• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 14.5°C
  2 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.6°C / 13.9°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 14.9°C
  1 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  2 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.0°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 9.0°C
  1 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  2 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.8°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 12.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  4 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  4 BF
  70%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.1°C
  0 BF
  57%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 12.2°C
  0 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 16.0°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.3°C
  2 BF
  55%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 11.0°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 13.9°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  1 BF
  62%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι εξ απορρήτων δεν κάνουν του κεφαλιού τους

 • A-
 • A+

Με λίγες εξαιρέσεις, οι ηγέτες πάσχουν από το σύνδρομο της ανασφάλειας. Φοβούνται για τη θέση τους. Δεν αισθάνονται σίγουροι ότι θα μακροημερεύσουν. Δεν θα καταφύγουν στην ψυχανάλυση, θα προσπαθήσουν να το αντιμετωπίσουν με πιο πρακτικές μεθόδους. Χρειάζονται ανθρώπους δίπλα τους που μπορούν να τους εμπιστευτούν. Φίλους που έχουν δοκιμαστεί στα δύσκολα, θαυμαστές για να τους αποθεώνουν, κόλακες για να τους λιβανίζουν. Διαφορετικά οι παρενέργειες που προκαλούν οι κρίσεις αυτοπεποίθησης μπορεί να απειλήσουν την εξουσία τους. Ποια προσόντα πρέπει να έχει ένα πρόσωπο για να πάρει μια τέτοια θέση:

■ Να οφείλει την πολιτική ύπαρξή του στον προϊστάμενο του, να έχει δηλαδή συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι του χρωστάει τα πάντα και χωρίς αυτόν δεν θα μπορούσε να διακριθεί.

■ Να είναι σε θέση να αξιοποιήσει το δοτό κύρος που έχει για να παρακολουθεί τον χώρο που του έχει ανατεθεί, να λύνει ακανθώδη ζητήματα πριν γίνουν βουνό και ακουμπήσουν τον «από πάνω» και το βασικότερο να πείθει τους συνομιλητές του (πολιτικούς, επιχειρηματίες) ότι όταν μιλάει αυτός είναι σαν να μιλάει ο αρχηγός.

■ Να είναι η ασπίδα του αφεντικού του. Να το ενημερώνει για ό,τι συμβαίνει στον στενό και τον ευρύτερο κύκλο, να το συμβουλεύει με ταπεινότητα, να μη δυσφορεί όταν δεν περνάει η γνώμη του, να μην κοινολογεί τις εμπιστευτικές συζητήσεις μαζί του σε άλλους, να περιφρουρεί την προσωπική ζωή του, να το υπερασπίζεται με όλα τα μέσα απέναντι στους εχθρούς του, αλλά και απέναντι στους φίλους του, όταν αυτοί διεκδικούν να διευρυνθεί ο ζωτικός χώρος τους.

■ Να αναλαμβάνει να κάνει ακόμη και τη βρόμικη δουλειά (εντός και εκτός του κόμματος, εντός και εκτός της κυβέρνησης), προκειμένου να προστατεύσει τον ευεργέτη του, ο οποίος δεν πρέπει να εκτίθεται κάνοντας σε δημόσια θέα πράγματα που θα πλήξουν την εικόνα του.

■ Να μη διανοηθεί να αυτονομηθεί, να αποφύγει μ’ άλλα λόγια τον πειρασμό να αρχίσει να μαγειρεύει για τον εαυτό του. Κάποτε θα μαθευτεί η αταξία του και θα το πληρώσει ακριβά.

■ Και φυσικά να είναι έτοιμος, αν παραστεί ανάγκη, να θυσιαστεί αυτός για να γλιτώσει ο αρχηγός του.

Οι άνθρωποι που βρέθηκαν δίπλα σε πρωθυπουργούς στην Ελλάδα διέθεταν τα απαραίτητα για τον συγκεκριμένο ρόλο εφόδια. Οι περισσότεροι ανταποκρίθηκαν και με το παραπάνω. Μερικοί εξ αυτών ήταν σημαντικές προσωπικότητες και αναδείχθηκαν σε διάφορα πεδία μετά το πέρας της αποστολής τους στο περιβάλλον των αρχηγών. Δίπλα στον Κωνσταντίνο Καραμανλής βρέθηκαν για πολλά χρόνια οι Μολυβιάτης, Λαμπρίας. Ο κυματοθραύστης για τον Ανδρέα Παπανδρέου ήταν ο Αντώνης Λιβάνης. Ο Γρυλλάκης ήταν ο έμπιστος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Κοντά στον Κώστα Σημίτη ήταν ο Νίκος Θέμελης. Ο Αγγέλου υπηρέτησε με συνέπεια τον Κώστα Καραμανλή, ο Παμπούκης τον Γιώργο Παπανδρέου, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης τον Αντώνη Σαμαρά, ο Τζανακόπουλος τον Αλέξη Τσίπρα.

Ουδείς εξ αυτών παραβίασε τους κανόνες, ουδείς εξ αυτών μίλησε δημοσίως με απαξιωτικό τρόπο για τους ηγέτες που υπηρέτησε και το κυριότερο ουδείς εξ αυτών διανοήθηκε να λειτουργήσει ερήμην τους, να παίρνει πρωτοβουλίες χωρίς να τους ενημερώνει. Ο τελευταίος κανόνας είναι ο πιο σημαντικός. Κυβερνητικοί παράγοντες προσπαθούν να μας πείσουν με διαρροές, φήμες και... έγκυρες πληροφορίες ότι αυτή την αρχή καταστρατήγησε ο ανιψιός και στενότερος συνεργάτης του πρωθυπουργού, ο Γρηγόρης Δημητριάδης. Και να θέλεις να το πιστέψεις δυσκολεύεσαι αν ξέρεις τη σχέση που είχαν οι δύο άνδρες. Σχέση πολιτική. Σχέση οικογενειακή που είναι και η πιο ισχυρή. Οι εξ απορρήτων για πάσης φύσεως θέματα (πολιτικά, προσωπικά, οικονομικά) δεν κάνουν του κεφαλιού τους. Δεν τολμούν να κάνουν.

Ανάγωγα

Αν δεν έχεις πτυχίο για να καταλάβεις μια θέση που το απαιτεί τι κάνεις; Είτε λες ψέματα ότι έχεις, ελπίζοντας ότι δεν θα μαθευτεί. Είτε ξεπατικώνεις δουλειές άλλων, πιστεύοντας ότι δεν θα σε εντοπίσουν. Είτε ο προϊστάμενός σου αλλάζει τον νόμο για να σε βολέψει. Ετσι λειτουργούν τα επιτελικά συστήματα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Βρήκατε τα θύματα. Για τους δράστες θα πείτε κάτι;
Δεν έχουν πεισθεί από τα επιχειρήματα που καταθέτει ο κ. Μητσοτάκης. Τα θεωρούν αναιμικά, καχεκτικά, που δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική. Στην ομάδα των «θυμάτων» πρέπει να συμπεριλάβουμε και την ΑΔΑΕ και την...
Βρήκατε τα θύματα. Για τους δράστες θα πείτε κάτι;
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Προπονητές αλλάζουμε, στρατηγική όχι
Πάντα φταίνε κάποιοι άλλοι, ποτέ η κυβέρνηση. Αυτή κάνει ό,τι μπορεί για να περιορίσει τις ζημιές και είναι κρίμα και άδικο που δεν της το αναγνωρίζουν. Η συγκεκριμένη γραμμή εφαρμόζεται συστηματικά από το...
Προπονητές αλλάζουμε, στρατηγική όχι
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
«Κύκλοι» χωρίς ονοματεπώνυμο
Μέχρι τώρα ο πρωθυπουργός όποτε ήθελε να στοχοποιήσει κάποιους δεν δίσταζε να χρησιμοποιήσει ονόματα. Σήμερα το αποφεύγει. Γιατί άραγε; Φοβάται κάτι; Ελπίζει σε κάτι;
«Κύκλοι» χωρίς ονοματεπώνυμο
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Μητσοτάκης, Δημητριάδης στο πειθαρχικό της Ν.Δ!!!
Οι αρχές της Ν.Δ. είναι φτιαγμένες από πλαστελίνη; Κυνισμός, αδιαφάνεια, καθεστωτικές λογικές. Πιστεύουν ότι είναι οι ιδιοκτήτες της χώρας. Θεωρούν ότι έχουν το ακαταδίωκτο. Είναι πλειοψηφία και κάνουν ό,τι...
Μητσοτάκης, Δημητριάδης στο πειθαρχικό της Ν.Δ!!!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ολα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει
Η κυβέρνηση έχει μπει για τα καλά σε προεκλογική περίοδο. Μπροστάρης ο κατά τον γραμματέα Οργανωτικού της Ν.Δ... άξιος τιμονιέρης πρωθυπουργός. Εγκαινιάζει έργα για δεύτερη φορά. Οικειοποιείται έργα που άλλοι...
Ολα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας