Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ξεκρεμούν τους... διορισμένους

Ξεκρεμούν τους... διορισμένους

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Αν μια φωτογραφία είναι χίλιες λέξεις, τότε το κατέβασμα μερικών φωτογραφικών πορτρέτων μπορεί να γίνει αιτία να ανταλλαγούν χιλιάδες λέξεις. Πράγμα που αναμένεται να συμβεί την επόμενη Πέμπτη στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης όπου πρόκειται να συζητηθεί η πρόταση της διοίκησης να ξεκρεμαστούν από τον τοίχο της «τοπικής ιστορίας και δόξας» μια για πάντα τα πορτρέτα δημάρχων που διορίστηκαν από δικτατορίες ή τα κατοχικά στρατεύματα ή καταδικάζονται τελεσίδικα από την ελληνική δικαιοσύνη για πράξεις που σχετίζονται με τη διαχείριση δημοτικών υποθέσεων, με πρώτο και μοναδικό «υποψήφιο» τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος εισάγει ως πρώτο θέμα συζήτησης το κατέβασμα των πορτρέτων όσων διετέλεσαν δήμαρχοι αλλά δεν ήταν εκλεγμένοι, παρά διορίστηκαν από δικτατορικά καθεστώτα ή από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις. Εισηγείται παράλληλα να αφαιρούνται οι φωτογραφίες δημάρχων που καταδικάζονται με τελεσίδικες αποφάσεις από τη δικαιοσύνη για παράβαση καθήκοντος, απιστία περί την υπηρεσία, υπεξαίρεση κ.λπ..

Στην πρώτη περίπτωση οδεύουν προς οριστική απόσυρση οι φωτογραφίες των Κωνσταντίνου Μερκουρίου (1937–1943 διορίστηκε από καθεστώς Μεταξά) και Γιώργου Σερεμέτη (διορισμένου από το κατοχικό καθεστώς), επικυρώνεται η μη ανάρτηση όσων διορίστηκαν από τη δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967 (Βύρων Αντωνιάδης, Αλέκος Κωνσταντινίδης, Χρήστος Φλωρίδης) και το δεύτερο σκέλος αφορά ουσιαστικά μόνο τη φωτογραφία του καταδικασμένου (όχι τελεσίδικα) Βασίλη Παπαγεωργόπουλου που εκτίει την ποινή του στις φυλακές Διαβατών.

Στον αντίποδα, η πρόταση περιλαμβάνει την ανάρτηση φωτογραφιών προσώπων που μπορεί να μην εκλέχθηκαν με εκλογές αλλά που διορίστηκαν από απελευθερωτικές δυνάμεις (ΕΑΜ, Δημήτριος Καββάδας και Λεωνίδας Καραμαούνας) ή ήταν υπηρεσιακοί διορισμένοι από εκλεγμένες κυβερνήσεις και σε έκτακτες περιπτώσεις υπηρέτησαν τον λαό και τη δημοκρατική ομαλότητα με τις πράξεις τους.

Δημόσιος διάλογος

Η υπόθεση είχε μπει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο όταν κατά την προεκλογική περίοδο στις τελευταίες δημοτικές εκλογές ο επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» Τριαντάφυλλος Μηταφίδης (σημερινός βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ) είχε προχωρήσει σε μια συμβολική πράξη κατεβάζοντας τα πορτρέτα των Μερκουρίου, Σερεμέτη.

Σε ανακοίνωσή της τότε η «Ανοιχτή Πόλη» τόνιζε ότι πρόκειται για συμβολισμό αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας στην πόλη, ενώ ο ίδιος ο κ. Μηταφίδης τόνιζε ότι «τα πορτρέτα αυτά δεν έχουν καμία θέση στον τοίχο δίπλα στους αιρετούς δημάρχους της πόλης και επιπλέον όταν απουσιάζει το πορτρέτο του αντιστασιακού δημάρχου της μετακατοχικής περιόδου Δ. Καββάδα». Στη θέση των πορτρέτων αυτών τα μέλη της δημοτικής κίνησης είχαν τοιχοκολλήσει τα ονόματα των εκτελεσμένων από τους ναζί ΕΠΟΝιτών.

Ωστόσο, λίγο καιρό μετά τις δημοτικές εκλογές, η οικογένεια Σερεμέτη με επιστολή της διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός αυτό στον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, ζητώντας εξηγήσεις και αιτιολόγηση για την αφαίρεση της φωτογραφίας του οικείου τους.

Σε απάντησή τους έρχεται η πρόταση του κ. Αβραμόπουλου, ο οποίος ζητά από το δημοτικό συμβούλιο και τις παρατάξεις να τοποθετηθούν για να επικυρωθεί με κάθε νομιμότητα η απόφαση που θα ληφθεί. Με δηλώσεις του στην «Εφ.Συν.» υποστηρίζει ότι «όσοι διορίστηκαν ή ορίστηκαν με διοικητικές πράξεις από ανελεύθερα, δικτατορικά καθεστώτα ή τις κατοχικές δυνάμεις δεν έχουν θέση στην τιμητική ανάρτηση των πορτρέτων τους στο δημαρχείο, αντιθέτως αυτοί που υπηρετήσαν απελευθερωτικά κινήματα όπως το ΕΑΜ δεν πρέπει να λείπουν.

«Συμβολική πράξη»

»Υπάρχει μια βαθύτερη σημασία στη συμβολική αυτή πράξη και έχει να κάνει με την επικρότηση ή επιβράβευση αυτών που υπηρέτησαν τον λαό και την καταδίκη αυτών που συνέργησαν εναντίον του. Είναι πολύ απλά υπόθεση της ιστορικής μνήμης και της αλήθειας που αυτή απεικονίζει. Για τον λόγο αυτό ζήτησα και θα καταθέσω στο συμβούλιο και την τεκμηρίωση της πρότασής μας από το Κέντρο Ιστορίας του δήμου».

Σε ό,τι αφορά το πορτρέτο του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνει ότι «δεν πρόκειται για ρεβανσιστική κίνηση, εξάλλου η υπόθεση του κ. Παπαγεωργόπουλου εκκρεμεί ακόμη στον Αρειο Πάγο και σε κάθε περίπτωση δεν γίνεται να έχει καταδικαστεί κάποιος τελεσίδικα από την ελληνική δικαιοσύνη για πράξεις που στρέφονται κατά του δημοτικού ταμείου και εμείς να έχουμε αναρτημένη τη φωτογραφία του στο δημαρχείο σαν να μη συμβαίνει τίποτα».

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Την απαλλαγή Παπαγεωργόπουλου πρότεινε ο εισαγγελέας
«Κακή η διαχείριση στον Δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά δεν υπάρχει απιστία στην υπηρεσία». Την απαλλαγή του τέως δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου για την...
Την απαλλαγή Παπαγεωργόπουλου πρότεινε ο εισαγγελέας
ΑΡΧΕΙΟ
Η «σκιά» της Χ.Α. απειλή για τις εκλογές
Οδυνηρές, αποκαρδιωτικές και άκρως ανησυχητικές οι εξελίξεις στον σύλλογο εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης καθώς ο φόβος της Χρυσής Αυγής απειλεί...
Η «σκιά» της Χ.Α. απειλή για τις εκλογές
ΑΡΧΕΙΟ
Οριστική καθαίρεση Μπέου
​Επικυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η καθαίρεση του δημάρχου (σε αργία) Βόλου και πρώην προέδρου του Ολυμπιακού Βόλου, Αχιλλέα Μπέου....
Οριστική καθαίρεση Μπέου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ερευνα ώς το... Καϊμακτσαλάν
Tο... σκι στο Καϊμακτσαλάν «καίει» τον Παπαγεωργόπουλο. Στην επανεξέταση του ιατρικού φακέλου του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης προχωρά η Εισαγγελία...
Ερευνα ώς το... Καϊμακτσαλάν
ΑΡΧΕΙΟ
Ενα «βαρίδι» λιγότερο για το ταμείο του Δήμου Θεσσαλονίκης
Με καλό νέο για το ταμείο του Δήμου Θεσσαλονίκης έφυγε το 2016 κι έτσι η νέα χρόνια μπήκε με ένα «βαρίδι» λιγότερο. Παραμονές του νέου χρόνου η Δ’...
Ενα «βαρίδι» λιγότερο για το ταμείο του Δήμου Θεσσαλονίκης
ΑΡΧΕΙΟ
Παραπέμπεται ξανά ο Παπαγεωργόπουλος
Δικαστικό... έπος για τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο. Αν και αποφυλακίστηκε τον περασμένο Ιούλιο ως ανάπηρος για την υπόθεση...
Παραπέμπεται ξανά ο Παπαγεωργόπουλος