Ουκρανία, Ταιβάν, Μ. Ανατολή και μετά Βαλκάνια; Τα Βαλκάνια που, σύμφωνα με τον Μπίσμαρκ, «δεν αξίζουν ούτε τα κόκαλα ενός Πομερανού γρεναδιέρου», αλλά «παράγουν περισσότερη Ιστορία από αυτήν που μπορούν να καταναλώσουν», σύμφωνα με τον Τσόρτσιλ, κάθε μέρα που περνά επιβεβαιώνουν τη διαπίστωση ότι είναι ατύχημα σε αναμονή.
Αυτή τη φορά η προειδοποίηση ήλθε από τον υπ. Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας που διαπιστώνει ότι ο ενταξιακός ορίζοντας των Δυτικών Βαλκανίων είναι τόσο μακρινός ώστε να μην μπορεί να επηρεάσει την επικίνδυνη διολίσθηση της περιοχής προς έναν νέο γύρο εθνικιστικών συγκρούσεων.
Είκοσι οκτώ χρόνια μετά τη Συμφωνία του Ντέιτον που τερμάτισε τον πόλεμο στη Βοσνία και είκοσι δύο χρόνια μετά τη Συμφωνία της Οχρίδας που τερμάτισε την εξέγερση των Αλβανών στη σημερινή Βόρεια Μακεδονία, η τάξη πραγμάτων που επέβαλλαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην πρώην Γιουγκοσλαβία είναι ετοιμόρροπη.
Στην πράξη η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας έχει αποσχιστεί από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και περιμένει τη διαμόρφωση μιας ευνοϊκής διεθνούς συγκυρίας για να διακηρύξει την ανεξαρτησία της και στη συνέχεια την ένωση με τη Σερβία.
Η απόσχιση των Σέρβων θα πυροδοτήσει τη δυναμική απόσχισης των Κροατών, μια εξέλιξη που θα καταστήσει την υπόλοιπη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ένα αμιγές μουσουλμανικό κράτος στην καρδιά των Βαλκανίων.
Ταυτόχρονα στη σύγκρουση θα εμπλακεί η Κροατία σε μια έμπρακτη διάψευση της παραδοχής ότι η ευρωατλαντική στέγη αναχαιτίζει την εθνικιστική παλινδρόμηση.
Στον Νότο εξυπακούεται ότι μια σύγκρουση στο Κόσοβο θα διαχυθεί την επομένη στιγμή στη Βόρεια Μακεδονία και αμέσως μετά θα εμπλέξει και τη Βουλγαρία.
Οι Σλαβομακεδόνες της Βόρειας Μακεδονίας θα αναζητήσουν την προστασία της Βουλγαρίας και ταυτόχρονα θα λύσουν μέσω Σόφιας την εκκρεμότητα της ένταξης στην Ε.Ε.
Η Σερβία και η Βοσνία–Ερζεγοβίνη είναι οι μόνες χώρες στα Βαλκάνια που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ και κατά συνέπεια μπορούν να δεχτούν την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας χωρίς να διακινδυνεύουν γενικευμένη σύγκρουση.
Εξυπακούεται ότι αν υπάρξει γενικευμένο ντόμινο αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια η Τουρκία του Ερντογάν θα δηλώσει δυναμικό «παρών» από τη Βοσνία μέχρι και τη Βόρεια Μακεδονία.
Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας μετά το 1991 ακύρωσε το γεωπολιτικό status quo που διαμορφώθηκε το 1918 και παλινορθώθηκε το 1945.
Είχε βέβαια προηγηθεί η προσπάθεια της Ρωσίας να ιδρύσει Μεγάλη Βουλγαρία με τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου το 1877, η οποία ακυρώθηκε το 1878 από το Συνέδριο του Βερολίνου.
Μια νέα γενικευμένη βαλκανική σύγκρουση θα ακυρώσει τις Συνθήκες του Λονδίνου και του Βουκουρεστίου που τερμάτισαν τον Α’ και τον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο αντίστοιχα.
Ο Α’ Βαλκανικός Πόλεμος τερμάτισε την παρουσία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα Βαλκάνια και ο Β’ ακύρωσε τη δημιουργία Μεγάλης Βουλγαρίας από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Οχρίδα.
Μια σπίθα αρκεί για μια γενικευμένη ανάφλεξη, η οποία θα απομονώσει για άγνωστο χρονικό διάστημα τα Βαλκάνια από την υπόλοιπη Ευρώπη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας