Υποτίθεται ότι η εμμονή της πολιτικής ελίτ της Γερμανίας στη μόνιμη δημοσιονομική λιτότητα αντικατοπτρίζει τις τραυματικές μνήμες του πληθωρισμού που ακολούθησε την ήττα της χώρας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Υποτίθεται, καθώς ο πληθωρισμός το 1923 οφειλόταν σε μια προσπάθεια αποφυγής πληρωμής των υπέρογκων πολεμικών αποζημιώσεων· πληθωρισμός που ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Οταν το 1925 συμφωνήθηκαν, με το σχέδιο Dawes και στη συνέχεια με τη Συμφωνία του Λοκάρνο, μέτρα για οριστική διευθέτηση των πολεμικών αποζημιώσεων, πολύ σύντομα ο πληθωρισμός ετέθη υπό έλεγχο.
Αν υπάρχουν ακόμη τραυματικές μνήμες στη Γερμανία από τον Μεσοπόλεμο, αυτές δεν αφορούν τον πληθωρισμό αλλά την αντιπληθωριστική πολιτική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις της περιόδου 1929-33. Για να αντιμετωπίσει τη χρηματοπιστωτική κατάρρευση του 1929, ο πρόεδρος της Γερμανίας, Χίντενμπουργκ, διόρισε καγκελάριο τον Μπρίνινγκ που κυβέρνησε με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, οι οποίες οδήγησαν σε πρωτοφανή ύφεση και σε εξαθλίωση την κοινωνία, και τη νεαρή Δημοκρατία της Βαϊμάρης σε πρόωρο θάνατο.
Με δύο λόγια, η θρησκεία της μόνιμης δημοσιονομικής λιτότητας νομιμοποιήθηκε με μια πρωτοφανή διαστρέβλωση της πρόσφατης Ιστορίας.
Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο Βερολίνο. Θα εγκριθεί σήμερα, Πέμπτη, στην απελθούσα Μπούντεσταγκ η κατάργηση του κόφτη χρέους που δεν επιτρέπει χαλάρωση της δημοσιονομικής λιτότητας;
Ο κόφτης έχει ενσωματωθεί στο Σύνταγμα με πρόταση του Σόιμπλε και για οποιαδήποτε αλλαγή χρειάζεται πλειοψηφία των δύο τρίτων. Για το θέμα αυτό, εξάλλου, διαλύθηκε με υπαιτιότητα των Φιλελευθέρων η κυβέρνηση Σολτς. Η ψηφοφορία θα γίνει στην απερχόμενη Βουλή γιατί δεν έχει ακόμη ορκιστεί η νεοεκλεγείσα. Στη νεοεκλεγείσα δεν θα υπήρχε περίπτωση έγκρισης της τροπολογίας, ενώ στην απερχόμενη υπάρχει κάποιο περιθώριο να βγουν τα κουκιά...
Ολα τα παραπάνω υπεραπλουστεύονται αν δεν διαστρεβλώνονται στη φράση «η Γερμανία εγκαταλείπει τη λιτότητα». Ο Μπρίνινγκ αντέγραψε τη σκληρή πολιτική περικοπών που επέβαλε στη Γαλλία ο Λαβάλ και στις ΗΠΑ ο Χούβερ, και η οποία εγκλώβισε την Αμερική σε βαθιά ύφεση από την οποία βγήκε οριστικά με την είσοδό της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Δεκέμβριο του 1941, μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ. Είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία της ενιαίας Γερμανίας μετά το 1990 που κρίσιμες αποφάσεις υποβάλλονται προς έγκριση σε απερχόμενη ομοσπονδιακή Βουλή. Η προηγούμενη ήταν τον Οκτώβριο του 1998, όταν η κυβέρνηση Σρέντερ ζήτησε και έλαβε άδεια συμμετοχής της χώρας στην εναέρια εκστρατεία του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας