τετραγωνίσει τον κύκλο δεν μπορεί. Το προσπάθησαν κι άλλοι, ικανότεροι του πρωθυπουργού και των υπουργών του, και...
Απεγνωσμένοι αυτοσχεδιασμοί
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Μη μου κάνεις ό,τι σου έκανα!
Αριστούργημα. Ο πρωθυπουργός... όλων των Ελλήνων έδωσε συνέντευξη στο «Βήμα» και βάλθηκε να μας κουφάνει όλους. Είπε «Δεν πρόκειται να ασχοληθώ με την κλασική αντιπαράθεση, που συνοδεύεται από τους υψηλούς...
Μη μου κάνεις ό,τι σου έκανα!
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Οι ιδιοκτήτες της χώρας
Η συγκεκριμένη φράση είχε στόχο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος υποτίθεται πως δεν θέλει να παραδεχτεί το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου του 2019: «Αρνηση, θυμός,...
Οι ιδιοκτήτες της χώρας
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Η μεγάλη απάτη!
Η Δεξιά είναι σήμερα αυτό που ήταν πάντα. Ετσι έχει μάθει να διοικεί τη χώρα. Δεν έχει μεταβάλει άποψη, δεν έχει εγκαταλείψει τις γνωστές πρακτικές της, παρά τις πομπώδεις διακηρύξεις της ηγεσίας της περί του...
Η μεγάλη απάτη!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας