• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -0.8°C / 5.8°C
  1 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.2°C / 4.6°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.0°C / 5.7°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -0.3°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  0 BF
  74%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.2°C / 4.0°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.6°C / -2.1°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.4°C / 4.6°C
  1 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 7.5°C
  4 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.9°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  4 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  49%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.5°C / -1.5°C
  0 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.5°C / 2.3°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 6.0°C
  2 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.6°C / 6.0°C
  2 BF
  63%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C -0.1°C / 3.3°C
  1 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.3°C / 4.7°C
  1 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  2 BF
  63%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο θεός είναι Δεξιός

 • A-
 • A+

Τι σχιζοφρένεια ζω, Θε μου! Είμαι που είμαι από μοναχή μου, μου το κάνεις ακόμα χειρότερο. Που χειρότερο να μου κάνεις, δεν μπορείς. Βρε ό,τι κι αν θέλεις πες, ό,τι κι αν θες ξεπές, κάνε, μην κάνεις. Αλλά, προς Θεού, όχι αυτό.

Ξέρεις τι είναι να βγαίνεις και να επιβεβαιώνεις, με τον πλέον επιβεβαιωτικό τρόπο, έναν άνθρωπο βαθιά μισάνθρωπο, φύσει απαισιόδοξο, παρολίγον σχιζοφρενή, ολίγον καταθλιπτικό (κατά το «ολίγον φασίστας» που λέγαν στον ΣΚΑΪ); Καημό το 'χω, παράπονο το εκφράζω, αλλά και που, ε τι; Τίποτα. Μόνη μου τα λέω, του λόγου μου τ' ακούω: Μπάστα! Φινίτο, στοπ, αλτ, φτάνει, πώς το λένε; Ως εδώ. Μην επιβεβαιώνετε πια την παρά φύσιν φύση μου!

Οχι, δεν βρίσκομαι σε κρίση. Εξάλλου, δεν είναι ούτε ο καιρός της, ούτε ήρθε η ώρα μου. Διότι κρίση, ως γνωστόν και απολύτως ξεχασμένο τα τελευταία χρόνια, από τα αρχαία χρόνια δεν σημαίνει την απότομη όξυνση ενός προβλήματος, όπως το εννοούμε τα νέα χρόνια, αλλά «εκφέρω κρίση» -αυτό σημαίνει. Είναι η ενέργεια και το αποτέλεσμα του «κρίνω», η νοητική ενέργεια που οδηγεί στην τάδε απόφαση ή τη δείνα επιλογή... Επιλογή -αυτό σημαίνει. Επιλογή και απόφαση. Για παράδειγμα: «Πρέπει να τελειώσουμε πολιτικά την ηγεσία και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ». Σαφές. 'Η: «Πρέπει να υπάρξει στρατηγική ήττα των ιδεών της Αριστεράς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να κάνει παρεμβάσεις στο κράτος και στους θεσμούς, για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία, γιατί οι ιδέες της είναι ελαττωματικές». Ξάστερο.

Και οι δύο άνωθι διακοινώσεις φέρουν και κρίση και υπογραφή. Και επιλογή και απόφαση. Αν και φαινομενικά θα μπορούσαν να ανήκουν στο ίδιο πρόσωπο, δεν. Ούτε καν στον ίδιο χώρο, φαινομενικά, δεν ανήκουν τα δύο πρόσωπα που δεν. Δύο πρόσωπα που και έχουν επιλεγεί και αποφασίζουν. Και, αν όλα πάνε κατ' ευχήν θεού και εκ ψήφου ανθρώπων, θα συνεχίσουν ν' αποφασίζουν -διόλου φαινομενικά. Απολύτως πραγματιστικά. Απόλυτα ατομικιστικά.

Δεν είναι όμως ούτε η Φώφη μήτε ο Βορίδης το πρόβλημά μου. Το ξεσάλωμά τους -αυτό δεν μπορώ να διαχειριστώ. Κάθε ιδεολογικό απόρριμμα το κάνουν πολιτικό πρόταγμα, κάθε πολιτικό απόρριμμα το ανάγουν σε θεσμικό παράγοντα. Και να σου οι Σκαλούμπακες, και δως του οι Λοβέρδοι. Για να καταλάβω: ποια ακριβώς είναι η διαφορά στο να πεις «Το δίλημμα μέχρι τις εκλογές θα είναι: ή είσαι με νέα μέτρα στήριξης των αδυνάτων ή είσαι με την ανάπτυξη» από το «Στις επερχόμενες εθνικές εκλογές ψηφίζουμε να φύγει ο κομμουνισμός από τα χώματα τα ιερά τα ελληνικά, τα εμποτισμένα με αίμα ηρώων»; Ο,τι εμπερικλείεται υποδόρια στην πρώτη δήλωση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, φανερώνεται ξεκάθαρα στο αντικομμουνιστικό παραλήρημα του υιού του αρχιβασανιστή της Μακρονήσου Σκαλούμπακα. Που, σύμφωνα με την «Μεταπαιδεία» (σ.σ. ιστότοπος που αυτοπροσδιορίζεται ως «η εναλλακτική εγκυκλοπαίδεια στον χώρο της μεταπολιτικής μάχης της εποχής μας»), είναι «εθνικός αγωνιστής και ήρωας των πολεμικών αναμετρήσεων στη διάρκεια του συμμοριτοπολέμου».

Για συμμοριτοπόλεμο δεν ξέρω. Ούτε για μεταπολιτικές μάχες και λοιπές μπουρδολογίες. Αυτό που ξέρω είναι πως η γενιά των δωσιλόγων της Κατοχής καλά κρατεί. Οχι των χουντικών με τα τσεκούρια -των δωσιλόγων με τις κουκούλες και τα παράσημα. Οι πρώτοι από τους δεύτερους προήλθαν. Και μαζί φτιάξαν τον θεό τους. Τους και μας. Μαζί μ' αυτόν, και απογόνους (φυσικούς και ιδεολογικούς) άφησαν και την Ιστορία ξανάγραψαν και πολιτικές (ελέω ψηφοφόρων) καθορίζουν και πράξεις (ελέω θεού) δικαιώνουν.

Εφυγε προχθές από κοντά μας ο εκδότης του Θεμέλιου, Θόδωρος Μαλικιώσης. Αγωνιστής ήταν. Και εξόριστος και διαβασμένος και αριστερός και απ' όλα. Το κυριότερο, όμως, είναι πως σε τίποτα (ούτε καν στον εαυτό του) δεν επέτρεψε να στιγματίσει το στίγμα που άφησε. Και το άφησε στην ιδέα μιας μορφωτικής πολιτιστικής παρέμβασης και στην πράξη μιας αγωνιστικής καθημερινής ζωής. Αυτό κανείς δεν μπορεί να το κρίνει. Να το αγκαλιάσει, ναι. Να το συνεχίσει, ίσως. Αλλά να το κρίνει, όχι. Ούτε καν ο θεός.

Που, αν δεν το ξέρατε, ναι. Είναι Δεξιός.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ
Μοναξιά μου όλα...
Τα λέω στη νύφη, να τ' ακούει η πεθερά. Κρατάω γερά στον κόρφο μου αυτό το ρητό, γιατί όσα και να πούμε, όσα και να γράφουμε, αν δεν θέλει ο λαός, τίποτα δεν γίνεται. Μεταξύ, όμως, της απογοητευμένης Αριστεράς...
Μοναξιά μου όλα...
ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ
Καλημέρα Κεμάλ
Αν η Ακροδεξιά έκανε τη βία ιδεολογία, η Δεξιά την έκανε τρόπο ζωής. Και κάνει πολύ καλά τη δουλειά της -η προπαγάνδα της περνάει. Αλλά τόσο πολύ πια; Τόσο πολύ;
Καλημέρα Κεμάλ
ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ
Αυτή φταίει
«Πιστεύω ότι το μαγικό μυστικό είναι απλώς η ίδια η ζωή. Αυτό το βαθύ σκοτάδι της νύχτας είναι απαλό και υπέροχο σαν βελούδο –αρκεί να το δει κανείς με τον σωστό τρόπο. Το τρίξιμο του βρεγμένου χαλικιού κάτω...
Αυτή φταίει
ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ
Επιλεκτικός φασισμός
Νέα παιδιά έγιναν ένα με χιλιάδες πολιτών, εργατών, περαστικών. Στάθηκαν. Μίλησαν. Διεκδίκησαν. Το τανκ μπήκε, η χούντα έπεσε και μετά οι Ελληνες ψήφισαν Δεξιά, αποθεώνοντας τον Καραμανλή. Και...
Επιλεκτικός φασισμός
ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ
Να βαφτώ;
Απ' όπου και αν το πιάσεις, θα λερωθείς. Ισως, αν είμαι ήδη βαμμένη, να φανεί σαν σούπερ μοδάτη τάση του μακιγιάζ και όχι σαν βρόμα... Βρε λες; Λες να το κάνω; Λες να τ' αποφασίσω, μπας και αν το ξεκινήσω, θα...
Να βαφτώ;
ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ
Ενας ιππότης για τη Βασούλα
Η αιχμηρή αλήθεια της εποχής μας δεν εδράζεται μήτε σε πηχυαία πρωτοσέλιδα (της Δεξιάς) που προκαλούν φόβο, μήτε σε εσωτερικούς μονολόγους (της Αριστεράς) που προκαλούν πόνο. Είναι πολύ πιο απλή, λιτή, μεστή...
Ενας ιππότης για τη Βασούλα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας