• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 16.2°C
  3 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 14.7°C
  2 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.6°C / 14.9°C
  3 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 11.0°C
  1 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  2 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.1°C
  3 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.9°C
  2 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.8°C
  3 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 11.1°C
  0 BF
  58%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 16.0°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.7°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.2°C / 16.0°C
  2 BF
  43%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 11.6°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.7°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.6°C / 7.6°C
  1 BF
  50%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λύση τώρα για το στεγαστικό

 • A-
 • A+
Καμιά έξωση εκπαιδευτικού και φοιτητή το καλοκαίρι, έστω και για μία μέρα

Το πιο άμεσο και σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νέοι κυρίως εκπαιδευτικοί, είτε διορίζονται μόνιμα είτε καλούνται να εργαστούν ως αναπληρωτές, είναι το αυξημένο κόστος ζωής και η στέγη. Ιδίως στα νησιά και στις τουριστικές περιοχές, τα άδεια σπίτια είναι δυσεύρετα και κοστίζουν πολύ ακριβά. Μια ματιά στις αγγελίες συγκεκριμένου νησιού στις αρχές Σεπτέμβρη ήταν αποκαλυπτική: οι 19 στις 20 αγγελίες προσφοράς στέγης απαιτούσαν από τον υποψήφιο ενοικιαστή να αδειάσει το σπίτι τον Ιούνη του 2023! Το ίδιο φυσικά πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και πολλοί ακόμα πρωτοδιοριζόμενοι υπάλληλοι. Και αν όλοι αυτοί καταφέρουν με πολύ κόπο να τακτοποιηθούν, το ενοίκιο που καλούνται να πληρώσουν είναι τέτοιο που τα έξοδα της στέγης συνολικά πλησιάζουν το ύψος του μισθού τους.

Η αιτία είναι σαφής: Απουσία κοινωνικής πολιτικής και δημόσιων επενδύσεων για τη στέγη, σε συνδυασμό με τη χωρίς προηγούμενο εξάπλωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, τύπου AirBnB. Με τα έσοδα από αυτήν στη διάρκεια του καλοκαιριού να είναι τόσα ώστε σχεδόν όλοι οι ιδιοκτήτες να απαιτούν την παράδοση της κατοικίας από τον «χειμερινό» ενοικιαστή με την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Που στα νησιά διαρκεί τουλάχιστον τέσσερις μήνες…

Η κατάσταση αυτή δεν είναι βιώσιμη. Κανένας εκπαιδευτικός δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του έχοντας στον νου ότι μέσα στις εξετάσεις θα πρέπει να αναζητά κατοικία ή να καταφύγει σε ξενοδοχείο, με αστρονομική για τον μισθό του δαπάνη. Παρομοίως, οι φοιτητές δεν είναι δυνατό να ολοκληρώσουν το έτος και να δώσουν εξετάσεις σε τέτοιες συνθήκες... Ούτε φυσικά η μέση ελληνική οικογένεια να στηρίξει οικονομικά μια τέτοια λύση.

Λύσεις υπάρχουν. Η πολιτική βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης λείπει. Δεν γίνεται να λυθεί ένα τέτοιο πρόβλημα χωρίς να «σπάσουν αυγά». Και τα συγκεκριμένα αυγά δεν θέλει να τα αγγίξει η ΝΔ. Όμως: δε γίνεται να θέλουμε και δάσκαλο για το παιδί, και γιατρό και νοσοκόμο για το νοσοκομείο και το κέντρο υγείας, και υπάλληλο για το λιμεναρχείο και τη δημόσια υπηρεσία, αλλά και να τους βγάζουμε όλους αυτούς έξω για τρεις και τέσσερις μήνες τον χρόνο, στον βωμό των εσόδων από τη βραχυχρόνια μίσθωση. Θυμίζει αυτό που περιέγραφε ο Μαρξ για τους καπιταλιστές και τον μισθό: Θα προτιμούσαν οι μισθοί που προσφέρουν οι ανταγωνιστές τους να είναι υψηλοί για να κυκλοφορεί χρήμα και οι εργάτες να έχουν δυνατότητα να προμηθεύονται τα δικά τους προϊόντα. Αλλά ταυτόχρονα αυτοί να δίνουν χαμηλούς μισθούς στους δικούς τους εργάτες. Παραλογισμός που βέβαια η εργατική τάξη αντιμετώπισε με τους αγώνες της για συλλογικές συμβάσεις.

Στο ζήτημα που συζητάμε οι επιλογές είναι σαφείς. Μεσοπρόθεσμα, είναι απαραίτητη μια δημόσια πολιτική κατασκευής νέας φοιτητικής και υπαλληλικής στέγης, ώστε πανεπιστήμια και δήμοι να αποκτήσουν σύγχρονες εστίες και μικρά συγκροτήματα κατοικιών. Ειδικά η φοιτητική στέγη, που έχει υποφέρει από τον μηδενισμό των επενδύσεων την περίοδο των μνημονίων, πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αλλά και οι τουριστικοί καταρχάς δήμοι πρέπει με την κρατική αρωγή να προχωρήσουν σε επενδύσεις στέγασης, φτιάχνοντας μικρούς οικισμούς για δέκα ή είκοσι οικογένειες νεοδιοριζόμενων υπαλλήλων.

Είναι όμως σαφές ότι πρέπει να ληφθούν και βραχυπρόθεσμα μέτρα. Τι έπραξε η κυβέρνηση της Ν.Δ.; Πώς παρενέβη το υπουργείο Παιδείας, που βλέπει φοιτητές και εκπαιδευτικούς στη στεγαστική μέγκενη; Το πρόβλημα δεν προέκυψε πριν από λίγες βδομάδες, ήταν γνωστό από πέρσι. Παρ' όλα αυτά, δεν ελήφθη ούτε ένα (το τονίζω: ούτε ένα!) μέτρο για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.

Στο σημείο αυτό, να διευκρινίσουμε ότι δεν μπαίνουν όλοι οι ιδιοκτήτες AirBnB στο ίδιο τσουβάλι. Υπάρχει η οικογένεια που ανακαίνισε με κόπο και δανεισμό ένα μικρό διαμέρισμα και με τα καλοκαιρινά έσοδα αποπληρώνει το δάνειο και συμπληρώνει το εισόδημά της. Και υπάρχει και ο μεγάλος ιδιοκτήτης, με πέντε-έξι διαμερίσματα, υπάρχει η εταιρεία που διαχειρίζεται ακόμα μεγαλύτερο πλήθος διαμερισμάτων, λειτουργώντας στην πράξη ένα άτυπο ξενοδοχείο χωρίς τα βάρη και τις υποχρεώσεις του ξενοδόχου.

Ο Αλέξης Τσίπρας έγκαιρα, πριν από το καλοκαίρι, είχε θέσει δύο κατευθύνσεις για άμεση ενέργεια. Πρώτον, το όριο των δύο διαμερισμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης ανά ιδιοκτήτη. Προφανώς για όλα τα υπόλοιπα θα πρέπει να προσκομιστεί στις φορολογικές αρχές συμβόλαιο μακράς διάρκειας ή, αν μείνουν κενά τον χειμώνα, απαγόρευση μίσθωσής τους και το καλοκαίρι (επαναλαμβάνω, για το τρίτο και πάνω διαμέρισμα ανά ιδιοκτήτη). Και δεύτερον, φορολογικά κίνητρα και αντικίνητρα. Οι ρυθμίσεις θα πρέπει να εξειδικευτούν από ειδικούς αλλά θα μπορούσαν για παράδειγμα να είναι στην κατεύθυνση μηδενικής φορολόγησης ενός διαμερίσματος βραχυχρόνιας μίσθωσης για κάθε διαμέρισμα του ίδιου ιδιοκτήτη νοικιασμένου με ετήσιο τουλάχιστον συμβόλαιο. Και από την άλλη, σημαντική φορολογική έκπτωση για το ενοίκιο στον νεοδιοριζόμενο εκπαιδευτικό ή υπάλληλο και για την οικογένεια του φοιτητή, σε συνδυασμό με γενναίο επίδομα ενοικίου, εξαρτώμενο μάλιστα από το ύψος των ενοικίων κάθε περιοχής. Ειδικά για τους αναπληρωτές και τους νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς, στο ύψος του φοιτητικού επιδόματος: τουλάχιστον 1.500€ το έτος.

Σημαντικό ρόλο σε όλο αυτό πρέπει να παίξουν οι δήμοι. Τόσο με τη διοικητική όσο και με την πλατιά έννοια. Με δυο λόγια, οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να μπουν μπροστά και να αγωνιστούν για τη στέγαση του εκπαιδευτικού, της γιατρού, του νοσοκόμου, του υπαλλήλου, της φοιτήτριας, που έρχονται να εμπλουτίσουν και να υπηρετήσουν τον τόπο τους. Εξάλλου σε πολλά δημοτικά συμβούλια, όπως διαβάζω, έχουν κατατεθεί προτάσεις για τον τρόπο συμπαράστασης στους νέους ενοικιαστές, με επείγουσα αξιοποίηση δημοτικών ακινήτων και άλλα μέσα.

Βέβαια εδώ να τονίσουμε αυτό που προβλέπει ο νόμος: το κράτος έχει την κύρια ευθύνη. Όχι επειδή είναι… «πατερούλης», όπως ακούσαμε πρόσφατα από τον υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο, τη θητεία του οποίου θα θυμόμαστε από πολλές ανάλογου επιπέδου δηλώσεις… Αλλά γιατί αυτό ορίζει το Σύνταγμα: να ενισχύσει οικονομικά τους δήμους για κάθε δική του αρμοδιότητα που τους μεταβιβάζει, με τη στενή και ευρεία έννοια. Και δεν αποτελεί καθήκον των δήμων, ούτε είναι εντός των οικονομικών δυνατοτήτων τους, η στεγαστική πολιτική. Είναι καθήκον του κράτους και ως τέτοιο θα το αντιμετωπίσει επειγόντως η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για φέτος, αν όλα τα υπόλοιπα δεν εφαρμοστούν έγκαιρα ώστε να αποδώσουν, αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίσει να αδιαφορεί και να υπερθεματίζει για την... αυτορρύθμιση της αγοράς ακινήτων, ο στόχος που πρέπει να τεθεί και να διεκδικηθεί από τις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών είναι ένας: «Καμιά έξωση εκπαιδευτικού το καλοκαίρι, έστω και για μία μέρα».

*Τομεάρχης Παιδείας και βουλευτής Α' Αθηνών ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενεργό Πανεπιστήμιο και ακαδημαϊκή αξιοπρέπεια
Τα τελευταία πέντε χρόνια τα Πανεπιστήμια, βιώνουν μια συνεχώς αυξανόμενη απορρύθμιση, η οποία πλέον προκαλεί νομοτελειακά αδυναμία λειτουργίας τους. Αυτή η ζοφερή πραγματικότητα έχει οδηγήσει για πρώτη φορά...
Ενεργό Πανεπιστήμιο και ακαδημαϊκή αξιοπρέπεια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Winter is coming. Μόνη απάντηση η προοδευτική κυβέρνηση
Η Νέα Δημοκρατία υπήρξε και παραμένει συνεπής στο πρόγραμμά της: ολική κατεδάφιση των δημόσιων πολιτικών, άναρχη κατασπατάληση του κρατικού χρήματος, προκλητική υποστήριξη μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.
Winter is coming. Μόνη απάντηση η προοδευτική κυβέρνηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιστολή διαμαρτυρίας από σπουδαστές του β΄ έτους Σχολής Ξεναγών Θεσσαλονίκης
Η ενημέρωση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των εκδρομών ακολούθησε το μοντέλο της αόριστης αναμονής για τους φοιτητές.
Επιστολή διαμαρτυρίας από σπουδαστές του β΄ έτους Σχολής Ξεναγών Θεσσαλονίκης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μην τζογάρετε με την υγεία των παιδιών μας
Υποκρισία, περίσσια σιγουριά που δεν συνοδεύεται από επίσημα στοιχεία, αλλά και αλαζονεία, αποτελούν το τρίπτυχο που θα συνοδεύσει την κυβέρνηση τους επόμενους μήνες.
Μην τζογάρετε με την υγεία των παιδιών μας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δεν θέλω να με λες σύντροφο...
Ξαφνιαστήκαμε όλοι και όλες οι εκπαιδευτικοί με την ανακοίνωση από τον Συμεών Κεδίκογλου, ότι προσχωρεί στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Δεν θέλω να με λες σύντροφο...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας