• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 17.4°C
  3 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 15.2°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 16.6°C
  4 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  1 BF
  84%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.9°C
  4 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 11.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Ασθενής ομίχλη
  7°C 6.8°C / 7.4°C
  0 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 18.8°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  1 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 16.8°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.4°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 14.0°C
  1 BF
  88%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  2 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 17.0°C
  0 BF
  60%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 11.6°C
  4 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 13.7°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.3°C / 9.3°C
  2 BF
  80%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

 • A-
 • A+

Ο λόγος που σας γράφω αφορά το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ). Είμαι μεταπτυχιακός φοιτητής στη Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων, έχω ολοκληρώσει το 2020-21 τις σπουδές μου και μένει η διπλωματική μου εργασία. Πέρυσι δεν κατάφερα να την καταθέσω εξαιτίας όλων των προβλημάτων που έχουμε όλοι συν το γεγονός ότι είμαι σεισμόπληκτος, κατοικώ στη Σάμο, καθώς και για λόγους υγείας τους οποίους είχα φροντίσει να ενημερώσω το Πανεπιστήμιο.

Τη συγκεκριμένη ακαδημαϊκή χρονιά για να κάνω επανεγγραφή μου ζήτησαν ξανά το ποσόν των 650 ευρώ που είχα καταβάλει την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά και όχι 50 ευρώ που συνήθως καταβάλαμε για τις θεματικές ενότητες σε παρόμοια περίπτωση.

Οπως καταλαβαίνετε με τα όσα συμβαίνουν στη χώρα ήταν αδύνατον να πληρώσω μετρητοίς τα χρήματα για τη διπλωματική εργασία μου. Είχα να διαλέξω μεταξύ αυτής και της ρήτρας αναπροσαρμογής του Μητσοτάκη.

Τους είχα βάλει 200 ευρώ και πήγα να καταθέσω άλλα 100 ευρώ με προοπτική έως το τέλος του Σεπτεμβρίου να τους έχω καταβάλει όλο το ποσόν. Αλλωστε η ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινά ουσιαστικά από την 1η Οκτώβρη. Ομως είδα ότι στον λογαριασμό μου ότι είχαν επιστραφεί τα χρήματα που είχα καταβάλει στο ΕΑΠ.

Επικοινώνησα με το Μητρώο Φοιτητών του Πανεπιστημίου και μου είπαν ότι είχα διαγραφεί επειδή δεν είχα καταβάλει όλο το ποσόν. Επίσης με ενημέρωσαν ότι αυτό έχει συμβεί σε πολλούς φοιτητές, δεν είμαι ο μοναδικός. Να σημειώσω ότι πρώτη φορά έχουμε τέτοια αντιμετώπιση από το ΕΑΠ. Πάντα υπήρχε μέχρι σήμερα κατανόηση, συνεργασία και διευκόλυνση στους φοιτητές.

Η υπάλληλος του Μητρώου μου είπε ότι αυτές είναι οι εντολές που έχουν από τον διευθυντή του προγράμματος και στην ουσία μου έδωσε να καταλάβω ότι αδιαφορούν για τους φοιτητές και για τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε όλοι από το 2010 και μετά.

Τους είναι αδιάφορο εάν είμαι σεισμόπληκτος, τους είναι αδιάφορη η προηγουμένη συνέπειά μου, όπως η ίδια η υπάλληλος μου ομολόγησε στη συζήτηση μας και μου έδωσε να καταλάβω ότι η πολιτική του Πανεπιστημίου συνάδει πλέον με αυτή του κ. Πέτσα, ο οποίος μας είπε πρόσφατα ότι όποιος έχει χρήματα προσαρμόζεται και πληρώνει αλλιώς πεθαίνει και φυσικά τους είναι αδιάφορη η μόρφωση και η κατάρτιση των πολιτών, αφού έχουν μετατρέψει τα Πανεπιστήμια σε επιχειρήσεις με απώτερο σκοπό το κέρδος και τους είναι αδιάφορος και κατάπτυστος ο πραγματικός ρόλος του Πανεπιστημίου που είναι η γνώση και η έρευνα. Η όλη συμπεριφορά τους μου έδειξε ότι αντιλαμβάνονται πλέον το Πανεπιστήμιο ως τσιφλίκι τους και αγνοούν ότι είναι δημόσιο και ότι ανήκει σε κάθε πολίτη που κατοικεί σ’ αυτή τη χώρα, το πρόβλημα τους ήταν οι επόμενες δεκαπέντε (15) μέρες που ζήτησα για να καταβληθεί όλο το αντίτιμο.

Το θέμα δεν πρόκειται να το αφήσω έτσι. Θα προσπαθήσω να διεκδικήσω ό,τι δικαιούμαι ως πολίτης αυτής της χώρας, θα διεκδικήσω με κάθε νόμιμο τρόπο την επανεγγραφή μου για να έχω ήσυχη τη συνείδησή μου, όχι μόνο απέναντι στον εαυτό μου αλλά και σε κάθε πολίτη που βιώνει αυτή τη στιγμή την ίδια απαράδεκτη και αναξιοπρεπή συμπεριφορά από το ΕΑΠ.

Με εκτίμηση


Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο φύλλο της «Εφ.Συν.» τη Δευτέρα 26/09/2022.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αλλη μία απόδειξη «δωρεάν» παιδείας
Φοιτητές που πληρούν τα οικονομικά κριτήρια για απαλλαγή πληρωμής των διδάκτρων αναγκάζονται να μην αποδέχονται τη θέση τους σε μεταπτυχιακά προγράμματα λόγω ρυθμίσεων του υπουργείου Παιδείας.
Αλλη μία απόδειξη «δωρεάν» παιδείας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για την επέτειο του Πολυτεχνείου
Τα γεγονότα αυτά συνιστούν αυτό που λέμε «ιστορικό χρόνο» και ο ιστορικός χρόνος διαστέλλεται και είναι τόσο μακρύς που δεν χωράει στις σύντομες ομιλίες, δεν χωράει ούτε καν στα παραμύθια.
Για την επέτειο του Πολυτεχνείου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Αλέιδα Γκεβάρα-Μαρτς και οι διδαχές του Τσε
Στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο η κόρη του Τσε Γκεβάρα μετέδωσε στους νέους και τις νέες τη φλόγα του μεγάλου επαναστάτη, που παραμένει άσβεστη.
Η Αλέιδα Γκεβάρα-Μαρτς και οι διδαχές του Τσε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για τον Μάνο Τζανεττή
Αν κάποιος ήθελε να περιγράψει τον Μάνο Τζανεττή σε τρεις λέξεις μόνο, αυτές θα ήταν παλικαριά, καλοσύνη και ντομπροσύνη.
Για τον Μάνο Τζανεττή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ηταν ατρόμητος
Βρεθήκαμε στο Φοιτητικό Αντιδικτατορικό Κίνημα. Περισσότερο γνωριστήκαμε στην πολύκροτη «Δίκη των 11 φοιτητών». Στις 14 του Φλεβάρη 1973 έγινε η πρώτη κατάληψη του Πολυτεχνείου και η αστυνομία συνέλαβε έντεκα...
Ηταν ατρόμητος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η μοναδική γοητεία του παρελθόντος είναι ότι είναι παρελθόν
Το 2020 συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την εισαγωγή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην Πολυτεχνική σχολή στο τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών.
Η μοναδική γοητεία του παρελθόντος είναι ότι είναι παρελθόν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας