• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.1°C / 30.7°C
  3 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.6°C / 30.1°C
  3 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.0°C / 31.0°C
  0 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 29.6°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 25.0°C / 27.0°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 23.4°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.9°C / 26.5°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.4°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 28.7°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  42%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 29.0°C
  2 BF
  51%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.5°C / 29.4°C
  1 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.4°C / 30.0°C
  2 BF
  36%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 28.3°C / 29.9°C
  3 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.7°C / 28.7°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  67%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Περί αμβλώσεων

 • A-
 • A+

Με την απόφαση Roe v. Wade αναγνωρίστηκε το 1973 το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Στις 24 Ιουνίου 2022, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανατρέπει τα δεδομένα, επιτρέποντας στις εκάστοτε Πολιτείες μεμονωμένα να αποφασίζουν για την άρση του δικαιώματος αυτού, προκαλώντας πλήθος εντάσεων και διαμαρτυριών σε ολόκληρη την υφήλιο. Οι γυναίκες χάνουν επισήμως το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των ίδιων τους των σωμάτων.

Η απόφαση συνιστά σημαντική νίκη για τους Ρεπουμπλικανούς και τους συντηρητικούς θρησκευόμενους, που επιδιώκουν να περιορίσουν ή και να απαγορεύσουν τη διαδικασία. Πλέον, σε πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ οι αμβλώσεις θα θεωρούνται παράνομες και θα επιφέρουν ακόμα και δέκα χρόνια κάθειρξης αλλά και υψηλό πρόστιμο σε γυναίκες που θα λάβουν τη σχετική απόφαση. Ωστόσο, μέχρι στιγμής παρά το γεγονός της απαγόρευσης εντός ορισμένων Πολιτειών, δεν απαγορεύεται για τον σκοπό αυτό η μετακίνηση σε άλλη Πολιτεία, όπου η άμβλωση θα εξακολουθεί να είναι νόμιμη.

Προβλέπεται ότι ελάχιστες Πολιτείες θα καταφέρουν να διατηρήσουν νόμιμο το δικαίωμα διακοπής μιας ανεπιθύμητης κύησης. Για άλλες, η δυνατότητα τερματισμού μιας εγκυμοσύνης θα αφορά τις περιπτώσεις εκείνες που απειλείται η υγεία ή ακόμη και η ζωή της μητέρας, ενώ σε πιο ακραίες περιπτώσεις, πολλές Πολιτείες, όπως η Αλαμπάμα, απαγορεύουν κάθε ενδεχόμενο άμβλωσης, ακόμα και αν η κύηση αποτελεί απόρροια βιασμού.

Αρχικά, οκτώ Πολιτείες προχώρησαν σε άμεση εφαρμογή της απόφασης σχεδόν ήδη από την ημέρα γνωστοποίησής της, ενώ σε πολλές ακόμα αναμένεται να ανακοινωθεί καθολική απαγόρευση. Σε αρκετές υπάρχει όριο στις εβδομάδες της κύησης κατά τις οποίες θα επιτρέπεται μια άμβλωση, ενώ σε άλλες ο πολιτειακός νόμος προστατεύει την αυτοδιάθεση των γυναικών.

Δημοσκοπήσεις αμερικανικών ινστιτούτων και οργανισμών έδειξαν ότι το 53% των ερωτηθέντων σε ηλικίες 18-29 ετών συμφωνούσε με το καθολικό δικαίωμα στην άμβλωση, το 35% συμφωνούσε υπό όρους και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, ενώ το 11% εμφανιζόταν αδιάλλακτο υπέρ της απαγόρευσης. Ηδη από τον Μάιο είχε διαρρεύσει το προσχέδιο της απόφασης από το Ανώτατο Δικαστήριο. Η εφαρμογή του όμως παρουσιάζει το χειρότερο σενάριο για τις γυναίκες στην Αμερική, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Η επιθυμία πιθανού μιμητισμού των δυτικών προτύπων και σε αυτόν τον τομέα αποτελεί μέγιστο φόβο.

Αυτό στην πράξη συνεπάγεται ότι οι γυναίκες για ακόμη μία φορά στερούνται δικαιώματα τα οποία θα έπρεπε να είναι δεδομένα και νομικώς κατοχυρωμένα χωρίς δυνατότητα αναθεώρησης.

Την ίδια στιγμή που άοπλοι πολίτες και μικρά παιδιά χάνουν τις ζωές τους ως αποτέλεσμα της αδικαιολόγητης οπλοκατοχής, οι αγώνες που γίνονται για την κατοχύρωση βασικών ατομικών δικαιωμάτων των γυναικών καταρρακώνονται και μια νέα εποχή σκοταδισμού ξεκινάει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την υπογραφή εκτελεστικού διατάγματος παρέχοντας προστασία σε εκατομμύρια Αμερικανές που θα τους αρνηθεί πρόσβαση τόσο στη διαδικασία όσο και στην παροχή φαρμακευτικών ειδών με σκοπό τον τερματισμό της εγκυμοσύνης τους. Λευκός Οίκος και Ανώτατο Δικαστήριο φαίνεται να έρχονται σε ρήξη, με τις εξελίξεις να αναμένονται μέσα σε ένα κλίμα στο οποίο το μέλλον φάνταζε ευνοϊκότερο το 1973.

* BA στην Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία (Πάντειο), MSc στις Διεθνείς Διαπραγματεύσεις (ΟΠΑ)

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Νέο διάταγμα Μπάιντεν που διευκολύνει γυναίκες που θέλουν να κάνουν άμβλωση
Είναι το δεύτερο διάταγμα του Τζο Μπάιντεν, που προσπαθεί να μειώσει τις συνέπειες της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου που ουσιαστικά απαγορεύει πλήρως τις αμβλώσεις.
Νέο διάταγμα Μπάιντεν που διευκολύνει γυναίκες που θέλουν να κάνουν άμβλωση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η άμβλωση στην Αμερική - Ο αιφνίδιος θάνατος βρεφών στην Ελλάδα
Η εποχή της απαγόρευσης των αμβλώσεων στην Αμερική συμπίπτει στην Ελλάδα με την αύξηση των αιφνίδιων θανάτων βρεφών, φαινόμενο στο οποίο ελάχιστη προσοχή δόθηκε από τους ειδικούς επιστήμονες.
Η άμβλωση στην Αμερική - Ο αιφνίδιος θάνατος βρεφών στην Ελλάδα
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Τσιρότο σε μια βαθιά και χαίνουσα πληγή
Το εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος Μπάιντεν για να διασφαλίσει την πρόσβαση σε μεθόδους άμβλωσης φαντάζει σαν ένα μικρό τσιρότο σε μια βαθιά και χαίνουσα πληγή.
Τσιρότο σε μια βαθιά και χαίνουσα πληγή
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης «εξετάζει» ο Μπάιντεν για τις αμβλώσεις
Ο Τζο Μπάιντεν ψάχνει τρόπους να «προσβάλλει» την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που ανέτρεψε τη νομολογία «Ρόου εναντίον Ουέιντ» που κατοχύρωνε την προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση σε...
Υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης «εξετάζει» ο Μπάιντεν για τις αμβλώσεις
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
ΗΠΑ: 10χρονη, θύμα βιασμού, αναγκάστηκε να αλλάξει Πολιτεία για να κάνει άμβλωση
Οι συνέπειες της απόφασης της υπερσυντηρητικής πλειοψηφίας του αμερικανικού Ανώτατου Δικαστηρίου, που επανέφερε την απαγόρευση των αμβλώσεων, άρχισαν ήδη να γίνονται ορατές στις ΗΠΑ.
ΗΠΑ: 10χρονη, θύμα βιασμού, αναγκάστηκε να αλλάξει Πολιτεία για να κάνει άμβλωση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας