Αθήνα, 10°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
10°C
11.2° 8.5°
2 BF
51%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
9°C
10.4° 7.6°
2 BF
59%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
10°C
10.0° 7.7°
2 BF
59%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
8°C
7.9° 7.9°
1 BF
61%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
10°C
9.9° 9.9°
0 BF
57%
Βέροια
Αίθριος καιρός
10°C
10.4° 10.4°
2 BF
51%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
3°C
3.4° 3.4°
1 BF
38%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
7°C
6.7° 6.7°
1 BF
70%
Ηράκλειο
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 10.5°
5 BF
58%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
11.9° 10.5°
3 BF
40%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
4 BF
50%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
10°C
10.1° 10.1°
1 BF
43%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
12.0° 10.9°
2 BF
71%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
7°C
6.6° 6.6°
1 BF
63%
Λαμία
Αίθριος καιρός
7°C
8.9° 6.7°
1 BF
88%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
13.8° 11.0°
4 BF
32%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
8°C
8.3° 8.3°
2 BF
51%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
9°C
9.4° 6.3°
2 BF
49%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
8°C
8.1° 8.1°
1 BF
65%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
9°C
8.5° 8.5°
1 BF
36%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 20 Μαρτίου, 2025
nisi
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
Ελεύθερη Κατάδυση

Αρχαιολόγοι και πολεοδόμοι κυβερνούν τη χώρα;

Ο τίτλος αυτός, δίχως το ερωτηματικό, κοσμούσε το εξώφυλλο (καλτ) εφημερίδας το μακρινό 2017, τότε που η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων πρότεινε να εφαρμοστεί ο νόμος και να χαρακτηριστούν ως αρχαιολογικοί χώροι οι περιοχές των αρχαίων Δήμων Ευωνύμου, Αλιμούντος και Αιξωνής, στο σημερινό Ελληνικό. Ο λόγος για αυτή την επίθεση ήταν ότι οι αρχαιότητες αυτές ενοχλούσαν την αντιπαροχή της Lamda Development. Οι πολεοδόμοι βεβαίως δεν είχαν πάρει θέση στο θέμα, αλλά τους έπαιρνε κι αυτούς η μπάλα ως «εχθρούς της ανάπτυξης», σύμφωνα με την ομαδοποίηση που εισήγαγε στον δημόσιο λόγο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Θυμήθηκα το πρωτοσέλιδο αυτό με αφορμή τις φωτογραφίες που κατέκλυσαν πρόσφατα τη δημοσιότητα από τη Σαντορίνη και τη Μήλο. Μήπως οι αρχαιολόγοι ευθύνονται που τα ξενοδοχεία και οι πισίνες κρέμονται σαν τα τσαμπιά στην Καλντέρα της Σαντορίνης, τόσο ώστε τώρα να αναρωτιούνται όλοι τι θα συμβεί στο νησί αν δεν εκτονωθεί σύντομα η τεκτονική δραστηριότητα; Ή μήπως οι πολεοδόμοι εισηγήθηκαν να καταστραφεί το μοναδικό ηφαιστειακό τοπίο στο Σαρακήνικο για να οικοδομηθεί πεντάστερο ξενοδοχείο;

Δυστυχώς η λεηλασία του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος είναι πανταχού παρούσα στη χώρα μας. Στους νόμους που ψηφίζονται στη Βουλή, όπως τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο Χατζηδάκη, που ψήφισε το ίδιο υπουργείο Περιβάλλοντος που τώρα κλαίγεται για το πεντάστερο ξενοδοχείο στη Μήλο. Το ίδιο υπουργείο Περιβάλλοντος που έχει εισηγηθεί -διαχρονικά, με όλες τις κυβερνήσεις- νόμους εκ των υστέρων νομιμοποίησης αυθαιρέτων που δεν εξαιρούν ούτε τους αρχαιολογικούς χώρους ούτε τις περιοχές Natura. Το ίδιο υπουργείο που παρουσίασε ως «καινοτομία» την αυτόματη έγκριση οικοδομικής άδειας κι έτσι έφτασε επιχειρηματίας να «ξεμπαζώνει» στο Σαρακήνικο;

Είναι παρούσα στις προτεραιότητες που μπαίνουν από την κυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς φορείς, όπου το πετράδι του στέμματος, ο τουρισμός, προηγείται ακόμη και των ζωών των ανθρώπων, πόσο μάλλον του οποιουδήποτε πολεοδομικού σχεδιασμού. Το είπε, άλλωστε, χαρακτηριστικά η Σία Κοσιώνη: «Η Σαντορίνη δεν είναι Αρκαλοχώρι». Στις ιεραρχήσεις των δημάρχων, που στην πλειονότητά τους πιέζουν με κάθε δυνατό τρόπο για τη διευκόλυνση τουριστικών «επενδύσεων» στον τόπο τους, ακόμη και σε προστατευόμενους βιότοπους, ακόμη και πάνω στον αιγιαλό. Πολύ περισσότερο από όσο πιέζουν για τη στελέχωση του τοπικού νοσοκομείου, την κατάσταση των σχολείων, την έλλειψη πολιτισμού ή την προστασία των βιότοπων στην περιοχή τους. Αλλωστε, τι να τον κάνεις τον βιότοπο αν δεν σου αποδίδει κέρδη;

Είναι παρούσα ακόμη και στην αλλαγή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, άρα στη νομολογία της χώρας μας. Διάβαζα πρόσφατα την απόφαση για μεγάλη ξενοδοχειακή επένδυση στο Καλό Λιβάδι της Μυκόνου. Η επένδυση έχει περιβληθεί τον τύπο της «στρατηγικής». Δεν είναι παρά ακόμη ένα ξενοδοχείο, σε ένα νησί που υποφέρει από την (κυρίως παράνομη) υπερδόμηση. Τι κι αν ο ίδιος ο Δήμος Μυκόνου είχε προσφύγει στο Συμβούλιο; Οι ανώτεροι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας έκριναν ότι δεν είναι αντισυνταγματική η ιδιωτική πολεοδόμηση, ούτε είναι πρόβλημα να εγκρίνονται κι άλλες τουριστικές μονάδες σε περιοχές εκτός σχεδίου. Είναι για το καλό όλων μας!

Η προστασία των αρχαιοτήτων, η προστασία του τοπίου, ο πολεοδομικός σχεδιασμός και η προστασία της φύσης είναι δημόσια αγαθά. Μπορεί να μη φαίνονται τόσο άμεσα στην καθημερινότητα, όπως το νερό ή το ρεύμα, όμως, σε βάθος χρόνου, έχουν ιδιαίτερη επίδραση στη ζωή όλων μας. Η θυσία τους στον βωμό του κέρδους -στην κυβερνητική γλώσσα ονομάζεται «επενδύσεις»- αργά ή γρήγορα θα μας φέρει όλους αντιμέτωπους με τον φόβο της επιβίωσης. Η φύση εκδικείται. Και σε αυτό καλό είναι να ακούμε και τους αρχαιολόγους και τους πολεοδόμους και τους περιβαλλοντολόγους. Κάτι χρήσιμο έχουν να μας πουν.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αρχαιολόγοι και πολεοδόμοι κυβερνούν τη χώρα;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας