Το μόνο νέο στην ενταξιακή πορεία των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων είναι ότι η σύνοδος κορυφής των χωρών με την Ε.Ε. πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην περιοχή, στα Τίρανα.
Πιστεύει κανείς στα σοβαρά, με δεδομένη την κακοφωνία στην Ε.Ε. και στη διατλαντική σχέση, ότι υπάρχει αντίκρισμα στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων;
Εχει η Ε.Ε. τη βούληση και τη δυνατότητα να στηρίξει την ένταξη των έξι χωρών όπως στήριξε την ένταξη του Νότου τη δεκαετία του ‘80 - μια στήριξη που δεν ευτύχησαν να λάβουν πιο πρόσφατα η Ρουμανία και η Βουλγαρία.
Εάν δεν προκύψει σύντομα κατάπαυση του πυρός και αναζήτηση συνολικού συμβιβασμού στην Ουκρανία, τότε τα Δυτικά Βαλκάνια είναι το πιο πιθανό πεδίο διάχυσης της σύγκρουσης ή στην καλύτερη περίπτωση ενός ντόμινο αποσταθεροποίησης.
Δίχως υπερβολή, τα Βαλκάνια είναι σήμερα ένα ατύχημα σε αναμονή, με το στάτους κβο των Συμφωνιών του Ντέιτον στην πρώην Γιουγκοσλαβία να μοιάζει με χάρτινο πύργο έτοιμο να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή.
Η Σερβία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ και συνεπώς τίποτε δεν εμποδίζει μια εμπλοκή της Ρωσίας στο πλευρό των Σέρβων, η οποία συμμετρικά θα νομιμοποιήσει την παρέμβαση Ερντογάν υπέρ των μουσουλμάνων.
Στη διάρκεια του Μεσοπολέμου εφευρέθηκαν οι όροι βαλκανιοποίηση και αποβαλκανιοποίηση για να περιγράψουν αντίστοιχα τη δυναμική απόκλισης και τη δυναμική σύγκλισης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με την υπόλοιπη Γηραιά Ηπειρο.
Εάν την επομένη της πτώσης του Τείχους το 1989 και της διάλυσης της ΕΣΣΔ το 1991 ζητούμενο ήταν να λειτουργήσει ο εκδημοκρατισμός ως εγγύηση σταθερότητας, τριάντα και πλέον χρόνια μετά διαπιστώνεται η βαλκανιοποίηση της πρώην ΕΣΣΔ και της Ανατολικής Ευρώπης.
Με άλλα λόγια, αν τον Ιούνιο του 1991 η Γιουγκοσλαβία πρόβαλλε σαν εξαίρεση απέναντι στη δυναμική διεύρυνσης και εμβάθυνσης της τότε Ευρωπαϊκής Κοινότητας των 12, σήμερα τα Βαλκάνια δεν μπορούν έστω να ετεροπροσδιοριστούν, καθώς δεν υπάρχει η αντίστιξη της κανονικότητας.
Με τα σημερινά δεδομένα, δεν μιλάμε για το βραχυκύκλωμα, αν όχι το ναυάγιο της αποβαλκανιοποίησης, αλλά για μετάλλαξη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με σημείο αναφοράς όχι πλέον την ψευδαίσθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αλλά… τη Μέση Ανατολή, με τη Συρία και τη Λιβύη να είναι πλέον παραδείγματα προς αποφυγήν.
Οι επεμβάσεις μεγάλων αλλά και περιφερειακών δυνάμεων σε Συρία-Λιβύη περιέπλεξαν ήδη περίπλοκες καταστάσεις.
Ας φανταστούμε για μια στιγμή στη θέση της Λιβύης και της Συρίας τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Βόρεια Μακεδονία…
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας