• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.9°C / 11.9°C
  4 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 8.8°C
  2 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 13.0°C
  4 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.2°C
  1 BF
  58%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ψιχάλες
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  5 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.1°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  2 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  2 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.9°C
  3 BF
  93%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.8°C
  1 BF
  93%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.4°C
  3 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  5 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  1 BF
  82%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 8.8°C
  2 BF
  79%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.8°C / 18.2°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 12.1°C
  3 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.3°C / 8.8°C
  1 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 8.7°C
  2 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.1°C / 2.1°C
  1 BF
  84%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανεμογεννήτριες, κορυφογραμμές και «ανάπτυξη»

 • A-
 • A+
Η Οχη στη Νότια Εύβοια έφτασε στα όριά της, ο κορεσμός της με ανεμογεννήτριες είναι πραγματικότητα.

Πρόσφατα ανέβηκα στην Οχη, στη Νότια Εύβοια. Στην κορυφή με περίμενε μια θέα πανοραμική, ο προφήτης Ηλίας και το δρακόσπιτο. Με περίμενε όμως και ένα τοπίο που σε πληγώνει. Γιατί το βουνό είναι κατάφυτο όχι από δέντρα, αλλά από ανεμογεννήτριες. Γιατί οι πλαγιές είναι κατακομματιασμένες από τους χωματόδρομους που οδηγούν σ’ αυτές. Γιατί στις κορυφογραμμές επιβάλλονται οι γιγαντιαίες φτερωτές, οι μεταλλικοί πυλώνες, οι εναέριες γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τα καλώδια. Γιατί το βουνό παντού σκάβεται, χαράζεται, καταστρέφεται. Τεράστιες βάσεις από τσιμέντο ισοπεδώνουν το ορεινό ανάγλυφο. Φαρδιοί χωματόδρομοι χιλιομέτρων μετατρέπουν τις πλαγιές σε μπακλαβά. Οπου και να στρέψεις το βλέμμα αυτά θα αντικρίσεις.

Η περιοχή είναι ένα τεράστιο αιολικό πάρκο, που όλο και επεκτείνεται. Θηριώδη μηχανήματα τρώνε το βουνό και εξίσου θηριώδη φορτηγά πηγαινοέρχονται, σηκώνοντας σύννεφα σκόνης στο πέρασμά τους. Στον βωμό της πράσινης ενέργειας και της αξιοποίησης της δύναμης του ανέμου μια περιοχή ολόκληρη καταστρέφεται. Μετατρέπεται σε νταμάρι. Η Οχη έφτασε στα όριά της, ο κορεσμός της με ανεμογεννήτριες είναι πραγματικότητα. Αν δεν θέλουμε να διαλύσουμε οριστικά το τοπίο, η εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών πρέπει να σταματήσει. Αν συνεχίσουμε έτσι, η κατάσταση θα γίνει πλέον μη αναστρέψιμη! Η νότια Εύβοια σήμερα είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη πυκνότητα εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη χώρα. Και εξ αυτού παρουσιάζει τη μεγαλύτερη εικόνα καταστροφής. Οι κορυφές και οι πλαγιές των βουνών είναι δημόσια γη. Το «πράσινο κεφάλαιο» τις αντιμετωπίζει σαν οικόπεδα. Που θα τα εκμεταλλευτεί, θα τα ανασκάψει, θα τα τσιμεντώσει και θα τα «αξιοποιήσει», παραδίνοντας σε εμάς και στις γενιές που θα έρθουν νταμάρια και κρανίου τόπο.

Στη χώρα μας οι ανεμογεννήτριες που λειτουργούν δίνουν σήμερα μια συνολική εγκατεστημένη ισχύ γύρω στα 4,50 γιγαβάτ (GW). Ως το 2030, σε οχτώ δηλαδή χρόνια από σήμερα, σχεδιάζεται να προστεθούν άλλα τουλάχιστον 3,50 με 4,00 γιγαβάτ. Ολα αυτά σε μια Ελλάδα που δεν έχει ακόμα ξεμπερδέψει με τους δασικούς χάρτες της και που η έννοια του χωροταξικού σχεδιασμού τόσο για τις ανεμογεννήτριες όσο και για τα φωτοβολταϊκά πάρκα ακόμα συζητιέται. Που οι υπηρεσίες ελέγχου και αδειοδότησης είναι από ανύπαρκτες έως βαριά υποστελεχωμένες. Που το «πράσινο κεφάλαιο» ξέρει και μπορεί να αποσπά ευνοϊκές ρυθμίσεις από τις κυβερνήσεις, ξέρει και μπορεί να πετυχαίνει εγκρίσεις Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αποκρύπτοντας ή αποσιωπώντας τα δυσμενή για το περιβάλλον αποτελέσματα από την υλοποίησή τους. Ολα αυτά σε ένα πολιτικό σύστημα όπου η έννοια της διαπλοκής της κυβερνητικής εξουσίας με τα επιχειρηματικά συμφέροντα είναι –από την περίοδο της τουρκοκρατίας ακόμα– θεμελιωμένη, ισχυρή, ακλόνητη.

Οπου ο βομβαρδισμός της συνείδησης των πολιτών με κατευθυνόμενη πληροφόρηση είναι μαζικός και γενικευμένος και όπου η αντίθετη άποψη συστηματικά καταπνίγεται και αποσιωπάται, όταν ανοιχτά δεν καταδιώκεται. Οπου η ανοχή των τοπικών κοινωνιών εξασφαλίζεται με δωρεές των επιχειρηματικών ομίλων, με κάθε είδους «αντισταθμιστικά οφέλη» και με τη φενάκη της δημιουργίας θέσεων εργασίας, της καταπολέμησης της ανεργίας του ντόπιου εργατικού δυναμικού και μιας θολής, απροσδιόριστης (και για ποιους άραγε;) «ανάπτυξης».

*Ηλεκτρολόγος μηχανικός, φυσιολάτρης, περιπατητής, ορειβάτης


Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο φύλλο της «Εφ.Συν.» τη Δευτέρα 11/07/2022.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διάλογος για τα «Απάτητα Βουνά»
Επιστολή σχετικά με κείμενο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα μας με τίτλο «Τα “Απάτητα Βουνά” και οι ταπεινωμένες κορυφές».
Διάλογος για τα «Απάτητα Βουνά»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αττική: «Εις θάνατον δια της αξιοποιήσεως»
Σε ισορροπημένες κοινωνίες, το περιβάλλον δε σκοτώνει το μεροκάματο, ούτε το μεροκάματο αφανίζει το περιβάλλον. Μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη πλάι στα πεύκα, αλλά με σχέδιο και κανόνες που όλοι σέβονται.
Αττική: «Εις θάνατον δια της αξιοποιήσεως»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συμβάλλοντας στον διάλογο για την αιολική ενέργεια
Στις 4.9.2022 στο δικτυακό τόπο της Εφημερίδας των Συντακτών δημοσιεύθηκε άρθρο με τίτλο «Οι ανεμογεννήτριες δεν λύνουν το πρόβλημα της ενέργειας». Ως Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ)...
Συμβάλλοντας στον διάλογο για την αιολική ενέργεια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος είπε ότι τα βουνά δεν χαίρονται
Οντως, τα βουνά χαίρονται. Χαμογέλασαν πλατιά για μια βδομάδα που κράτησαν οι εργασίες του Θερινού Σχολείου. Χάρηκαν πολύ που απέκτησαν καινούργιους φίλους.
Ποιος είπε ότι τα βουνά δεν χαίρονται
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για την Ερωτοσπηλιά
Η «πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής να μην ανανεωθεί η άδεια λειτουργίας της καντίνας που λειτουργούσε επί χρόνια» προέκυψε μετά από πολύ σοβαρές πιέσεις εκ μέρους των κατοίκων της περιοχής.
Για την Ερωτοσπηλιά
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Πράσινη» υφαρπαγή γης και άντληση προσόδων από τα τοπία
Οι βουνοκορφές που είναι κυρίαρχες στην ελληνική γεωμορφία αποτελούν την πιο ορατή παράμετρο για τις φυσικές διεργασίες και την οικολογία του τοπίου γιατί ορίζουν τον υδροκρίτη, δηλαδή τις λεκάνες απορροής του...
«Πράσινη» υφαρπαγή γης και άντληση προσόδων από τα τοπία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας