• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.6°C / 19.0°C
  4 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 19.3°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 20.4°C
  4 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 20.0°C
  2 BF
  24%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 15.7°C
  4 BF
  76%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.2°C / 19.0°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 15.4°C
  2 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 18.8°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.1°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 16.4°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  45%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.4°C / 18.9°C
  1 BF
  58%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.5°C / 17.7°C
  2 BF
  56%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.8°C
  3 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 19.0°C
  3 BF
  47%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 14.3°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 15.7°C / 18.9°C
  3 BF
  69%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 15.5°C
  2 BF
  46%

Πίνακας του Τεοντόρ Ζερικό «Η Σχεδία της Μέδουσας»

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αποφεύγοντας το ναυάγιο της «Μέδουσας»

 • A-
 • A+

Είναι γνωστή η ιστορία πίσω από τον περίφημο πίνακα του Τεοντόρ Ζερικό «Η Σχεδία της Μέδουσας» που εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου. Το 1816, ένας στολίσκος με ναυαρχίδα τη φρεγάτα «Μέδουσα» κατευθυνόταν προς την (τότε) γαλλική αποικία της Σενεγάλης, όταν, ως αποτέλεσμα της ανικανότητας και αλλεπάλληλων λανθασμένων αποφάσεων του κυβερνήτη, το μοναδικό προσόν του οποίου ήταν η τυφλή πίστη στην παλινορθωμένη μοναρχία, η τελευταία προσάραξε σε αμμώδη αβαθή ανοιχτά της Δυτικής Αφρικής. Τα εγκληματικά λάθη συνεχίστηκαν, με αποτέλεσμα 150 ναυαγοί να εγκαταλειφθούν στη μοίρα τους πάνω σε μια μισοβυθισμένη σχεδία. Ο πίνακας του Ζερικό απεικονίζει τη στιγμή που οι ελάχιστοι εναπομείναντες ζωντανοί διακρίνουν στον ορίζοντα το πλοίο που τελικά τους διέσωσε, ύστερα από δύο εβδομάδες περιπλάνησης στη θάλασσα και αφού είχαν προηγηθεί σκηνές απίστευτης βιαιότητας, παραφροσύνης, κτηνωδίας και κανιβαλισμού.

Βεβαίως, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ευρώπη κινδυνεύει από παρόμοια φαινόμενα, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον. Ωστόσο, οι αναλογίες με ένα ιστορικό περιστατικό, όπου μια αλληλουχία εσφαλμένων αποφάσεων -οι οποίες δεν διορθώθηκαν λόγω της ανικανότητας και της ακλόνητης αλαζονείας ανθρώπων που βρέθηκαν σε θέσεις ευθύνης με αποκλειστικό κριτήριο την προσήλωσή τους σε ένα παρωχημένο πολιτικό καθεστώς- οδήγησε σε καταστροφή, δεν λείπουν στο σημερινό ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Με εμφανείς συνέπειες για τη θέση της Ευρώπης στον μεταβαλλόμενο κόσμο μας.

Δυστυχώς, η τάση να επιβραβεύονται εντελώς αποτυχημένοι και ανεπαρκείς Ευρωπαίοι πολιτικοί με κάποιο υψηλό πόστο στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς -συνήθως αφού έχουν εκδιωχθεί για τον έναν ή άλλο λόγο από την εγχώρια πολιτική σκηνή- έχει εδραιωθεί. Και ενώ είναι αλήθεια ότι στην πολιτική φιλοσοφία της Αριστεράς ο παράγοντας της προσωπικότητας τείνει να υποτιμάται, μια μελέτη του προφίλ των ανθρώπων που στις μέρες μας απαρτίζουν τη συλλογική πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, είτε στους θεσμούς και τα όργανα της Ε.Ε. είτε και σε πλείστες εθνικές πρωτεύουσες, οπωσδήποτε προκαλεί προβληματισμό.

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι μια ατυχής σύμπτωση το ότι το επίπεδο του ευρωπαϊκού πολιτικού προσωπικού, ιδίως στις κορυφαίες θέσεις, είναι τόσο χαμηλό. Πρέπει να έχει κανείς υπόψη ότι τις τελευταίες δεκαετίες έχει διαμορφωθεί ένα οικονομικό και πολιτικό οικοσύστημα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά -εκ των οποίων το δεσπόζον είναι, σαφώς, ο νεοφιλελευθερισμός- του οποίου η διαιώνιση προϋποθέτει ακριβώς το είδος decision makers που δεν πρόκειται, στην πραγματικότητα, να λάβουν κάποια απόφαση -πολύ, δε, περισσότερο με βάση πολιτικές αρχές ή το συμφέρον των ανθρώπων που τους εξέλεξαν-, αλλά απλώς θα υπηρετήσουν ένα συγκεκριμένο αφήγημα που έχει ήδη διαμορφωθεί πολύ πριν κληθούν οι ίδιοι να «αποφασίσουν» οτιδήποτε.

Συγχρόνως, αυτό το οικοσύστημα διαθέτει έναν τερατώδη -σε αποτελεσματικότητα και διαθέσιμα μέσα- μηχανισμό χειραγώγησης της κοινής γνώμης προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης αντίληψης και κατασκευής συναινέσεων. Οι decision makers συνυπάρχουν σε μια συμβιωτική σχέση με τους opinion makers. Αυτό το μοτίβο παρατηρείται σε όλες, χωρίς εξαίρεση, τις μεγάλες κρίσεις που πέρασε η Ευρώπη τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Είτε μιλάμε για την κρίση της ευρωζώνης και το προσφυγικό-μεταναστευτικό είτε για την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, το εκάστοτε κυρίαρχο αφήγημα είχε προκατασκευαστεί με τέτοιον τρόπο, ώστε οποιαδήποτε διαφορετική οπτική να αντιμετωπίζεται εξ ορισμού ως περιθωριακή και ανορθολογική, αν όχι ως ύποπτη και επικίνδυνη. Και αυτό ανεξάρτητα από το πόσο τεκμηριωμένη με στιβαρή επιχειρηματολογία και δεδομένα ενδεχομένως ήταν. Ως προς αυτό, είναι εξαιρετικά διδακτική η ελληνική εμπειρία του πρώτου μισού του 2015.

Ούτε, όμως, θα είχε ιδιαίτερο νόημα ένα κάλεσμα για εγκατάλειψη της ιδέας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και επιστροφή στα εθνικά κράτη, όπου, τουλάχιστον, οι ηγέτες υποτίθεται ότι λογοδοτούν στο εκλογικό σώμα. H Ελλάδα, λόγου χάρη, μετά την παλινόρθωση του δικού της Ancien Regime τον Ιούλιο του 2019, έχει την ατυχία να είναι από τα κορυφαία παραδείγματα αυτής της τάσης. Πλην όμως, σε καμία περίπτωση δεν είναι η εξαίρεση του κανόνα, αλλά μάλλον ένα ακραίο του παράδειγμα που ίσως θα χρησιμοποιηθεί από τους ιστορικούς του μέλλοντος γα εκπαιδευτικούς λόγους.

Καθώς η «Μέδουσα» έπλεε κατευθείαν στον αμμώδη ύφαλο όπου βρήκε το τέλος της, δεν έλειπαν οι φωνές κάποιων αξιωματικών που προειδοποιούσαν και καλούσαν τον κυβερνήτη να αλλάξει αμέσως πορεία. Οχι τυχαία, επρόκειτο για αξιωματικούς που είχαν υπηρετήσει στο Ναυτικό του Ναπολέοντα και, προηγουμένως, της Επανάστασης. Με άλλα λόγια, έτρεφαν το ίδιο μικρή εκτίμηση για τις ικανότητες του πλοιάρχου τους στη ναυσιπλοΐα όσο και για τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Ούτε στη σημερινή Ευρώπη λείπουν οι φωνές που προειδοποιούν ότι η πορεία που έχουν χαράξει οι ολίγιστες ηγεσίες της την οδηγεί σε προσάραξη και ναυάγιο. Ελπίζει κανείς ότι, σε αντίθεση με τους άτυχους ναυτικούς της γαλλικής φρεγάτας, θα εισακουστούν έγκαιρα.

*Δικηγόρος, διδάκτορ Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
20 χρόνια με το ευρώ και 30 χρόνια με τις προδιαγραφές της Συνθήκης του Μάαστριχτ
Το ευρώ, ως το ενιαίο νόμισμα της ΕΕ, προετοιμαζόταν για πολλά χρόνια ως εκ των ουκ΄ άνευ στοιχείο της συγκρότησής της, μέσω και της αναγωγής, από την κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση.
20 χρόνια με το ευρώ και 30 χρόνια με τις προδιαγραφές της Συνθήκης του Μάαστριχτ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος φοβάται την ενισχυμένη συνεργασία;
Το ψυχόδραμα του βέτο της Βουδαπέστης και της Βαρσοβίας οφείλεται κατά κύριο λόγο στην επιμονή του Βερολίνου να προωθηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης μέσω της ομόφωνης έγκρισής του από τους 27 και όχι από τους 19 της...
Ποιος φοβάται την ενισχυμένη συνεργασία;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ελιγμός, στροφή ή ανατροπή;
Την 1η Ιουλίου αρχίζει η εξάμηνη γερμανική προεδρία στην Ε.Ε., στη διάρκεια της οποίας θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες και οι συμβιβασμοί για τη λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ελιγμός, στροφή ή ανατροπή;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στο σαλόνι του «Τιτανικού»
Οπου και όποτε και να καταλήξουν οι 27 της Ε.Ε. ως προς τη στήριξη της επανεκκίνησης της οικονομίας την επόμενη μέρα της πανδημίας, θα πρόκειται για έναν συμβιβασμό με ολιγόμηνο ορίζοντα.
Στο σαλόνι του «Τιτανικού»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γαλλική σταθερά
Το βέτο της Γαλλίας στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και της Β. Μακεδονίας είναι ακόμη μία επιβεβαίωση της σταθερής θέσης του Παρισιού ότι η εμβάθυνση προηγείται της διεύρυνσης της Ε.Ε.
Γαλλική σταθερά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εξέγερση σε αναμονή
Οι συγκρούσεις στο Παρίσι το Σαββατοκύριακο θύμισαν ότι η εξεγερσιακή ορμή των «κίτρινων γιλέκων» παραμένει ενεργή εστία φωτιάς που ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκαλέσει γενικευμένη αναζωπύρωση με απρόβλεπτες...
Εξέγερση σε αναμονή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας