Την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, μια ομάδα μικρών μαθητών της Σχολής Αρχαίων Ελληνικών «Ελληνική Αγωγή», διευθύντρια της οποίας είναι η Ευγενία Μανωλίδου, ετοιμάζονται να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας με ένα δρώμενο στα αρχαία και τα νέα ελληνικά που έχει τίτλο «Ω φίλτατον φώνημα! Ελλάς φωνή!».
Το αρχαιοπρεπές δρώμενο δεν θα λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις της «Ελληνικής Αγωγής». Ούτε στο γραφείο της υπουργού Πολιτισμού, όπου την παραμονή των Χριστουγέννων επίσης οι μαθητές της «Ελληνικής Αγωγής» έψαλαν τα κάλαντα στα αρχαία ελληνικά. Η μικρή λεπτομέρεια ότι δεν γιόρταζαν τη γέννηση του μικρού Χριστούλη στους προ Χριστού αιώνες, δεν εμπόδισε τη Λίνα Μενδώνη να δηλώσει τότε: «Ηταν τα ωραιότερα κάλαντα που μου έχουν πει». Ούτε καν στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, παρότι και αυτό ασμένως έχει δώσει την έγκρισή του σε πλείστα εκπαιδευτικά προγράμματα της κ. Μανωλίδου.
Αυτή τη φορά το δρώμενο θα λάβει χώρα στην Ακαδημία Αθηνών, και μάλιστα στο πλαίσιο ημερίδας με τίτλο «Η κλασική παιδεία στην ελληνική εκπαίδευση». Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό και θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω διαδικτύου -ίσα που προλαβαίνετε να μη χάσετε το μείζον γεγονός! Το «φίλτατον φώνημα» θα σας ψυχαγωγήσει στη συνεδρία με τίτλο «Το μέλλον της κλασικής παιδείας».
Προδιαγράφεται λαμπρότατο το μέλλον! Πόσο μάλλον όταν από όλο το πρόγραμμα της ημερίδας απουσιάζουν οι εν ενεργεία πανεπιστημιακοί καθηγητές Γλωσσολογίας και τη διαφώτισή μας περί του γλωσσικού ζητήματος αναλαμβάνει η -παντός καιρού- Μαρία Ευθυμίου με την κουνάδειας έμπνευσης ανακοίνωση «Η διεθνής και διαχρονική σημασία της ελληνικής γλώσσας» (sic). Τι να μας κάνουν και οι καθηγητές Παιδαγωγικής, επίσης, όταν μπορούμε να διδαχτούμε τις «σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις» από υπαλλήλους της «Ελληνικής Αγωγής», του Paideia Institute (αγνώστων λοιπών στοιχείων) και του Αρσάκειου Εκάλης-Ψυχικού;
Ιδιαίτερα με συγκίνησε, όμως, η κοινή αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Συνάδουν με την ανακοίνωση, σε prime time, του Γιάννη Μαστρογεωργίου, με την ιδιότητα του ειδικού γραμματέα Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού στην Προεδρία της Κυβέρνησης (ή μήπως θα έπρεπε να γράψω της κυβερνήσεως, για να συμβαδίσω με το πνεύμα της ημερίδας;).
Δεν παραλείπει η Ακαδημία στο πρόγραμμα της ημερίδας της να παρουσιάσει όλες τις δραστηριότητες της «Ελληνικής Αγωγής» και να αναφερθεί στον ιδρυτή της, Αδωνι Γεωργιάδη. Ισως πιστεύει ότι δεν είναι ευρέως γνωστό; Αισθάνθηκε την ανάγκη να αποτίσει φορό τιμής στον «αρχιεροφάντη» της γλώσσας-θρησκείας μας -ακόμη κι αν οι ομιλίες του βρίθουν από γραμματικά και συντακτικά λάθη, αλλά στην αγάπη της αρχαίας ελληνικής η προσπάθεια μετράει. Ή ίσως ο συντάξας το πρόγραμμα αντελήφθη ότι δεν είχε πληρωθεί ο ενδεδειγμένος αριθμός κυβερνητικών στελεχών και είπε να καλύψει το κενό;
Αυτό μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ. Μαθαίνουμε όμως ότι η ενασχόληση της Ακαδημίας Αθηνών με την ελληνική γλώσσα, προς τέρψιν του χουντικού ακροατηρίου και τρώσιν της επιστήμης, δεν εξαντλήθηκε στην εποχή της προεδρίας του πολιτικού μηχανικού Α. Κουνάδη, που άφησε πίσω της αλγεινές εντυπώσεις. Συνεχίζεται, πασπαλισμένη με κυβερνητική χρυσόσκονη και εμποτισμένη από διάθεση προβολής επιχειρηματικών τσαρλατανείων, και υπό την προεδρία του αρχαιολόγου Μ. Τιβέριου.
Σήμερα μας λείπει ακόμη περισσότερο ο Γιάννης Χάρης, που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας. Σε αυτόν ανήκει και η εύστοχη περιγραφή «Τσαρλατανείο» για την επιχείρηση της κ. Μανωλίδου. Εγραφε ο χαλκέντερος επιμελητής, μεταφραστής και διανοητής: «Δεν είναι γλώσσα τα αρχαία, είναι ιδεολογία, όπως έχω ξαναματαγράψει. Και ούτε καν ιδεολογία: ιδεοληψία. Και μέσα σ’ αυτήν θα βάλουν να τσαλαβουτήσουν τα μικρά παιδιά οι παραεπιστήμονες και ανεπιστήμονες, μάλλον αντιεπιστήμονες».
Αυτή τη φορά, με την προβιά της Ακαδημίας Αθηνών. Και με τον πιο «εντός πλαισίων» κυβερνητικό εναγκαλισμό, που έχει αποδειχτεί ο νέος χιτώνας του Νέσσου για τους απανταχού επιστήμονες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας