• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 18.7°C / 23.0°C
  3 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.2°C / 28.0°C
  3 BF
  40%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.8°C / 26.0°C
  2 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.0°C
  3 BF
  30%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 27.0°C
  2 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  2 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.8°C
  2 BF
  90%
 • Μυτιλήνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 19.9°C / 22.3°C
  4 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.8°C
  2 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 22.3°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  53%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 27.9°C
  3 BF
  24%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  1 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 20.1°C / 24.8°C
  2 BF
  33%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.3°C / 26.0°C
  2 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.3°C / 26.7°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.2°C / 22.2°C
  1 BF
  56%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι δασικές πυρκαγιές, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και οι αιωρούμενες ευθύνες

 • A-
 • A+

Είναι Μάιος του 2023, οι πρώτες δασικές πυρκαγιές εμφανίστηκαν και όσοι ενδιαφέρονται ή ανησυχούν για τα ελληνικά δάση προσπαθούν να μαντέψουν πώς θα περάσει και αυτή η χρονιά. Θα κρατήσουν οι βροχές που απομακρύνουν τον κίνδυνο ή θα έχουμε ένα ξερό και επικίνδυνο καλοκαίρι; Η Πυροσβεστική Υπηρεσία (Πυροσβεστικό Σώμα) έκανε κάποια σοβαρή πρόοδο στον αντιπυρικό σχεδιασμό, την εκπαίδευση του προσωπικού και την επιχειρησιακή ικανότητα για τα δάση;

Πότε θα αποκτήσουμε ένα συνεκτικό και αξιόπιστο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας των δασών, που θα εξυπηρετείται από μια αξιόπιστη Υπηρεσία; Θα αποφύγουμε και φέτος τον κίνδυνο να καεί και το υπόλοιπο πευκοδάσος της Βόρειας Εύβοιας που σώθηκε από τη φωτιά του Αυγούστου 2021; Διδάχθηκε σε κάτι η Πυροσβεστική Υπηρεσία από τα τραγικά λάθη της όταν κάηκαν τα 520.000 στρέμματα στη Βόρεια Εύβοια, στη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη φωτιά στην Ελλάδα;

Οι μετεωρολογικές συνθήκες που θα επικρατήσουν είναι ο μόνος μεταβλητός παράγοντας, στον οποίο δεν υπάρχει σαφής απάντηση σήμερα. Μέχρι τώρα ο καιρός είναι βροχερός, γεγονός που σημαίνει πως δεν θα καούμε μέχρι τις επικείμενες εκλογές. Το ίδιο ευνοϊκές, για τη σωτηρία των δασών, ήταν οι συνθήκες και κατά τον Αύγουστο του 2021, όμως είχαν προηγηθεί σημαντικά προβλήματα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, που ανέδειξαν για μια ακόμη φορά τις αδυναμίες του μηχανισμού.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, δυστυχώς, παραμένει μέχρι σήμερα μια εσφαλμένα οργανωμένη δομή σε σχέση με την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Τα αρχικά λάθη της και η απώλεια ανθρώπινων ζωών από το προσωπικό της, το 1999 στον Υμηττό, την οδήγησε σε τακτικές (δόγματα) που μειώνουν τη δράση της στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Μέχρι σήμερα δουλεύει με τα μάτια, δηλαδή τα οχήματα κατευθύνονται προς την κατεύθυνση που βλέπουν καπνό. Δεν έχουν ακόμη και σήμερα ενημερωμένους χάρτες, δεν γνωρίζουν τοπωνύμια, ποτάμια, ρέματα. Δεν γνωρίζουν πού είναι οι πηγές, οι πιθανές θέσεις υδροληψίας, οι αντιπυρικές λωρίδες.

Κοιτάζουν μόνο στον ουρανό, περιμένοντας αεροπλάνα, και δεν κάνουν έστω τοπικά σχέδια αντιμετώπισης της φωτιάς. Δεν έχουν κανένα σχέδιο αντιμετώπισης πυρκαγιών στην περιοχή ευθύνης τους, ούτε αν έχουν 2 ή περισσότερες φωτιές στην ίδια περιοχή. Σε κάθε καταστροφή κατηγορούν είτε τη Δασική Υπηρεσία, που (πάντα) δεν είχε καθαρίσει το δάσος και δεν είχε συντηρημένους δρόμους, είτε τον καιρό (είχε αέρα και δεν μπορούσαν να πετάξουν τα εναέρια μέσα).

Οταν η μεγάλη φωτιά στη Βόρεια Εύβοια ουσιαστικά σταμάτησε το πρωί της Παρασκευής (5 Αυγούστου) έξω από τα Βασιλικά και οι κάτοικοι εκλιπαρούσαν τους πυροσβέστες να ρίξουν νερό στις μικρές φλόγες για να τις αποτελειώσουν οι κάτοικοι, η απάντηση ήταν ότι έχουν το νερό για τους ανθρώπους και τα σπίτια (δόγμα). Το απόγευμα του Σαββάτου (6 Αυγούστου), που ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση, η φωτιά έκαψε ακόμη 300.000 στρέμματα και τον Δήμο Ιστιαίας. Φυσικά, για την κατάσταση αυτή δεν φταίνε οι πυροσβέστες, αλλά η ηγεσία της Υπηρεσίας και η πολιτική ηγεσία, που αδιαφορούν για τις καταστροφές των δασών, προσπαθώντας μόνο να αποφύγουν την απώλεια ανθρώπινης ζωής που δεν μπορεί να κρυφτεί από τα ΜΜΕ (Μάτι) και αφήνουν την Υπηρεσία ανοργάνωτη και ανίκανη να αντιδράσει όταν οι σημαντικές πυρκαγιές γίνουν πάνω από τρεις και δεν επαρκούν τα εναέρια μέσα. Τότε καίγονται η Εύβοια και οι φτωχοί.

Η Επιτροπή του καθ. Dr. Johann G. Goldammer (Ανεξάρτητη Επιστημονική Επιτροπή για τις Προοπτικές Διαχείρισης Πυρκαγιών Δασών και Υπαίθρου στην Ελλάδα), που συστάθηκε μετά την πυρκαγιά στο Μάτι, παρέδωσε μια πλήρη και τεκμηριωμένη πρόταση. Αυτή η πρόταση, παρά το ότι φαίνεται να είναι αποδεκτή από τα 2 μεγάλα κόμματα, δεν είναι αποδεκτή από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και παραμένει ανενεργή. Η ίδια Επιτροπή παρέδωσε προτάσεις για τη Βόρεια Εύβοια από το φθινόπωρο του 2022. Η τύχη των προτάσεων αγνοείται. Στο έργο της περιλαμβάνεται πρόταση για την «κατάταξη οικισμών ως προς τον κίνδυνο που διατρέχουν σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έντασης και την ανάγκη εκκένωσής τους». Και μόνο η χρήση αυτών των κριτηρίων θα μπορούσε να πάει την αντιπυρική προστασία ένα βήμα μπροστά.

Τελευταία (18/4/2023) η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε «Κατευθυντήριες οδηγίες για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών για λόγους προστασίας από εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή εξαιτίας δασικών πυρκαγιών και οδηγίες για τη σύνταξη ειδικών σχεδίων». Ισως αυτό να είναι ένα δειλό, αλλά θετικό βήμα, όμως η ανάγκη οργάνωσης βοά.

Οσο η Δασική Υπηρεσία διαλύεται σκόπιμα από τις κυβερνήσεις και κρατιέται έξω από την αντιπυρική προστασία των δασών, όσο οι δήμοι δρουν ανεξέλεγκτα και ανοργάνωτα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βοηθηθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία από τους φυσικούς συνεργάτες στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να καταφεύγει σε βοήθεια από το εξωτερικό, όλοι πρέπει να ανησυχούμε και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σώσουμε τον αέρα μας και τις ζωές μας.

*Δασολόγος

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Είναι η κλιματική αλλαγή;
Διαβάσαμε ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε έρευνα για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών. Εύλογα διερωτάται κανείς: Δεν πρέπει να διεξαχθεί έρευνα και για την πλημμελή, την πλημμελέστατη, προετοιμασία της...
Είναι η κλιματική αλλαγή;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πυρκαγιά Ελαφονήσου: ο ουρανός δεν βρέχει πάντα λύσεις
Η χρήση των εναέριων μέσων ως του μοναδικού εργαλείου αντιμετώπισης των πυρκαγιών είναι επικίνδυνη γιατί έχει αποτέλεσμα την απόλυτη έμφαση στην καταστολή, σε βάρος της πρόληψης και της έγκαιρης επέμβασης.
Πυρκαγιά Ελαφονήσου: ο ουρανός δεν βρέχει πάντα λύσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αναγκαία και η αλλαγή της δασοπυρόσβεσης
Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις δασικές πυρκαγιές, τις οποίες, όσο και να θέλουμε, δεν μπορούμε να μηδενίσουμε, μπορούμε όμως να μειώσουμε τόσο τη συχνότητα εμφάνισής τους όσο και τις ζημιές που προξενούν....
Αναγκαία και η αλλαγή της δασοπυρόσβεσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανοιχτές πληγές που καίνε δάση
Ναι, οι περισσότερες δασικές πυρκαγιές είναι εμπρησμοί: με βάση τα επίσημα στοιχεία μέχρι το 2008, 40% των δασικών πυρκαγιών που εξιχνιάζονται ξεκινούν από αμέλεια και 11% από πρόθεση. Η πρόκληση για όλους...
Ανοιχτές πληγές που καίνε δάση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πυροπροστασία: Λεφτά σε κουβά χωρίς... πάτο
Απαράδεκτα καθυστερημένος, απροετοίμαστος και ανοργάνωτος ως την έσχατη στιγμή στάθηκε και για αυτή την αντιπυρική περίοδο ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας.
Πυροπροστασία: Λεφτά σε κουβά χωρίς... πάτο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας