Η συντριπτική πλειονότητα, αν όχι το σύνολο των κρατών της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, ανησυχούν για τη Ρωσία.
Ανησυχούν, όχι γιατί φοβούνται ρωσική εισβολή, αλλά το εντελώς αντίθετο, μια παρατεταμένη εσωστρέφεια, που θα βραχυκυκλώσει και πολύ περισσότερο τερματίσει την εμπλοκή και παρουσία της Μόσχας με επίκεντρο τη Δαμασκό.
Στα επτά χρόνια εμπλοκής της στην εμφύλια σύγκρουση της Συρίας, η Ρωσία έχει αναδειχθεί σε από μηχανής θεό για το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία και την Αίγυπτο.
Η εμπλοκή χερσαίων και εναέριων ρωσικών δυνάμεων στη Συρία, από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι και σήμερα, αναίρεσε ένα υπαρξιακό δίλημμα για τις παραπάνω χώρες: Πως η εκκαθαριστική εκστρατεία κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού κράτους» δεν θα έχει ως παρενέργεια τη στερέωση και ενδυνάμωση στη Συρία και της φιλοϊρανικής συμμαχίας, δηλαδή των Φρουρών της Επανάστασης, της σιιτικής πολιτοφυλακής του Ιράκ και της Χεζμπολά από τον Νότιο Λίβανο.
Παράδοξη και αντιφατική η συγκυρία στη Μέση Ανατολή, με τη Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν να συντονίζουν τη δράση τους και να εκτονώνουν τις όποιες εντάσεις και ταυτόχρονα το Κρεμλίνο να ακολουθεί μια πολιτική που οριοθετεί την εμπλοκή της Τεχεράνης, αλλά και της Άγκυρας.
Θα επαναληφθεί το παράδοξο του 2014, όταν την ώρα που μαινόταν η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, ΗΠΑ και Ρωσία έκαναν τα πρώτα βήματα συνεργασίας στη Συρία;
Επιθυμούν και μπορούν οι ΗΠΑ να υπονομεύσουν την παρουσία της Ρωσίας στη Συρία και στη Λιβύη, ακυρώνοντας έτσι την αναδίπλωσή τους από την ευρύτερη περιοχή, που είχε σαν δραματική κορύφωση την ασύντακτη αποχώρηση από το Αφγανιστάν;
Η πρόσφατη επίσκεψη του Άσαντ στα Εμιράτα προκάλεσε τη δυσφορία της Ουάσινγκτον, με ζητούμενο αν έχει επικοινωνιακό χαρακτήρα ή αν μας προειδοποιεί για την παλινδρόμηση των ΗΠΑ στην πολιτική εξάλειψης της παρουσίας και επιρροής της Μόσχας στη Μέση Ανατολή, που οδήγησε σε μοιραίες για τη σταθερότητα της περιοχής επιλογές το 2011, λίγο μετά την έκρηξη της «αραβικής άνοιξης».
Στα παραπάνω υπάρχει μια μεταβλητή με απρόβλεπτες επιπτώσεις και δεν είναι άλλη από την επερχόμενη, αλλά μη ορατή ακόμη στο βάθος του ορίζοντα, εμπλοκή της Κίνας στη Μέση Ανατολή.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας