Δυτική Αθήνα, Αθήνα και Θριάσιο καλούνται να ζήσουν με περαιτέρω βιομηχανική όχληση, επιπτώσεις στην υγεία, μείωση αξιών οικιών κ.ά.
Ναυπηγεία πάσης χρήσεως: Τα προνόμια που δόθηκαν για την έκταση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, μετά την ολοκλήρωση του σχετικού διαγωνισμού πώλησης, διαμορφώνουν άλλες αξίες για ένα οικόπεδο περίπου 750 στρ. Οικόπεδο που ενώ εκτιμήθηκε ως ναυπηγείο σκέτο, προικοδοτήθηκε ως Βιομηχανική Περιοχή με όλες σχεδόν τις δυνατές χρήσεις μετά την πώληση!
Υποβάθμιση ζωής: Ετοιμάζεται εργοστάσιο ενέργειας με καύσιμο LNG. Πρώτο το Χαϊδάρι «βράζει», οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι οι ζωές τους δεν λαμβάνονται υπόψη. Αραγε αξιοποιήθηκε ορθά η δημόσια περιουσία;
Δημόσιο συμφέρον: Τιμή 300 χιλιάδων ανά στρέμμα είναι ενδεικτική για οργανωμένες βιομηχανικές ζώνες. (Τόσο αποτιμάται και μια ζωή στα δικαστήρια...). Οικόπεδο, όπως τα Ναυπηγεία, δίπλα στην Αθηνών-Κορίνθου, δίπλα στον Πειραιά και στην Ελευσίνα, de facto δικό του λιμάνι, δίπλα σε δίκτυα, είναι φιλέτο! Ακόμη και 500 χιλιάδες ανά στρέμμα μοιάζουν λουκούμι! Τόσο κοστολογούνται απαλλοτριώσεις στο Χαϊδάρι. Ετσι, τα 750 στρέμματα πάσης χρήσης γης (πλην... πυρηνικού εργοστασίου) θα έφταναν περισσότερο από 300 εκατομμύρια ευρώ.
Προσέλκυση επενδυτών: Εφόσον η Κυβέρνηση προχώρησε σε δικό της σχεδιασμό, όφειλε να δείξει τα προικιά (σημερινές χρήσεις) εξαρχής! Και να τα έχει διαφημίσει παγκοσμίως, υπερεπαρκώς, εξαρχής! Αυτό δεν έγινε. Ετσι δεν προσήλθαν άλλοι δυνητικοί ανταγωνιστές και προσφορές. Ποιος κέρδισε;
Δημοκρατικός σχεδιασμός: Η κυβέρνηση όφειλε να ενημερώσει τους πολίτες προ πώλησης. Σεβόμενη ζωές και περιουσίες. Η αδιαφορία για ανθρώπους στον Σκαραμαγκά είναι εμφανής στην εντός σχεδίου άτυπη βιομηχανική περιοχή, αλλά και στην εκτός σχεδίου, όπου οι συνθήκες, οι χρήσεις, τα αδιέξοδα είναι πολύ πιο ανησυχητικά. Μαθητές, κάτοικοι, εργαζόμενοι, στρατευμένοι κινδυνεύουν από στραγγαλισμένο ρέμα δίπλα σε γέφυρα ΕΡΓΟΣΕ (πλημμύρες 2013, 2015). Εκτός της κεντρικής διοίκησης και η τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού ολιγωρεί.
ΕΛΠΕ, Μάνδρα, PETROLA, Μάτι, Σεβέζο, Τσέρνομπιλ, ανθρώπινα λάθη, συστημική υποτίμηση κινδύνου. Το Θριάσιο απειλείται και απειλεί. Υπερσυσσώρευση δραστηριοτήτων, γνωστών και αγνώστων. Προβληματικές υποδομές. Εργοστάσια «ενεργειακής αξιοποίησης» στερεών αποβλήτων εκκολάπτονται (Φυλή, Σχιστό). «Ελεγχος»; «Βέλτιστες πρακτικές»; Ωραία λόγια, ενώ η καθημερινή υποβάθμιση μυρίζει...
Συνύπαρξη: Νέο εργοστάσιο ενέργειας δεν αντέχεται. Ούτε για Κερατσίνι ούτε για Ασπρόπυργο, Χαϊδάρι, Νίκαια, Περιστέρι, Αθήνα... Ενα εκατομμύριο πληθυσμού καίει καύσιμα για να δει θάλασσα! Είναι δίπλα του, τα νερά καθάρισαν με δημόσια επένδυση στην Ψυττάλεια. Επέκταση λελογισμένη και αναψυχή προσαρμοσμένη στο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον χωράνε στον Σκαραμαγκά, στον ζωντανό Κόλπο Ελευσίνας. Ελάχιστοι πόροι, θέληση, σεβασμός, απαιτούνται για να μη βραχυκυκλώσει στα δικαστήρια και στους δρόμους η παραγωγή, για να νιώσει ισότιμος ο κάτοικος δυτικά του Κηφισού. Δίκαιη ανάπτυξη χαλυβδώνει κοινωνική συνοχή, ηθικό, Πατρίδα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας