Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
16°C
17.4° 12.8°
0 BF
65%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
11.2° 7.1°
3 BF
72%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.8° 11.0°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
6°C
5.9° 5.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 7.4°
0 BF
87%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
8°C
8.2° 5.0°
1 BF
81%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
1°C
4.5° 1.4°
2 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.0° 10.0°
2 BF
87%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
16.4° 14.8°
2 BF
48%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.9° 13.5°
3 BF
67%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 14.4°
2 BF
82%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.3° 12.3°
4 BF
69%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
47%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.6° 9.5°
1 BF
81%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.0° 14.0°
1 BF
75%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 15.8°
1 BF
81%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
16.0° 13.0°
1 BF
75%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
9°C
9.4° 9.4°
1 BF
82%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
8°C
9.7° 7.5°
1 BF
92%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
3°C
3.2° 3.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Στην Επιτροπή PEGA της Ευρωβουλής κατέθεσαν οι πρόεδροι των δύο Ανεξάρτητων Αρχών που διερευνούν το σκάνδαλο των υποκλοπών, Χρήστος Ράμμος (πάνω αριστερά) και Κωνσταντίνος Μενουδάκος (πάνω δεξιά)

Βόμβες στην PEGA από Μενουδάκο και Ράμμο

Στο «μικροσκόπιο» του Ευρωκοινοβουλίου βρέθηκε εκ νέου, χθες, η εκτεταμένη κατάλυση στοιχειωδών κανόνων του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, όπως αποκαλύπτεται από την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Διαπιστώσεις που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του σκανδάλου των υποκλοπών στην Ελλάδα έκαναν οι επικεφαλής των δύο ανεξάρτητων Αρχών (Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών), χθες, στην PEGA, την αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διερευνά την υπόθεση, ενώ τους τόνους κατά της κυβέρνησης σήκωσε με παρέμβασή του και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., Νίκος Ανδρουλάκης.

Η πρόσκληση των δύο Ελλήνων αξιωματούχων προέκυψε μετά τις αποκαλύψεις για το δίκτυο παρακολουθήσεων και τη θυελλώδη συνεδρίαση της Βουλής για την παρακολούθηση της ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας και του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, από την ΕΥΠ. Προέκυψαν, όμως, και ορισμένες ειδήσεις.

Ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Κωνσταντίνος Μενουδάκος, αποκάλυψε στην επιτροπή πως έχουν εντοπιστεί 300 SMS με link επιμόλυνσης με το κακόβουλο λογισμικό Predator, που έχουν αποσταλεί σε 100 διαφορετικούς παραλήπτες. Οπως διευκρίνισε, έχουν σταλεί περισσότερα του ενός μηνύματα σε κάθε παραλήπτη. Εξήγησε πως συνεχίζεται η διαδικασία ελέγχου και ταυτοποίησης των παραληπτών των μηνυμάτων.

Επιπλέον, ενημέρωσε την επιτροπή για το πρόστιμο 50.000 ευρώ που έχει επιβληθεί στην Intellexa, λόγω μη συνεργασίας «η οποία εκδηλώθηκε αφενός με την αρκετά καθυστερημένη υποβολή στοιχείων, αλλά αφετέρου με μη υποβολή ορισμένων από αυτά τα στοιχεία». Μίλησε για ενδείξεις (αλλά όχι ακόμα αποδείξεις) για συνεργασία της Intellexa με άλλες εταιρείες εντός ή και εκτός Ε.Ε., οι οποίες διερευνώνται. Η ανεξάρτητη αρχή προσπαθεί να βεβαιωθεί ποιοι είναι οι παραλήπτες και να εντοπιστούν όλοι και, αφού το κάνει αυτό, θα κρίνει αν και με ποιον τρόπο πρέπει να ενημερωθούν τα θύματα, ενώ για τη διαδικασία είναι ενήμερες και οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Παράλληλα, η Αρχή εξέδωσε εντολές μη καταστροφής δεδομένων σε συγκεκριμένες εταιρείες, αφού εντόπισε τα κέντρα SMS, μέσω των οποίων είχαν διέλθει τα μηνύματα.

Aπό την πλευρά του, ο Χρήστος Ράμμος προανήγγειλε ευρύτερο έλεγχο της ΑΔΑΕ σε αυτές τις εταιρείες (SMS centers) που διακινούν τέτοιου είδους μηνύματα για την παγίδευση ατόμων με το κακόβουλο λογισμικό Predator. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως και μετά την ψήφιση του νέου νόμου 5002/2022, η ΑΔΑΕ θεωρεί -με ομόφωνη απόφασή της- πως εξακολουθούν να υφίστανται οι αρμοδιότητες της Αρχής να κάνει ελέγχους είτε μετά από καταγγελία πολίτη είτε αυτεπάγγελτα.

«Και προχωρεί ως προς την κατεύθυνση αυτή», πρόσθεσε, αναφέροντας πως «η ΑΔΑΕ έχει ενημερώσει τη Δικαιοσύνη». Επανέλαβε τη διαφωνία του με τη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, εκθέτοντας στους ευρωβουλευτές το χρονικό των γεγονότων, ενώ επανέλαβε πως «η προληπτική επέμβαση ενός ανώτατου δικαστικού λειτουργού στη λειτουργία και δραστηριότητα ανεξάρτητης Αρχής δεν είναι επιτρεπτή κατά το ελληνικό Σύνταγμα».

Για την ολοκλήρωση των ελέγχων σημείωσε: «Εχουμε δεκάδες καταγγελίες που έχουν συσσωρευτεί. Οι δυνατότητες της ΑΔΑΕ είναι περιορισμένες. Η αλλαγή νομοθετικού πλαισίου δημιούργησε ασάφειες για το πώς θα συνεχιστούν οι έλεγχοι και τι συσχετισμό θα έχει η διαδικασία των ελέγχων με τη διαδικασία ενημέρωσης των πολιτών».

Στη συνέχεια άφησε αιχμές για την κυβερνητική επιλογή ως προς τη συγκρότηση τριμελούς επιτροπής που θα κρίνει ποιος πολίτης θα ενημερώνεται, λέγοντας ότι η αρμοδιότητα αυτή πρέπει να δοθεί στην ΑΔΑΕ ως ανεξάρτητη Αρχή. «Δεν μου φαίνεται και πολύ... ανεξάρτητη αυτή η τριμελής επιτροπή», σχολίασε, κατά τη διάρκεια ερώτησης, η Σόφι ιντ Βελντ, εισηγήτρια της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τις υποκλοπές, PEGA.

«Το κατασκοπευτικό αυτό λογισμικό είναι τεράστιος κίνδυνος και για το απόρρητο των επικοινωνιών και για τη δημοκρατία. Είναι σαφές ότι, είτε στα χέρια κρατικής υπηρεσίας είτε στα χέρια ιδιώτη, μπορεί να δημιουργήσει μια κοινωνία στην οποία θα λειτουργεί η τακτική του εκβιασμού. Θα μαζεύονται αθέμιτα πληροφορίες για πρόσωπα, ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις να τεθεί θέμα νόθευσης του πολιτικού παιχνιδιού. Είναι απολύτως σαφές ότι είναι πρόβλημα», τόνισε ο κ. Ράμμος.

Συγκάλυψη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επαίνεσε το έργο των δύο Αρχών και ευχαρίστησε τους επικεφαλής τους, γιατί, όπως είπε, χωρίς αυτούς «δεν θα είχαμε μάθει τίποτα. Θα ήμασταν στο απόλυτο σκοτάδι». Ο ίδιος επιτέθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας πως «στόχος της ήταν εξαρχής η συγκάλυψη του παρακράτους. [...] Αυτό που ζούμε είναι η απίστευτη αντίδραση μιας καθεστωτικής φιλοσοφίας. Αντί να αποκαλυφθούν οι ένοχοι, τα θύματα και οι άτεγκτοι δικαστές που προσπαθούν να βρουν, να δώσουν στη δημοσιότητα το τι έχει συμβεί, γίνονται στόχοι ηθικής απαξίωσης και πολιτικής εξόντωσης».

Σχολιάζοντας την επισήμανση του επικεφαλής της ΑΔΑΕ για το αποτέλεσμα της έρευνας της Αρχής σχετικά με τον αποστολέα του γραπτού μηνύματος με το οποίο επιχειρήθηκε η παγίδευση του κινητού του, ανέφερε: «Ο κ. Ράμμος είπε ότι έχει βρεθεί ο λογαριασμός που πλήρωσε το μήνυμα και δόθηκαν στη Δικαιοσύνη τα στοιχεία για την αποστολή του μηνύματος παγίδευσης στο κινητό μου. Πότε δόθηκαν αυτά τα στοιχεία στη Δικαιοσύνη; Για να δούμε και τους ρυθμούς που κινείται η ελληνική Δικαιοσύνη. Διότι πρέπει, επιτέλους, μετά από οκτώ μήνες, να αξιολογήσουμε και αυτό».

Επιρροές

Εν τω μεταξύ, την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα διατύπωσε ο επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς. Απαντώντας σε ερώτηση του Στ. Κούλογλου για τις προσπάθειες του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ι. Ντογιάκου, να παρεμποδίσει τις έρευνες της ΑΔΑΕ σχετικά με τις παρακολουθήσεις, ο επίτροπος Ρέιντερς υπενθύμισε πως η Επιτροπή έχει ήδη επισημάνει ότι «το ισχύον σύστημα διορισμών στις ανώτατες θέσεις του δικαστικού σώματος εγείρει ανησυχίες ότι είναι επιρρεπές σε δυνητικά ισχυρή επιρροή από την εκτελεστική εξουσία». Μάλιστα, ο κ. Ρέιντερς προσθέτει ότι «η Επιτροπή συνέστησε να αντιμετωπιστεί η ανάγκη συμμετοχής του δικαστικού σώματος στις διαδικασίες διορισμού, λαμβανομένων υπόψη των ευρωπαϊκών προτύπων».

Ενώ η χώρα και το κράτος Δικαίου ντροπιάζονταν στις ευρωπαϊκές αίθουσες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση πολιτικών συντακτών, πέταξε (χαρτα)αετό, χωρίς να δώσει ίχνος απάντησης, καταφεύγοντας στα γνωστά κλισέ: «Βρίσκεται σε εξέλιξη, λοιπόν, η δικαστική διερεύνηση γύρω από αυτά και για κάθε υπόθεση τίποτα δεν μένει στο σκοτάδι. Ολα έρχονται στο φως. Eμείς δεν θέλουμε να μείνει η παραμικρή σκιά».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Βόμβες στην PEGA από Μενουδάκο και Ράμμο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας