• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.7°C / 30.6°C
  3 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.8°C / 29.8°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.0°C / 28.2°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  53%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 28.0°C
  0 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 24.4°C
  0 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.3°C / 28.0°C
  2 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.9°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  3 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.5°C / 29.9°C
  0 BF
  35%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  30°C 26.5°C / 29.9°C
  2 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  5 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.2°C / 32.1°C
  2 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.3°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.7°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  2 BF
  62%
AP Photo / Evgeniy Maloletka
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οχι στο όνομά μου

 • A-
 • A+

Την 1η Μαρτίου, στο Χάρκοβο γεννήθηκαν δύο δίδυμα, ένα αγόρι και ένα κορίτσι. Την επόμενη μέρα, οι γονείς τους σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς. Αυτά τα παιδιά που ήρθαν στον κόσμο μας, είναι ήδη ορφανά. Οι γονείς τους σκοτώθηκαν από έναν ρωσικό πύραυλο, από έναν Ρώσο στρατιώτη. Εγώ είμαι Ρώσος. Στο όνομα του λαού μου, της χώρας μου, στο όνομά μου, ο Πούτιν διαπράττει τερατώδη εγκλήματα. Ο Πούτιν δεν είναι η Ρωσία.

Η Ρωσία νιώθει οδύνη και ντροπή. Στο όνομα της δικής μου Ρωσίας και του δικού μου λαού, εγώ ζητώ συγγνώμη από τους Ουκρανούς. Και κατανοώ το ότι αυτά τα εγκλήματα δεν μπορούν να συγχωρεθούν. Αυτός ο πόλεμος δεν άρχισε τώρα, άρχισε το 2014. Ο δυτικός κόσμος δεν θέλησε να τον κατανοήσει και παρίστανε ότι δεν συνέβη τίποτα σοβαρό. Ολα αυτά τα χρόνια, στις ομιλίες μου και στις δημοσιεύσεις μου, προσπαθούσα να εξηγήσω στον κόσμο ποιος είναι ο Πούτιν. Δεν τα κατάφερα. Τώρα, όμως, είναι ο ίδιος ο Πούτιν που τα εξηγεί όλα.

Εγώ θέλω να επιστρέψω στη Ρωσία. Αλλά σε ποια Ρωσία; Η Ρωσία του Πούτιν είναι αποπνικτική, βρομάει τρομερά αστυνομική μπότα. Μπροστά στα μάτια όλων, η χώρα μου μετατρέπεται σε φασιστική δικτατορία. Στη Ρωσία, ο χώρος της ελευθερίας έκφρασης έχει περιοριστεί στο διαδίκτυο, αλλά τώρα και εκεί βασιλεύει η στρατιωτική λογοκρισία. Οι αρχές έχουν δηλώσει ότι κάθε κριτική στη Ρωσία και στον πόλεμό της θα θεωρείται προδοσία και θα τιμωρείται με βάση τον στρατιωτικό νόμο. Η Ρωσία έκλεισε το Facebook και το Twitter και έρχεται η σειρά του Youtube. Είναι θέμα χρόνου η ολική αποκοπή της χώρας και από το διαδίκτυο. Εχουν βάλει στο κεφάλι της χώρας μια κουκούλα, όπως σε έναν όμηρο.

Οι άνθρωποι δεν πρέπει να γνωρίζουν τι συμβαίνει. Στη ρωσική τηλεόραση δεν θα προβληθούν οι εικόνες των βομβαρδισμένων ουκρανικών πόλεων και των σκοτωμένων παιδιών. Οι άνθρωποι, χειραγωγημένοι από χρόνια προπαγάνδας, είναι ακόμα πεισμένοι ότι ο ρωσικός στρατός απελευθερώνει τα αδέλφια μας, τους Ουκρανούς, από τη φασιστική χούντα που τους επέβαλαν οι Αμερικανοί. Στη χώρα εξηγήθηκε ότι το ΝΑΤΟ είχε ήδη προετοιμαστεί να επιτεθεί στη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας και ότι αυτή η «στρατιωτική επιχείρηση» είναι αναγκαία για την υπεράσπιση της πατρίδας.

Τώρα, παντού το σύνθημα είναι: «Η Ρωσία δεν αρχίζει τους πολέμους, η Ρωσία τερματίζει τους πολέμους». Και, δυστυχώς, πολλοί Ρώσοι πιστεύουν αληθινά ότι οι στρατιώτες μας σώζουν τον ρωσικό πληθυσμό της Ουκρανίας από τη ναζιστική γενοκτονία. Πρόσωπα γενναία και θαρραλέα κατεβαίνουν στους δρόμους των ρωσικών πόλεων, για να διαμαρτυρηθούν εναντίον του πολέμου, αλλά είναι λίγα. Στη χώρα δεν γίνονται μαζικές διαδηλώσεις ή απεργίες εναντίον του πολέμου. Πολλοί σωπαίνουν, επειδή ο φόβος έχει αλυσοδέσει τον πληθυσμό. Αν διαδηλώσει κάποιος εναντίον του πολέμου, καταλήγει στη φυλακή.

Είναι αηδιαστικό να διαβάζει κανείς τις δηλώσεις υποστήριξης στον Πούτιν και στη «στρατιωτική επιχείρηση» (η λέξη «πόλεμος» σε σχέση με την Ουκρανία είναι απαγορευμένη), που κάνουν συγγραφείς, προσωπικότητες της κουλτούρας, διάσημοι ηθοποιοί, θεατρικοί σκηνοθέτες και καλλιτέχνες. Αυτές οι «προσωπικότητες της κουλτούρας» υποστηρίζουν τον Πούτιν και την επίθεσή του, επειδή είναι όμηροι του καθεστώτος και αναπτύσσουν κυνικά το «σύνδρομο της Στοκχόλμης» στους ίδιους τους εαυτούς τους. Προκαλεί ακόμα πιο δυσάρεστη εντύπωση το να βλέπει κανείς απλούς ανθρώπους να κολλάνε το γράμμα Ζ –σύμβολο υποστήριξης της επέμβασης του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία– στα παράθυρα του διαμερίσματός τους και του αυτοκινήτου τους και να το κάνουν αυτό καλόπιστα. Πώς να τους εξηγήσει κανείς ότι, όλα αυτά τα χρόνια, εξαπατούνταν από το ίδιο τους το κράτος, ότι η φασιστική χούντα δεν είναι η ουκρανική κυβέρνηση, αλλά το ίδιο το Κρεμλίνο;

Ο πατέρας μου ήταν Ρώσος και η μητέρα μου ήταν Ουκρανή. Και είμαι ευτυχής που έχουν ήδη πεθάνει και δεν υποχρεώθηκαν να ζήσουν αυτή την τερατώδη τραγωδία. Αυτός ο πόλεμος δεν είναι μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων, αλλά μεταξύ ανθρώπων που μιλούν και ουκρανικά και ρωσικά και μη ανθρώπων που μιλούν τη γλώσσα του ψεύδους και εκτελούν εγκληματικές διαταγές. Μεταξύ ανθρώπων που στη Ρωσία βγαίνουν για να διαμαρτυρηθούν και μη ανθρώπων που τους ξυλοφορτώνουν και τους κλείνουν στη φυλακή. Τι μπορεί να κάνει ένας συγγραφέας;

Μόνον αυτό που μπορεί: να μιλάει καθαρά. Το να παραμένει σιωπηλός σημαίνει ότι υποστηρίζει τον επιτιθέμενο. Στον 19ο αιώνα, οι εξεγερμένοι Πολωνοί μάχονταν εναντίον του ρωσικού τσαρισμού «για τη δική σας και τη δική μας ελευθερία». Σήμερα, οι Ουκρανοί μάχονται εναντίον του στρατού του Πούτιν για τη δική τους και τη δική μας ελευθερία. Δεν υπερασπίζονται μόνο τη δική τους ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αλλά την αξιοπρέπεια ολόκληρης της ανθρωπότητας. Οφείλουμε να τους βοηθήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο.

Το έγκλημα του καθεστώτος έγκειται και στο ότι έριξε την κηλίδα της ατιμίας πάνω σε ολόκληρη τη χώρα. Τώρα η Ρωσία δεν συνδέεται με τη ρωσική λογοτεχνία και μουσική, αλλά με τα παιδιά κάτω από τις βόμβες. Το έγκλημα του Πούτιν είναι το ότι έχει δηλητηριάσει τους ανθρώπους με το μίσος. Ο Πούτιν θα φύγει, αλλά ο πόνος και το μίσος μπορεί να παραμείνουν στις ψυχές για πολύ καιρό. Και μόνον η τέχνη, η λογοτεχνία, η κουλτούρα θα μπορέσουν να βοηθήσουν στο να ξεπεράσουμε αυτό το τραύμα.


*Ο Ρώσος συγγραφέας Μιχαήλ Σίσκιν γεννήθηκε στη Μόσχα και ζει στη Ζυρίχη. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στη La Repubblica, στις 18/3/22.

Επιμέλεια-μετάφραση: Θανάσης Γιαλκέτσης

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εκκληση 80 διανοουμένων υπέρ της ουκρανικής αντίστασης
Πάνω από 80 διανοούμενοι από όλο τον κόσμο –μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός γλωσσολόγος Νόαμ Τσόμσκι, η Ινδή συγγραφέας Αρουντάτι Ρόι, ο Νιγηριανός νομπελίστας συγγραφέας Ουόλε Σογίνγκα, ο Γαλλομαροκινός...
Εκκληση 80 διανοουμένων υπέρ της ουκρανικής αντίστασης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί πολεμούν οι Ουκρανοί
Η δική μας τάση, η τάση των Δυτικοευρωπαίων, να ταυτιζόμαστε μόνο με τα θύματα –και η συνακόλουθη ανικανότητα να υιοθετήσουμε τη συμβολική θέση του μαχητή– έχει μια μακρά ιστορία.
Γιατί πολεμούν οι Ουκρανοί
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο τρόμος των βομβαρδισμών χαράσσεται ανεξίτηλα στην παιδική ψυχή
Οι θάνατοι των αμάχων αλλά και των στρατιωτών (Ουκρανών και Ρώσων) είναι το μεγαλύτερο από τα πολλά δεινά που επισωρεύει αυτός ο νέος πόλεμος στην Ευρώπη. Εκατομμύρια είναι οι πρόσφυγες, κυρίως γυναίκες με...
Ο τρόμος των βομβαρδισμών χαράσσεται ανεξίτηλα στην παιδική ψυχή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διμέτωπος υψηλού κόστους
Η επιβολή ταυτόχρονα κυρώσεων στη Ρωσία και την Κίνα μαζί με τη διανομή ρευστότητας στη βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ δημιουργεί υπαρξιακό πρόβλημα στη Γερμανία.
Διμέτωπος υψηλού κόστους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σύγκρουση αορίστου χρόνου
Κάθε μέρα που περνά η σύγκρουση στην Ουκρανία μεταλλάσσεται ολοένα και περισσότερο σε σύγκρουση Δύσης-Ρωσίας που παραπέμπει στον Κριμαϊκό Πόλεμο του 1853-56.
Σύγκρουση αορίστου χρόνου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οστπολιτίκ χωρίς τη Ρωσία
Το πακέτο στήριξης δείχνει μια στρατηγική στροφή με στόχο να διασφαλίσει η Γερμανία κυρίαρχη επιρροή στην Ουκρανία ή τουλάχιστον να ισορροπήσει με τις ΗΠΑ.
Οστπολιτίκ χωρίς τη Ρωσία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας