• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.7°C / 12.5°C
  3 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.1°C / 11.2°C
  2 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.4°C / 13.0°C
  4 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 9.3°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 5.6°C
  3 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.7°C / 8.7°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 13.8°C
  0 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.3°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 15.4°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  5 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  4 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.9°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 9.5°C
  2 BF
  81%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 16.6°C
  1 BF
  86%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 12.1°C
  0 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 11.6°C
  3 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 10.7°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  87%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο μουτζούρης

 • A-
 • A+

Οχι άλλο κάρβουνο: μια φράση που χρησιμοποιείται με μεταφορική σημασία. Πρωτοειπώθηκε από τον Κούρκουλο στην ταινία «Ορατότης μηδέν». Εξέφρασε την αγανάκτησή του για τα ναυτικά ατυχήματα που αποδίδονταν στη χρήση του κάρβουνου ως μέσου κίνησης στα ατμόπλοια, με τραγικές συνέπειες. Εκτοτε, η φράση απέκτησε παροιμιώδη λειτουργία.

Αντίθετα με τον ηθοποιό, οι κάτοικοι της Μαγνησίας ένιωσαν ανακούφιση όταν άρχισε τα ταξίδια του το ατμοκίνητο τρενάκι στα τέλη του 19ου αιώνα. Συνέδεσε τον Βόλο με το δυτικό Πήλιο. Το τρενάκι ονομάστηκε από τους κατοίκους «Μουτζούρης». Χρησιμοποιούσε κάρβουνο. Δεν ενοχλούσε τους επιβάτες το γεγονός ότι μουτζουρώνονταν από την κάπνα. Πλένονταν κι έτσι έδιναν λύση στο πρόβλημα της καθαριότητας. Ομως ο «Μουτζούρης» έγινε βασικό μέσο για την ανάπτυξη της περιοχής.

Τα ίδια αισθήματα ευγνωμοσύνης έχουν εκείνες οι περιοχές της χώρας που αποτέλεσαν σημεία της σιδηροδρομικής γεωγραφίας του τόπου, όπου πρωταγωνιστούσαν οι ατμομηχανές μουτζούρηδες, κυριολεκτικά ή και μεταφορικά αργότερα.

Παρακολουθώντας τη συζήτηση που διεξάγεται δημόσια, με αφορμή την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και την κινητικότητα, σε πολιτικό επίπεδο, για τη συγχώνευση ή κατάργηση πανεπιστημιακών τμημάτων -πρωτίστως των πρώην ΤΕΙ-, δημιουργείται η αίσθηση ότι υιοθετείται πλήρως η φράση του Κούρκουλου.

Οχι άλλο κάρβουνο, επαναλαμβάνουν τα κυβερνητικά στελέχη, με πολλούς τρόπους. Θα συμφωνήσουμε ότι χρειάζονται αλλαγές στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Αναβάθμιση και όχι κατάργηση. Εκσυγχρονισμό των μέσων και όχι αναπαλαίωση.

Ειδικότερα, η συζήτηση έχει αποκτήσει πολυποίκιλο ενδιαφέρον στην περίπτωση του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομίας. Εδρα του η Πρέβεζα. Με καλές εγκαταστάσεις και ελπιδοφόρες προοπτικές. Με εγγενείς αδυναμίες αλλά μαχητές. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του οποίου πλέον αποτελεί τμήμα, αποφάσισε.

Μεταφορά του στην πόλη των Ιωαννίνων. Τάχα μου για να επιβιώσει. Επειδή η πόλη είναι μεγαλύτερη. Με όρους δηλαδή όχι ακαδημαϊκούς, αγνοώντας τη διεθνή εμπειρία. Επειδή υπάρχει συγκροτημένη ακαδημαϊκή κοινότητα. Παραβλέποντας ότι ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας και της διαδικτυακής επικοινωνίας, όπου όλα αυτά έχουν αλλάξει περιεχόμενο.

Κοντά σ’ αυτά λησμονούν το κυριότερο. Η υδροκέφαλη Ελλάδα, με το μεγάλο κεφάλι της Αθήνας και το αδύναμο σώμα της περιφερειακής Ελλάδας, εξωθείται να αποκτήσει πολλές υδροκέφαλες περιφέρειες. Η Ηπειρος είναι ένα κακό παράδειγμα. Δεν μπόρεσε ποτέ να παρακολουθήσει άλλες περιφέρειες της χώρας. Ολα μαζεύονται στα πεφιλημένα Γιάννινα. Οι άλλοι τόποι πορεύονται ασθμαίνοντας.

Η περιφερειακή ανάπτυξη αναζητείται στις ομιλίες και στα προεκλογικά κομματικά προγράμματα. Αυτό που ενδιαφέρει πλέον δεν είναι ο τόπος. Πρώτο μέλημά τους; Ποιος θα φορτωθεί τον μουτζούρη. Ποιος θα φορτωθεί την ευθύνη της απόφασης.

Αυτό το παιχνίδι δείχνει ανευθυνότητα για το μέλλον του τόπου. Ο καθένας κρίνεται με τις πράξεις του, όχι με τα λόγια και τις δηλώσεις. Οι καιροί ου μενετοί.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μουσαίος λαμπτήρ
Ετσι αποκλήθηκε η Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων, που ιδρύθηκε το 1828 από τα αδέλφια Ζωσιμάδες, που ξενιτεύθηκαν στις χώρες της αυτοκρατορικής Ρωσίας
Μουσαίος λαμπτήρ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εκπαίδευση και ο φούρνος του Χότζα
Η φετινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων συμπίπτει με ακόμη μία εκπαιδευτική αλλαγή. Η εκπαίδευση τελικά έχει, διαχρονικά, κοινά στοιχεία με τον φούρνο του Χότζα. Καθένας/μία υπουργός τού αλλάζει θέση.
Η εκπαίδευση και ο φούρνος του Χότζα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο αδιάβαστος
Θα περίμενε κανείς από έναν καθηγητή πανεπιστημίου (τον Αγγ. Συρίγο), που εξ ορισμού είναι ερευνητής, όταν μιλά να βασίζεται σε δεδομένα και επιχειρήματα και να έχει συνεκτικό λόγο – αν θέλει να σεβαστεί την...
Ο αδιάβαστος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χάνι
Χάνι το σπίτι. Στέκομαι μπροστά στην επιβλητική είσοδο του χανιού του Βρόσγου. Στα Γιάννινα. Στο υπέρθυρο, η χρονολογία: 25 Ιουνίου 1865.
Χάνι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος τύπος Πανεπιστημίου ταιριάζει στην κοινωνία μας;
Διαπιστώνω, με επιστημολογική θλίψη, ότι το νέο ελληνικό Πανεπιστήμιο των κυβερνητικών και νομοθετικών-κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών δεν έχει καμία σχέση με ό,τι στη Ευρώπη ονομάζουμε Πανεπιστήμιο.
Ποιος τύπος Πανεπιστημίου ταιριάζει στην κοινωνία μας;
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Οταν σφίγγουν το χέρι…»
Οι αρχές της επίδοσης και της ανταγωνιστικότητας παραμένουν βασικοί του άξονες, αποκρύβοντας πίσω από το ιδεολόγημα «του ανοιχτού δρόμου για κάθε ικανό άτομο» το πλήθος των αφετηριακών, εξωσχολικών, ανισοτήτων
«Οταν σφίγγουν το χέρι…»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας