Οι 58.000 κάτοικοι της Γριλανδίας στην συντριπτική τους πλειοψηφία (80%) απορρίπτουν την πρόταση Τραμπ για εξαγορά της πατρίδας τους από τις ΗΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση, δεν έχουν το ενοχλητικό μέγεθος των 2 εκατομμυρίων Παλαιστινίων της Γάζας, ούτε βέβαια τη φορτισμένη ιστορία αυτού του λαού που δεν θέλει να φύγει, καθώς μάλιστα οι χώρες τις οποίες διάλεξε για λογαριασμό των Παλαιστινίων ο Τραμπ –Αίγυπτος και Ιορδανία– δεν βιάζονται να μοιραστούν την ευθύνη μιας εθνοκάθαρσης.
Η πρώτη προγραμματισμένη μεταπολεμική εθνοκάθαρση έγινε στα νησιωτικά συμπλέγματα του Ινδικού και του Ειρηνικού ωκεανού, που άδειαζαν από κατοίκους είτε για να γίνουν πεδία πυρηνικών δοκιμών, όπως τα νησιά Μπικίνι, ή γιγαντιαίες στρατιωτικές βάσεις, όπως τα νησιά Ντιέγκο Γκαρσία.
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της νέου τύπου εθνοκάθαρσης, που θα μπορούσαμε να την αποκαλέσουμε μεταμοντέρνα, έλκει την καταγωγή της από τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα της Θάτσερ και του Ρίγκαν.
Μια χαρακτηριστική περίπτωση εφαρμοσμένης ταξικής εθνοκάθαρσης είναι η κατασταλτική αντιμετώπιση της στρατιάς των ανέργων που δημιούργησε η εγκατάλειψη της Σιδηρουργίας και της εξόρυξης άνθρακα στην Ευρώπη τη δεκαετία του 1970. Τα όσα δήλωσε ο Τραμπ για τη Γάζα δεν είναι παρανοϊκό παραλήρημα, αλλά στοχευμένη πολιτική εκφοβισμού των θυμάτων, ένα μήνυμα προς τους κατοίκους της Γάζας ότι δεν υπάρχει θέση για αυτούς στην επόμενη μέρα.
Οταν το 2005 ο τότε πρωθυπουργός Σαρόν διέταξε πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων και των εποίκων από τη Γάζα, επενδύοντας στη σύγκρουση της Χαμάς με τη Φατάχ, κατηγορήθηκε από τα ακροδεξιά θρησκευτικά κόμματα ως προδότης για εγκατάλειψη εδάφους.
Ενας στενός συνεργάτης του όμως έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι υποχωρήσεις προς τους Παλαιστινίους είναι η φορμαλδεΰδη που χορηγείται πριν από τον ακρωτηριασμό.
Η θεώρηση της Γάζας ως real estate ξεπερνά τη Γριλανδία, τον Καναδά και τον Παναμά που προηγήθηκαν της στοχοποίησής της από τον Τραμπ.
Δεν πρόκειται για την αλαζονεία του ισχυρού, όπως την εξέφρασε ο Τίοντορ Ρούζβελτ στις αρχές του 20ού αι. όταν έλεγε ότι η Λατινική Αμερική είναι η πίσω αυλή των ΗΠΑ.
Μιλάμε για μια νέα τάξη πραγμάτων που παραπέμπει στο «δόγμα του σοκ» της Ναόμι Κλάιν αλλά και στην πολιτική του «Stop-Eject» πληθυσμών, για την οποία έγραψε ο Πολ Βιριλιό.
Αν θέλαμε να περιγράψουμε τα όσα δήλωσε ο Τραμπ σε τρεις λέξεις, θα λέγαμε τη γνωστή βρετανική θυμοσοφία: «to add insult to injury», δηλαδή να προσθέτεις την προσβολή στην πληγή. Τα όσα είπε ο Τραμπ δεν είναι μόνο προσβολή, θυμίζουν τη λέξη «Judenrein», που έμπαινε δίπλα στο όνομα της χώρας όπου δεν υπήρχαν πια Εβραίοι.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας